Αδελφοί Τριδήμα: Οι αλλαντοποιοί της Άνδρου
Από τα παραδοσιακά χοιροσφάγια στη σύγχρονη αλλαντοποίηση, όλα είναι μια απόφαση δρόμος που βασίζεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης.
Από τα παραδοσιακά χοιροσφάγια στη σύγχρονη αλλαντοποίηση, όλα είναι μια απόφαση δρόμος που βασίζεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης.
20.08.2024, 12:00
Best seller τους τα παραδοσιακά λουκάνικα, που παρασκευάζονται βάσει οικογενειακής συνταγής, όπως και η λούζα, καπνιστή ή αέρος. Τον κατάλογο με τα προϊόντα συμπληρώνουν, μεταξύ άλλων, η τζιλαδιά (πηχτή) Άνδρου, η χοιρινή καπνιστή μπριζόλα σε ξύλο οξιάς, το καπνιστό ψαρονέφρι αλλά και το πολύ ενδιαφέρον πρόβειο προσούτο.
Στο νησί όλα είναι αλλιώς
Ο Κώστας Τριδήμας μού εξηγεί πως «ένα από τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν στο να παράγειςαλλαντικά σε νησί είναι ότι το ιώδιο και το αλάτι υπάρχουν από κοινού στη διατροφή των ζώων, τα οποία κατά ένα ποσοστό της τάξεως του 90% δεν είναι σταβλισμένα αλλά βόσκουν ελεύθερα σε μεγάλες εκτάσεις. Εκτός της τροφής που τους δίνεται, τα ζώα καταναλώνουν και άγρια βότανα, όπως ρίγανη, που συμβάλλει στη γεύση που αποκτά το κρέας τους».
Όταν τον ρωτάω για την άλλη πλευρά του νομίσματος, τις δυσκολίες που αναγκαστικά πάνε χέρι-χέρι με το νησί, μου απαντάει: «Το κόστος για να έρθουν στην Άνδρο οι ζωοτροφές, αλλά και οποιαδήποτε μεταφορά, είναι υψηλότερο σε σχέση με το αν η μονάδα βρισκόταν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Επίσης, ένα από τα προβλήματα που εμφανίζονται τα τελευταία χρόνια είναι και αυτό της λειψυδρίας».
Δείτε τη συνέχεια στοcantina.protothema.gr.
20.08.2024, 12:00