ΑΑΔΕ: Μειώθηκε 21,7% το κενό του ΦΠΑ στην Ελλάδα
Κατά επιπλέον 3,8 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε το κενό του ΦΠΑ (vat gap) στην Ελλάδα το 2022, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά επιπλέον 3,8 ποσοστιαίες μονάδες μειώθηκε το κενό του ΦΠΑ (vat gap) στην Ελλάδα το 2022, ο περιορισμός του οποίου μπορεί να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της περαιτέρω μείωσης των φορολογικών συντελεστών.
Πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., κάτι που ενδεχομένως αποτελεί ένδειξη ότι τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα.
Οπως επισημαίνει έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το έλλειμμα ΦΠΑ το 2022 διαμορφώθηκε στο 13,7% του VTTL (θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση) έναντι 29,1% το 2018 και 17,5% το 2021, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΑΑΔΕ, πρόκειται για μείωση 21,7% σε έναν χρόνο και 53% σε διάστημα πέντε ετών. «Η συνέχιση της μείωσης του κενού ΦΠΑ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του φαινομένου των εξαφανισμένων εμπόρων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειές μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αποδίδουν καρπούς», δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
«Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η επέκταση της ψηφιοποίησης στο σύνολο της ελεγκτικής διαδικασίας, η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών και η πιο στοχευμένη προσέγγιση στους ελέγχους, έχουν ανεβάσει επίπεδο και ταχύτητα, περιορίζοντας τη μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη. Πάνω απ’ όλα, τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για τη μείωση της φοροδιαφυγής», πρόσθεσε.
Παρά τη συρρίκνωση, το φορολογικό κενό συνεχίζει να διαμορφώνεται στα 2,959 δισ. ευρώ το 2022, από 3,231 δισ. ευρώ το 2021 και συνεχίζει να απέχει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σύμφωνα, όμως, με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει βελτιώσει δραστικά το ποσοστό συμμόρφωσής της από το 2019. Τότε, τα απολεσθέντα έσοδα από τον έμμεσο φόρο ισοδυναμούσαν με το 24% του ΑΕΠ, ενώ το 2022 το ποσοστό υπολογίζεται ότι είχε μειωθεί κατά περισσότερες από 10 μονάδες, στο 13,7%.
Η ΑΑΔΕ σημειώνει ότι το 2017, το έτος σύστασής της, το κενό ΦΠΑ ήταν στο 29,1%, με αποτέλεσμα μέσα σε πέντε χρόνια να έχει μειωθεί κατά 53%. Σημειώνεται ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα του 2022 ανήλθαν σε 18,621 δισ. ευρώ.
Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επίδοση της Ελλάδας αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω στις επόμενες τακτικές εκθέσεις, για τα έτη 2023 και 2024, αφενός χάρη στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας μετά την υγειονομική κρίση και αφετέρου χάρη στο πλέγμα μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που έχει τεθεί σε ισχύ, ειδικά την τελευταία διετία.
Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 χώρες με το χαμηλότερο κενό ΦΠΑ από «εξαφανισμένους» εμπόρους, με αυτό να κυμαίνεται στο 1 με 2%. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EUROFISC), ο «εξαφανισμένος» έμπορος (missing trader) είναι έμπορος εγγεγραμμένος για σκοπούς ΦΠΑ, που αποκτά δολίως ή ισχυρίζεται ότι αποκτά αγαθά ή /και υπηρεσίες χωρίς ΦΠΑ από άλλο κράτος-μέλος και προμηθεύει αυτά τα αγαθά ή/και υπηρεσίες με ΦΠΑ εντός του ίδιου κράτους-μέλους, αλλά δεν υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ ή υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, επομένως δεν αποδίδει τον εισπραχθέντα ΦΠΑ στην εθνική φορολογική διοίκηση.
Πηγή: Money Review