ΛΙΝΟΥ: ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ»

ΛΙΝΟΥ: ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΑΜΕ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ»

Image

Η Πολιτεία απέτυχε να πείσει τον πληθυσμό για τον εμβολιασμό-Απαραίτητα τα μέτρα δημόσιας υγείας για την προστασία όλων, ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων.

 

«Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί αποτύχαμε να πείσουμε το σύνολο του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, ο οποίος σε συνδυασμό με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, θα μπορούσε να είχε ελαχιστοποιήσει τα κρούσματα», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

«Από την ημέρα που μάθαμε για την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δ, έπρεπε αμέσως να κάνουμε καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι. Όταν ήρθε το εμβόλιο είχαμε πει από τότε ότι τρία είναι τα βασικά σημεία για να πετύχουμε καθολικό εμβολιασμό. Πρώτον να έχουμε επάρκεια εμβολίων, δεύτερον να έχουμε τη δυνατότητα εύκολης και γρήγορης χορήγησης.

 

Αυτά τα πετύχαμε. Τρίτο και σημαντικότερο, να το αποδεχθεί ο πληθυσμός. Σε αυτό αποτύχαμε, είτε γιατί η επικοινωνία ήταν ανεπαρκής, είτε γιατί δεν υπήρξαν οι μελέτες που θα μας λέγανε ποια μηνύματα και από ποιους έπρεπε να σταλούν, για να πείσουμε το σύνολο του πληθυσμού για το καθολικά προστατευτικό “όπλο” το οποίο σε συνδυασμό και με τα άλλα μέτρα, θα μπορούσε να είχε ελαχιστοποιήσει τα κρούσματα.

Το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι ότι δεν έχουμε Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Οι παθολόγοι της πρώτης γραμμής που κάνουν πρωτοβάθμια φροντίδα δεν ασκούν προληπτική ιατρική. Πολύ συχνά δεν ρωτάνε καν τους ασθενείς αν καπνίζουν και δεν κάνουν καμία προσπάθεια κατά του καπνίσματος, ενώ δεν δίνουν αγωγή για την πρόληψη της παχυσαρκίας. Πάνω σε αυτό προστίθεται η έλλειψη του εμβολιασμού και όλα αυτά αθροιστικά έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουμε ουσιαστικά Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

 

Image

Λ. Δημοκρατίας 1Α
Μαρούσι
ΤΚ 15127
ΑΘΗΝΑ

210 8109000

ΧΡΗΣΗ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

FIND UD ON SOCIAL MEDIA

LIKE Us ON FECEBOOK PAGE

Search