Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου

Ανταρκτική: Αποκολλήθηκε το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου

Image

Το παγόβουνο έχει σχήμα σαν γιγαντιαία σιδερώστρα, μήκους περίπου 170 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων. Αυτό το καθιστά ελαφρώς μεγαλύτερο από το νησί της Μαγιόρκα στην Ισπανία.

Οι επιστήμονες δεν αποδίδουν αυτό το συγκεκριμένο ρήγμα στην κλιματική αλλαγή, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι είναι μέρος του φυσικού κύκλου της γένεσης παγόβουνων στην περιοχή.

Μόλις λιώσει, το νέο παγόβουνο δεν θα οδηγήσει σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επειδή αποτελούσε μέρος ενός πλωτού πάγου - όπως το λιωμένο παγάκι δεν αυξάνει το επίπεδο του ποτού στο ποτήρι.

Η ESA είπε ότι το παγόβουνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τον Keith Makinson, έναν πολικό ωκεανογράφο με τη British Antarctic Survey την περασμένη εβδομάδα και επιβεβαιώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πάγου των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τις εικόνες του Copernicus Sentinel-1 της ESA.

ESA/Earth Observation Το τεράστιο κομμάτι πάγου είναι πλέον επίσημα γνωστό ως το A-76. Το όνομα μπορεί να ακούγεται λίγο αδιάφορο για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο, αλλά βασίζεται στην επιστήμη. Η ESA είπε ότι τα παγόβουνα ονομάζονται παραδοσιακά από το τεταρτημόριο της Ανταρκτικής στο οποίο ήταν αρχικά ορατά, έπειτα ένας διαδοχικός αριθμός και, στη συνέχεια, εάν το παγόβουνο σπάσει, ένα διαδοχικό γράμμα.

naftemporikigr με πληροφορίες ESA, newscientist

Image
Image

Λ. Δημοκρατίας 1Α
Μαρούσι
ΤΚ 15127
ΑΘΗΝΑ

210 8109000

ΧΡΗΣΗ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

FIND UD ON SOCIAL MEDIA

LIKE Us ON FECEBOOK PAGE

Search