Πανώλη αιγοπροβάτων: Σύσκεψη στην περιφέρεια Κρήτης μετά τα κρούσματα
Στη σύσκεψη συμμετέχουν και οι αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων του νησιού, αρμόδιοι των κτηνιατρικών διευθύνσεων καθώς και εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και κτηνοτρόφων
Στη σύσκεψη συμμετέχουν και οι αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων του νησιού, αρμόδιοι των κτηνιατρικών διευθύνσεων καθώς και εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και κτηνοτρόφων
01.08.2024, 21:32
Όπως ανέφερε ο κ. Στρατάκος «από το εργαστήριο αναφοράς της Αθήνας, ενημερωθήκαμε ότι τα δείγματα που είχαμε λάβει από την Κρήτη νοτίως του Ηρακλείου είναι θετικά, και ήρθαμε σε επικοινωνία άμεση με τον περιφερειάρχη έτσι ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να δράσουμε ουσιαστικά και να εφαρμόσουμε, όλα όσα περιγράφονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό για τις εκριζώσεις των νόσων, ειδικότερα της πανώλης».
Κύρια και πρώτη ενέργεια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, είναι η δημιουργίαζωνών προστασίας«και να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι όποιες απαγορεύσεις και όποια μέτρα περιγράφονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό, θα τηρηθούν» είπε ο κ. Στρατάκος κάνοντας λόγο για προηγούμενες περιπτώσεις στην Ελλάδα ζωονόσων, όπου η εμπειρία έχει δείξει «…ότι όποτε είχαμε να αντιμετωπίσουμε ζωονόσους η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, έχει αποδώσει και αυτό έχει καταγραφεί σε διάφορα περιστατικά και μπορέσαμε, σε μικρό χρονικό διάστημα να εκριζώσαμε τις νόσους».
Όπως τόνισε, εμπειρία υπάρχει «το ζήτημα είναι όμως να υπάρχει και η συνεργασία και σε αυτό το κομμάτι κάνω παράκληση να συνεργαστούν οι κτηνοτρόφοι μας, οι άνθρωποι που ουσιαστικά είναι πρωταγωνιστές του πεδίου, έτσι ώστε να υπάρχει γρήγορη πληροφόρηση, ενημέρωση των αρχών, πέρα από τις όποιες κλινικές και κτηνιατρικές διαπιστώσεις και ευρήματα».
Ζήτησε από τους κτηνοτρόφους, αν δουν το οποιοδήποτε, σύμπτωμα στο κοπάδι τους, οτιδήποτε ασυνήθιστο που αντιληφθούν, να έρθουν σε επικοινωνία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης άμεσα, «ώστε να μπορέσουμε να πάμε στο πεδίο, να κάνουμε την εξέταση να πάρουμε τα δείγματα. Θερμή παράκληση για συνεργασία με τους ανθρώπους της παραγωγής, με τους κτηνοτρόφους, διότι αυτή τη στιγμή, δεν είναι μία μάχη με τον ιό είναι μία μάχη και με το χρόνο. Και επειδή η ιχνηλάτηση που κάναμε μας οδήγησε στην Κρήτη, και δυστυχώς οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν, πρέπει να συνεργαστούμε». Κατά τον κ. Γραφάκο, «θεωρούμε πως είναι νωρίς, αν το προλάβουμε με τη συνεργασία όλων θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές και στην Κρήτη, όπως έχουμε κάνει και σε άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας. Οι κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να διστάσουν να μας ενημερώσουν αμέσως, είναι πολύ κρίσιμο τώρα που είναι νωρίς, τώρα να δράσουμε, τώρα να μπούμε στο πεδίο, τώρα να αναλάβουμε τα μέτρα του κανονισμού για να μπορέσουμε να βγούμε νικητές. Διότι αν δεν το καταφέρουμε, τα προβλήματα θα είναι πολλαπλά, θα είναι περισσότερα από αυτά που βλέπουμε τώρα».
Έκανε λόγο για τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί εξηγώντας ότι: «έχουμε αντιληφθεί ότι παίρνουμε σκληρά μέτρα δεν είναι ευχάριστο για κανέναν, αλλά είναι χρήσιμο την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα να μπούμε στο πεδίο, να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου και να καταφέρουμε την ολοκληρωτική εκρίζωση της».
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης ΚρήτηςΣταύρος Αρναουτάκης,υπήρξε ενημέρωση και συνεργασία με τις υπηρεσίες και το υπουργείο από την πρώτη στιγμή, «ενημερωθήκαμε για το πρόβλημα που εμφανίστηκε στο νησί μας, υπήρξε άριστη συνεργασία με το υπουργείο και τον κύριο Στρατάκο και τους αρμόδιους αντιπεριφερειάρχες μας για να μπορούμε να δούμε και να εφαρμόσουμε, την επιθετική πολιτική, να καταπολεμήσουμε όσο γίνεται πιο σύντομα το πρόβλημα που έχει προκύψει. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στο νησί έδρασαν πολύ γρήγορα με την καθοδήγηση του υπουργείου και δίνουμε καθημερινή μάχη για να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα». Όπως χαρακτηριστικά είπε, ως Περιφέρεια πρέπει να υπάρξει σωστή και γρήγορη διαχείριση σε αυτό το κρίσιμο θέμα που υπάρχει με την πανώλη. Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι: «από την πλευρά της Περιφέρειας ακολουθώντας οδηγίες και το πρωτόκολλο που ορίζεται από τον ελληνικό και ευρωπαϊκό κανονισμό, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα ακολουθήσουμε αυτό το πρωτόκολλο που υπάρχει, αν θέλουμε να σώσουμε την κτηνοτροφία της Κρήτης και δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Είναι θέση της Περιφέρειας ότι θα προχωρήσουμε πάνω στις οδηγίες και στο πρωτόκολλο χωρίς καμία οπισθοδρόμηση διότι πρέπει να λύσουμε ένα πρόβλημα που μας αφορά πλέον όλους. Όλοι μαζί κτηνοτρόφοι, υπηρεσίες, υπουργείο, και όσο το δυνατό συντομότερα για να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα».
Το πρωί όπως δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό ο οποίος του εξέφρασε την αγωνία του τονίζοντας του πως πρέπει να «προχωρήσουμε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δίδονται». Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Θεσσαλίας και να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν και οι αντιπεριφερειάρχες των περιφερειακών ενοτήτων του νησιού, αρμόδιοι των κτηνιατρικών διευθύνσεων καθώς και εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και κτηνοτρόφων.
Μύκονος: Αρνείται τις κατηγορίες για συμμετοχή στο κύκλωμα ναρκωτικών η DJ – Ολόκληρη η απολογία της
Κουφονήσια: Ξαπλώστρες με χρέωση 100 ευρώ σε παραλία – Δείτε φωτογραφία
01.08.2024, 21:32
Δείτε Επίσης