Άγγ. Αγγέλου (International Accelerator): Η Ελλάδα έχει μια εκπληκτική δεξαμενή ταλέντων
O Ελληνοαμερικανός ιδρυτής του International Accelerator, Άγγελος Αγγέλου, έχει επενδύσει σε τρεις ελληνικές εταιρείες.
Συνεχης ενημερωση
Αποστολή με email
Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
Μικρότερο μέγεθος κειμένου
Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
“Η Ελλάδα έχει μια εκπληκτική δεξαμενή ταλέντων”, δήλωσε στο Capital.gr ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής και ιδρυτής του International Accelerator, Άγγελος Αγγέλου, στο περιθώριο του “StartSmart SEE Summit” που πραγματοποιήθηκε χθες.
Με έδρα το Όστιν του Τέξας, ο International Accelerator συνεργάζεται αποκλειστικά με ιδρυτές, δημιουργούς και επιχειρηματίες που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, με στόχο να τους βοηθήσει να ξεκινήσουν τις εταιρείες τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με τον κ. Αγγέλου, η Ελλάδα διαθέτει μια ποιοτική, αλλά μικρή δεξαμενή ταλέντων και μπορεί να αποτελέσει ελκυστικό προορισμό για ξένους επιχειρηματίες. “Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το οικοσύστημα στην Ελλάδα. Πρέπει να προσελκύσουμε μερικούς από τους καλύτερους επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο, επειδή έχουμε καλή ποιότητα ζωής. Και ίσως ακόμη και ψηφιακούς νομάδες, που αυτή τη στιγμή αποτελούν ένα τεράστιο μέρος της οικονομίας των ΗΠΑ”.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρωτοβουλίες όπως η TechVisa, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. “Εμείς εγγυόμαστε βίζα για κάθε εταιρεία που έρχεται στις ΗΠΑ. Συνεργαζόμαστε στενά με την αντιπροσωπεία μας στο Κογκρέσο, για να τους δώσουμε προτεραιότητα. Είμαστε 100% επιτυχημένοι στο πρόγραμμά μας. Η βίζα είναι σημαντική γιατί αν δεν μπορούν να μείνουν εδώ, δεν πρόκειται να έρθουν.”Ο κ. Αγγέλου ανέφερε παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επιχειρηματίες, όπως το Ισραήλ, η Χιλή και η Πορτογαλία. “Η Πορτογαλία δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Κι όμως, η Πορτογαλία κατάφερε να πλασάρει τον εαυτό της και να γίνει success story. Μια από τις εταιρείες του χαρτοφυλακίου μας είναι από την Ουκρανία. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αντί να μετακομίσουν στην Αθήνα όπου είχαν ήδη κάποιους υπαλλήλους, πήγαν στην Πορτογαλία επειδή εδώ δεν μπορούσαν να πάρουν βίζα”.
Οι ελληνικές επενδύσεις
Η πρώτη εταιρεία στην οποία επένδυσε ο International Accelerator ήταν ελληνική. Ο λόγος για την πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα εκπαίδευσης Schoox από τη Θεσσαλονίκη, η οποία απασχολεί περίπου 130 προγραμματιστές και μηχανικούς στη Θεσσαλονίκη και 100 άτομα στις ΗΠΑ. Ο κ. Αγγέλου έχει επίσης επενδύσει στις ελληνικές εταιρείες InSyBio (ανάλυση βιολογικών δεδομένων) και Gridmates (εφαρμογή για δωρεές ηλεκτρικής ενέργειας).
“Δεν έχουμε πλέον τόση πρόσβαση σε Έλληνες επιχειρηματίες, διότι υπάρχει άφθονη χρηματοδότηση για αυτούς εδώ στην Ελλάδα. Οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν τολμούν εύκολα στις ΗΠΑ. Πρώτα ξεκινούν στην Ελλάδα, μετά στα Βαλκάνια, ίσως στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά από πέντε χρόνια στις αμερικανικές αγορές,” εξηγεί ο κ. Αγγέλου.
Ο International Accelerator επενδύει σε ξένους επιχειρηματίες, με το 95% αυτής της επένδυσης να επιστρέφει στις χώρες τους. “Πολλά από τα χρήματά μας στη Schoox κατευθύνθηκαν πίσω στη Θεσσαλονίκη, ώστε η εταιρεία να προσλάβει ανθρώπους και να φτιάξει μια παγκόσμια ομάδα. Οι επενδυτές μας προτιμούν να επενδύουν σε εταιρείες με ξένες ομάδες ανάπτυξης επειδή είναι φθηνότερες και το εργατικό δυναμικό είναι πιο πιστό”.
Πού εστιάζει ο International Accelerator
Μιλώντας νωρίτερα σε πάνελ του συνεδρίου “StartSmart SEE Summit”, ο κ. Αγγέλου τόνισε ότι οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες βρίσκονται στους τομείς της βιοτεχνολογίας, της γονιδιακής επεξεργασίας, της συνθετικής βιολογίας, της εξατομικευμένης ιατρικής και της διαστημικής τεχνολογίας.
Για να επενδύσει ο International Accelerator σε μια εταιρεία, πρώτα χρησιμοποιεί την επιστημονική συμβουλευτική του επιτροπή για να βεβαιωθεί ότι η τεχνολογία είναι θεμελιωμένη και αποδεδειγμένη. Εξετάζει επίσης την εφαρμοσιμότητά της και αν καλύπτει κάποια ανάγκη της αγοράς. “Είναι σημαντικό να καθοριστεί αν θα υπάρξει σημαντική ζήτηση για το προϊόν ή την υπηρεσία, καθώς και ποιο μπορεί να είναι το τοπίο του ανταγωνισμού. Τέλος, εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης (scalability)”.
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορούν οι επενδυτές να μειώσουν το ρίσκο της επένδυσής τους, ο κ. Αγγέλου τονίζει πως η βαθιά τεχνολογία απαιτεί συνεργασίες. “Πολύ λίγες εταιρείες μπορούν να προχωρήσουν μόνες τους. Και η ικανότητα του Διευθύνοντος Συμβούλου να κατανοεί το είδος των συνεργασιών τις οποίες χρειάζεται να συνάψει, τόσο με άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα όσο και με τον ιδιωτικό τομέα, είναι κλειδί για την επιτυχία”.
Η διεξαγωγή due diligence σε τεχνικό, οικονομικό και επίπεδο αγοράς αποτελεί επίσης μέρος της διαδικασίας μείωσης του ρίσκου. “Θα έχει επιτυχία η τεχνολογία; Θα βγάλει χρήματα για τους επενδυτές; Ο International Accelerator δεν επενδύει αμέσως στις εταιρείες. Πρώτα τις φέρνει στις ΗΠΑ, όπου επί δώδεκα μήνες συμμετέχουν σε πρόγραμμα επιτάχυνσης και παρακολουθούνται για τις επιδόσεις τους”.
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
08:59
ΣΥΡΙΖΑ: Εσωστρέφεια, ξεσπάσματα, αποχωρήσεις και νέες κίτρινες κάρτες σε Κασσελάκη (χωρίς αντίκρισμα)
08:50
Βολιβία: Απετράπη απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα
08:38
Κίνα: Η πόλη του Πεκίνου ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων
08:29
Κίνα: Η Λαϊκή Κινεζική Τράπεζα διέθεσε ρευστότητα 250 δισ. γιουάν στο τραπεζικό σύστημα
08:25
“Πεδίο βολής” η Κ.Ο. της ΝΔ – Εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και μηνύματα για πρώτη φορά μετά το 2019
08:23
Στις Βρυξέλλες ο Κ. Μητσοτάκης – “Κλειδώνουν” τα πρόσωπα για τις θέσεις-κλειδιά της Ε.Ε.
08:14
Επίθεση με μολότοφ έξω από το σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου – Τραυματίστηκε αστυνομικός
08:12
Σύνοδος Κορυφής: Οι “27” αποφασίζουν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ε.Ε.
08:11
Απογειώνεται η ζήτηση για Airbnb φέτος το καλοκαίρι
08:10
ΗΠΑ: “Ώρα μηδέν” για το ντιμπέιτ Μπάιντεν-Τραμπ
Ο πόλεμος με τις τράπεζες
Κάνε την Κουμουνδούρου airbnb, πρόεδρε!
Οι πολυεθνικές που έφυγαν… μένοντας στη Ρωσία
Οι δήθεν φιλειρηνιστές και κρυφοί θαυμαστές του Πούτιν
Δεν πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την “ειρηνευτική” πρόταση του Πούτιν
ΤτΕ προς κυβέρνηση: Αποσυνδέστε τα επιδόματα από τις φορολογικές δηλώσεις – Δεν πηγαίνουν στους πραγματικά δικαιούχους
Πώς ξεκίνησε η διεθνής επιβατική κίνηση για Μύκονο και Σαντορίνη
Ο ανορθολογισμός στη ζωή μας
Αποζημίωση για το υποχρεωτικό shutdown των ΑΠΕ ζητεί η αγορά των αιολικών
Τι φέρνουν στην ελληνική οικονομία οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες
Ο πόλεμος με τις τράπεζες
(35)
Οι δήθεν φιλειρηνιστές και κρυφοί θαυμαστές του Πούτιν
(34)
Ευρωεκλογές και αποχή. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό;
(6)
Αποζημίωση για το υποχρεωτικό shutdown των ΑΠΕ ζητεί η αγορά των αιολικών
(5)
Κάνε την Κουμουνδούρου airbnb, πρόεδρε!
(5)
Ο ανορθολογισμός στη ζωή μας
(4)
ΤτΕ προς κυβέρνηση: Αποσυνδέστε τα επιδόματα από τις φορολογικές δηλώσεις – Δεν πηγαίνουν στους πραγματικά δικαιούχους
(3)
“Πεδίο βολής” η Κ.Ο. της ΝΔ – Εκατέρωθεν προειδοποιήσεις και μηνύματα για πρώτη φορά μετά το 2019
(1)
Ισραήλ: Ο υπουργός Άμυνας απειλεί πως ο Λίβανος θα επιστρέψει “στη λίθινη εποχή” αν ξεσπάσει πόλεμος
(1)