Το φαινόμενο της εποχής τα ΜΜΕ να απαγγέλλουν κατηγορίες να αποφαίνονται προκαταβολικά για την ενοχή ενός ατόμου πριν καν απολογηθει να εκδίδουν ετυμηγορία πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί.

Το φαινόμενο της εποχής τα ΜΜΕ να απαγγέλλουν κατηγορίες να αποφαίνονται προκαταβολικά για την ενοχή ενός ατόμου πριν καν απολογηθει να εκδίδουν ετυμηγορία πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί.

Image

Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης Η Δικαιοσύνη δεν προκαταλαμβανεται. Πριν ακόμη απολογηθεί ο πρώην παρουσιαστής κατηγορούμενος για την δημοσιοποιηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν την ερωτική ζωή φυσικών προσώπων με σκοπό την βλάβη τους ΚΑΤ εξακολούθηση δηλ ερωτικών συνευρέσεων με πρώην συντρόφους του ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΌΠΟΥΛΟΣ Ουδείς Δημοσιογραφος η πολύ περισσότερο Δικηγόρος δικαιούται να προαναγγέλλει Προσωρινή κράτηση επιχειρώντας έτσι αντίδικονομικά να επηρεάσει την κρίση των δικαστών. Στην περίπτωση του γνωστού ως συμπαρουσιαστή της εκπομπής ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΎΛΑ Σταθη Παναγιωτόπουλου πέραν της ηθικής και ποινικής απαξίας της κατακριτέας ποινικά κολάσιμης συμπεριφοράς του να ανακοινώσει στο διαδίκτυο δεδομένα ερωτικού περιεχομένου συντρόφων του που θα αποδοκιμαστεί και θα τιμωρηθεί από την Δικαιοσύνη οι συνεχείς αρνητικές αναφορές και υπερβολές η ανεπίτρεπτη παράνομη δημοσιοποίηση στοιχείων της δικογραφίας ο θόρυβος εκ μέρους εκπομπών της τηλεόρασης και των media χωρίς την διατήρηση έστω οιδεμιας επιφύλαξης έχουν δημιουργήσει αναντίρρητα ένα ιδιαιτέρως δυσμενές κλίμα για αυτόν ενόψει της απολογίας του έχουν καταστήσει δυσχερή την δικονομική θέση του. Δεν αρκεί μόνον η βαρύτητα των κατηγορουμένων πράξεων για να διαταχθεί αιτιολογημένα η προσωρινή κράτηση ενός ανθρώπου που κατηγορείται για κακούργημα με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης. Προϋποθέσεις σύμφωνα με το Άρθρο 282 ΚΠΔ για να διαταχθεί αιτιολογημένα το επαχθέστερο δικονομικό μέτρο αποστέρησης της ελευθερίας είναι μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος να έχει κάνει προπαρασκευαστικες πράξεις για την φυγή του να έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους να είναι ύποπτος φυγής να μην έχει γνωστή διευθυνση διαμονής η ύποπτος τέλεσης νέων αξιοποινων πράξεων Να έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για ομοειδείς εγκληματικές αξιοποινες πράξεις Ο κ.Ανακριτης Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμφάνιση του κατηγορούμενου στο Δικαστήριο και η υποβολή του στην εκτέλεση της εκδοθησομενης απόφασης έχει την δυνατότητα να επιβάλλει περιοριστικούς όρους. Η προσωρινή κράτηση ισοδυναμεί με προκαταβολή ποινής. Επιβάλλεται μόνον όταν είναι απολύτως αναγκαία. Αυτό το φαινόμενο της εποχής τα ΜΜΕ να απαγγέλλουν κατηγορίες να αποφαίνονται προκαταβολικά για την ενοχή ενός ατόμου πριν καν απολογηθει να εκδίδουν ετυμηγορία πρέπει άμεσα να εξαλειφθεί. Αντιλαμβάνομαι πως νιώθει κάποιος που πηγαίνει να απολογηθεί υπό αυτές τις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει τα ΜΜΕ. Αρμόδιος να παρέμβει ώστε να τηρείται ο ΚΠΔ ο Κώδικας περί Δικηγόρων ο Κώδικας δεοντολογίας των Δημοσιογράφων είναι ο κ Εισαγγελέας του Αρειου Πάγου. Μόνον τότε θα εξασφαλιστουν οι προϋποθέσεις και οι εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου.
ΒΑΣΊΛΗΣ Δ ΝΟΥΛΕΖΑΣ Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο Μέλος της Ένωσης Ελλήνων ΠοινικολόγωνΣ

Image

Λ. Δημοκρατίας 1Α
Μαρούσι
ΤΚ 15127
ΑΘΗΝΑ

210 8109000

ΧΡΗΣΗ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ

FIND UD ON SOCIAL MEDIA

LIKE Us ON FECEBOOK PAGE

Search