ΑΑΔΕ: Τέλος το ΚΕΦΟΜΕΠ, έρχεται το ΚΕΜΕΦ
Τι αλλάζει από 7 Φεβρουαρίου στους ελέγχους φορολογουμένων μεγάλου πλούτου
Να δώσει νέα ώθηση και δυναμική στους ελέγχους μεγάλων φορολογουμένων επιχειρεί η ΑΑΔΕ, καταργώντας και συγχωνεύοντας τα δύο μεγάλα Ελεγκτικά Κέντρα που είχαν στόχευση στη φοροδιαφυγή.
Από το 2013 στο Κέντρο Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) είχε μεταβιβαστεί από τις κατά τόπους ΔΟΥ ο έλεγχος των πλούσιων φορολογουμένων ανά την επικράτεια ενώ, αντίστοιχα, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας πέρασαν στον έλεγχο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ). Από 17 Φεβρουαρίου 2025 όμως οι υπηρεσίες αυτές ενοποιούνται και δημιουργείται το νέο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων (ΚΕΜΕΦ) που θα αναλάβει αποκλειστικά να ελέγχει τα «μεγάλα ψάρια» (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ασχέτως σε ποια γεωγραφική περιοχή της χώρας δραστηριοποιούνται.
Τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια:
· το ΚΕΦΟΜΕΠ «έτρεχε» με ρυθμούς 30-50 νέες εντολές ελέγχου κάθε μήνα, αποκλειστικά σε αυτοαπασχολουμένους και άτομα μεγάλου πλούτου. Από αυτές, ολοκληρώνονταν περίπου 20-50 υποθέσεις κάθε μήνα. Τέλος Οκτωβρίου του 2024 υπήρχαν 932 ανοικτές υποθέσεις. Στο α΄δεκάμηνο φέτος το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε καταλογίσει πρόσθετους φόρους και πρόστιμα 91 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2020 μέχρι τώρα οι καταλογισμοί ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ. Εξ αυτών έχουν ως τώρα εισπραχθεί μέσα στην πενταετία αυτή περί τα 135 εκατομμύρια ευρώ από τους ελέγχους αυτούς, καθώς οι υπόχρεοι καταφεύγουν σε ρυθμίσεις χρεών ή προσφεύγουν στα δικαστήρια για να μην πληρώσουν άμεσα τα ποσά στο δημόσιο. Συνολικά, μαζί με έρευνες για υποθέσεις ακινήτων, Κεφαλαίου ή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 1,732 δισ. σε 5 χρόνια. Και εξ αυτών το δημόσιο έχει εισπράξει ως τώρα 173,7 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 1/10 των προστίμων και φόρων που έχει επιβάλει από το 2020 και μετά η μονάδα αυτή.
· το ΚΕΜΕΕΠ, αντίστοιχα, ολοκληρώνει περίπου 500 ελέγχους μεγάλων επιχειρήσεων κάθε χρόνο ή συνολικά 2.580 υποθέσεις από το 2020 μέχρι τον Οκτώβριο του 2024. Από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώνονταν φόροι και πρόστιμα 100-250 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ φέτος από Ιανουάριο έως Οκτώβριο είχαν φτάσει στο ποσό-ρεκόρ των 337,57 εκατ. ευρώ λόγω της πολύ υψηλής βεβαίωσης που καταγράφηκε κατά τον περασμένο Ιανουάριο, ύψους 214 εκατ. ευρώ. Μετά από ενστάσεις ή προσφυγές των ελεγχομένων, από τα συνολικά 1,154 δισ. που έχουν καταλογιστεί αθροιστικά στην πενταετία, περίπου 15 εκατ. ευρώ διαγράφηκαν και τα προς είσπραξη μειώθηκαν σε 1,139 δισ. ευρώ. Εξ αυτών το δημόσιο έχει εισπράξει 365,25 εκατ. ευρώ σε 5 χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα 750 εκατ. ευρώ εκκρεμούν σε δόσεις ή αναζητούνται προς είσπραξη. Επιπλέον 30 εκατ. ευρώ έχουν καταλογιστεί από άλλους ελέγχους (Κεφαλαίου ή κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) από το 2020 και έχουν εισπραχθεί 15 εκατ. ευρώ συνολικά μέχρι τώρα.
Ενδεικτικά, από το 2013 και μετά, στον έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ είχαν περάσει όλοι οι φορολογούμενοι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας (με εισοδήματα π.χ. άνω των 300.000 ευρώ) ή με μεγάλες συναλλαγές ακινήτων, γονικών παροχών κλπ, ενώ το ΚΕΜΕΕΠ είχε αναλάβει να ελέγχει εταιρίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25.000.000 ευρώ, ή τραπεζικές, ασφαλιστικές και όλες τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες με τζίρο πάνω από 10.000.000 ευρώ, καθώς και συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις ή ανέλεγκτες υποθέσεις επιχειρήσεων που προέκυψαν από μετασχηματισμό.
Σύμφωνα με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, «αξιοποιώντας την ελεγκτική εμπειρία έντεκα ετών προχωρούμε στη σύσταση ενός πρότυπου ελεγκτικoύ κέντρου υψηλών προδιαγραφών για την ολιστική αντιμετώπιση των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, τόσο στο επίπεδο των νομικών προσώπων όσο και των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν σε αυτά. Το νέο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων στελεχώνεται με εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό, το οποίο θα αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες ελεγκτικές πρακτικές».
Στόχος του νέου ΚΕΜΕΦ θα είναι να διασφαλίσει:
• Φορολογικούς Ελέγχους “360 μοιρών” διενεργώντας συνδυαστικούς ελέγχους, ιδιαίτερης πολυπλοκότητας με σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους σε οντότητες-εταιρικά σχήματα και μετόχους – εταίρους – διαχειριστές, που θα εκτείνονται σε μεγαλύτερο εύρος της φορολογικής ελεγκτικής αλυσίδας, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής (π.χ. έλεγχοι φοροαποφυγής μέσω τεχνητών διευθετήσεων και υβριδικών μέσων, έλεγχοι κρυπτονομισμάτων, NFTs και λοιπών μέσων και εργαλείων κρυπτογράφησης)
• Ενιαία οργανωτική δομή για καλύτερη διαχείριση και ομοιόμορφη Προσέγγιση Υποθέσεων Ελέγχου
• Τεχνογνωσία και εξειδίκευση στους ελέγχους
• Μείωση Κόστους – Εξοικονόμηση Πόρων για την ΑΑΔΕ.
Διαβάστε ακόμη
Νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ «κουρεύει» πρόστιμα έως και 50%
Ρεύμα: O γρίφος του μεσημεριανού τιμολογίου – Πώς ο νέος ηλεκτρικός «διακόπτης» επηρεάζει τις τιμές
Πλειστηριασμοί: Με ποια «βαριά σφυριά» κάνει «ποδαρικό» το 2025 (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα