ΑΑΔΕ: Σημαντική μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα
Σημαντική μείωση κατέγραψε, για ακόμα μια χρονιά, το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα, σημειώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επικαλούμενη τα στοιχεία
Σημαντική μείωση κατέγραψε, για ακόμα μια χρονιά, το κενό ΦΠΑ στην Ελλάδα, σημειώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), επικαλούμενη τα στοιχεία της Ε.Ε. Όπως αναφέρει: “Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιευθήκαν σήμερα για το 2022 – οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα τα τελευταία δεδομένα -, το κενό ΦΠΑ υποχώρησε στο 13,7%, από 17,5% το 2021. Μειώθηκε, δηλαδή, κατά 21,7% μέσα σε ένα χρόνο.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2017, έτος σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας ήταν στο 29,1%, με αποτέλεσμα μέσα σε 5 χρόνια το κενό ΦΠΑ να έχει μειωθεί κατά 53%. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 χώρες με το χαμηλότερο κενό ΦΠΑ από «εξαφανισμένους» εμπόρους, με αυτό να κυμαίνεται στο 1,0% με 2,0%”.
Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η συνέχιση της μείωσης του κενού ΦΠΑ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του φαινομένου των “εξαφανισμένων” εμπόρων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειές μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αποδίδουν καρπούς. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η επέκταση της ψηφιοποίησης στο σύνολο της ελεγκτικής διαδικασίας, η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών και η πιο στοχευμένη προσέγγιση στους ελέγχους, έχουν ανεβάσει επίπεδο και ταχύτητα, περιορίζοντας τη μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη. Πάνω απ΄ όλα, τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για τη μείωση της φοροδιαφυγής, προς όφελος όλων των συνεπών πολιτών και επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη».
*Σύμφωνα με τον ορισμό, που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EUROFISC), ο «εξαφανισμένος» έμπορος (missing trader) είναι έμπορος εγγεγραμμένος για σκοπούς ΦΠΑ, που αποκτά δολίως ή ισχυρίζεται ότι αποκτά αγαθά ή /και υπηρεσίες χωρίς ΦΠΑ από άλλο κράτος μέλος και προμηθεύει αυτά τα αγαθά ή/και υπηρεσίες με ΦΠΑ εντός του ίδιου κράτους μέλους, αλλά δεν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ ή υποβάλλει μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, επομένως δεν αποδίδει τον εισπραχθέντα ΦΠΑ στην εθνική φορολογική διοίκηση.
«To 2022 το κενό ΦΠΑ ήταν μειωμένο κατά 53% σε σχέση με το 2017! Μειώθηκε από 29,1% στο 13,7%, ενώ ειδικά μεταξύ 2021-2022 η Ελλάδα καταγράφει την 4η μεγαλύτερη μείωση στην ΕΕ των 27», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο ΥΠΕΘΟ Κ. Χατζηδάκης και προσθέτει:
«Αυτό καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν που δημοσιεύτηκε σήμερα. Eίναι βέβαιο ότι τα στοιχεία για το 2023 και το 2024 θα είναι ακόμα πιο θετικά. Όχι με προσευχές και μαντζούνια! Αλλά διότι η σημαντική δουλειά που έχει κάνει η ΑΑΔΕ, καθώς και οι 11 πρωτοβουλίες που θεσπίσαμε πέρσι για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής παράγουν ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα: στο 9μηνο του 2024 είχαμε αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ κατά 11,2%.
Χάρη στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τη χρήση του συστήματος myDATA θα έχουμε επιπλέον έσοδα από ΦΠΑ της τάξεως του 1,8 δις. ευρώ το 2024.Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί φυσικά και το 2025, με τα νέα ψηφιακά όπλα, που ρίχνουμε στη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή: καθολική επέκταση του myDATA για δήλωση εσόδων-εξόδων, επέκταση των υποχρεωτικών Ηλεκτρονικών Τιμολογίων, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και Ψηφιακό Πελατολόγιο.
Πιστεύουμε, ότι χάρη σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, θα φτάσουμε νωρίτερα από το 2027, που είχαμε δεσμευτεί, στον στόχο μας για κενό ΦΠΑ στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή στο 9%. Έχουμε αποδείξει άλλωστε ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είναι από τις βασικές μας προτεραιότητες στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά κι ένας τρόπος να ενισχύουμε την κοινωνική πολιτική και να μειώνουμε περαιτέρω τους φόρους».