900 λίρες για ένα… κελί – Η αγγελία που ξεσήκωσε αντιδράσεις
Πόσο θα πληρώνατε για να μείνετε σε αυτό το διαμέρισμα;
Οι Βρετανοί βρίσκονται μπροστά σε μια απελπιστική κρίση στέγασης καθώς το κόστος ενοικίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξηθεί με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί και η αγορά κατοικίας συνεχίζει να επηρεάζεται από τη περιορισμένη προσφορά και τα υψηλότερα επιτόκια.
Το μέσο ενοίκιο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 9% τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, από 8,5% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).
Το τελευταίο διάστημα οι τιμές των ενοικίων, όπως διαμορφώνονται, είναι εξωφρενικές.
Συγκριμένα, ακόμα και για ένα διαμέρισμα 20-30 τετραγωνικών, ο ένοικος θα χρειαστεί να πληρώσει ένα μεγάλο μίσθωμα, το οποίο τις περισσότερες φορές δεν αντιστοιχεί στο σπίτι.
Αυτό συνέβη και στο Λονδίνο, όπου μία συγκεκριμένη αγγελία στο Facebook Marketplace ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων καθώς το διαμέρισμα που διαφήμιζε κόστιζε 900 λίρες τον μήνα (1065 ευρώ).
Η αγγελία αφορούσε ένα δυάρι διαμέρισμα, αν και οι φωτογραφίες δεν αντικατοπτρίζουν ένα τέτοιο διαμέρισμα. Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το διαμέρισμα αποτελούνταν έναν διάδρομο που έχει μετατραπεί σε στενόχωρο καθιστικό.
Πίσω από την εξώπορτα υπάρχει ένα μονό κρεβάτι που γεμίζει το δωμάτιο, αλλά δεν υπάρχει καθόλου χώρος για ντουλάπες ή άλλα έπιπλα.
Υπάρχει ένα μπάνιο, το οποίο είναι σκοτεινό με κάγκελα που καλύπτουν το μοναδικό παράθυρο.
Στην αγγελία αναφέρεται πως υπάρχει άφθονος αποθηκευτικός χώρος, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αληθεύει. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μόνο τρία αυτοσχέδια ράφια από κόντρα πλακέ στο μπάνιο και ένα μοναδικό γάντζο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα παλτά στον τοίχο.
Τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση πήραν αμέσως «φωτιά». Οι περισσότεροι χρήστες σχολίαζαν πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να είναι νόμιμο ενώ ένας χρήστης έγραψε χαρακτηριστικά:
«Κελί φυλακής, 900 λίρες το μήνα… μόνο στο Λονδίνο!»
Στα ύψη οι τιμές
Η στεγαστική κρίση «καλπάζει» και η οικονομικά προσιτή στέγαση έχει γίνει μείζον πρόβλημα για πολλά νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, η κρίση προσιτότητας μπορεί να φαίνεται πολύ διαφορετική ανά χώρα, περιοχή ή δημογραφική ομάδα.
Το τελευταίο διάστημα -ειδικά από την πανδημία και μετά- η κρίση της στέγασης αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία σε όλη την Ευρώπη. Περίπου το 70% των κατοίκων της ΕΕ είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους, ενώ το υπόλοιπο 30% νοικιάζει. Περίπου το 17% του πληθυσμού της ΕΕ ζει σε συνθήκες υπερπληθυσμού.
Στην Ευρώπη, το στεγαστικό τοπίο ποικίλλει, με σημαντικό χάσμα μεταξύ ιδιοκτητών κατοικιών και ενοικιαστών.
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις εξέλιξη στις τιμές των ακινήτων και των ενοικίων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη εξάγονται από την τελευταία έκθεση της Eurostat, οποία αναλύει τις διακυμάνσεις από το 2010 έως σήμερα, και από πέρυσι σε σχέση με φέτος.
Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι τιμές των κατοικιών, όπως μετρήθηκαν με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών, μειώθηκαν κατά 0,4% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 1,3% στην ΕΕ σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 1,2% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,2% στην ΕΕ .
Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και αυξήθηκαν κατά 0,4% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2024.