Ακίνητα: Πουλήθηκε το μεγαλύτερο εργοστάσιο παγωτού στην Ελλάδα – Ποιος είναι ο αγοραστής – Οικονομικός Ταχυδρόμος – ot.gr
Άλλαξε χέρια το μεγαλύτερο εργοστάσιο παγωτού στην Ελλάδα – Η σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ
Για τρίτη φορά μέσα σε 18 χρόνια αλλάζει χέρια το μεγαλύτερο εργοστάσιο παγωτού στην Ελλάδα.
Το πάλαι ποτέ βιομηχανοστάσιο της ΔΕΛΤΑ Παγωτού στον Ταύρο πωλήθηκε από την Froneri Hellas, τελευταία του ιδιοκτήτριά του, με το τίμημα να φθάνει τα 8 εκατ. ευρώ.
ΤΑΙΠΕΔ: Τι συμβαίνει με το project ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο – Οι ενστάσεις
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΟΤ, ο αγοραστής του κτιριακού συγκροτήματος και των συνοδών οικοπέδων είναι η εταιρεία MRP Elaionas Α.Ε. με πρόεδρο και CEO τον Bart Meijer, διοικητικό ηγέτη και ιδρυτή του ομίλου MRP, ενός από τους μεγαλύτερους developers της Ολλανδίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Froneri Hellas για τη χρήση του 2023, που δημοσιεύτηκαν χθες στο ΓΕΜΗ, «με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας την 26 Ιουλίου 2023 αποφασίστηκε η πώληση οικοπέδων, κτιρίων, επίπλων και λοιπού εξοπλισμού που είχε αρχικά αποκτηθεί για την παραγωγή προϊόντων παγωτού. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας την 5 Φεβρουαρίου 2024 εγκρίθηκε η πώληση των προαναφερθέντων παγίων στοιχείων και την ίδια ημέρα υπογράφηκε το συμβόλαιο πώλησης αξίας €8. εκατ. Τα έξοδα την πώλησης ανέρχονται στο ποσό των €310 χιλ.».
Τα ακίνητα
Πιο αναλυτικά πουλήθηκαν τα εξής ακίνητα:
• Οικόπεδο στην οδό Κερκύρας 3 έκτασης 18.120 τ.μ.
• Οικόπεδο στην οδό Κερκύρας 2 έκτασης 4.849 τ.μ.
• Οικόπεδο στην οδό Παναγίας Πλατάνας έκτασης 2.197 τ.μ.
• Οικόπεδο στην οδό Προφήτου Δανιήλ 18 έκτασης 2.147 τ.μ.
• Οικόπεδο στη θέση Παρόχθειος Προφήτου Δανιήλ έκτασης 3.362 τ.μ.
• Κτίριο ( βιομηχανοστάσιο) στην οδό Κερκύρας 3 εμβαδού 16.430,53 τ.μ.
• Κτίριο (βιομηχανοστάσιο) στην οδό Κερκύρας 2 εμβαδού 2.146,69 τ.μ.
• Κτίριο (γραφεία – αποθήκες) στην οδό Προφήτου Δανιήλ εμβαδού 2.828,22 τ.μ.
Μάλιστα λόγω της πώλησης η έδρα της Froneri Hellas μεταφέρθηκε από την οδό Κερκύρας 3 στην περιοχή Ταύρου σε γραφειακές εγκαταστάσεις επί της οδού Πέτρου Ράλλη 97 στο δήμο Άγιο Ιωάννη Ρέντη.
Από την παραγωγή των Boss, Magnum και Nirvana στο λουκέτο
Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο του Ταύρου, όπου κάποτε παράγονταν όλα τα κορυφαία σήματα παγωτών που είχε δημιουργήσει η ΔΕΛΤΑ όπως, Boss, Magnum και Nirvana, ήταν κλειστό από το 2017.
Τότε η εταιρεία Froneri (κοινοπραξία της Nestle και της βρετανικής R&R) σε μία προσπάθεια ανασχεδιασμού της ζημιογόνου εταιρείας είχε λάβει την απόφαση να σταματήσει την παραγωγή και να παραμείνει στην Ελλάδα ως εμπορική εταιρεία με τα παγωτά στα «πράσινα» ψυγεία να έρχονται από εργοστάσια του εξωτερικού (Πολωνία, Ιταλία κ.λπ.).
Η δραστηριότητα του παγωτού είχε μεταβιβαστεί από τη Nestle στη Froneri Hellas το 2016, λίγους μήνες πριν το λουκέτο τους εργοστασίου στον Ταύρο.
Η Nestle με τη σειρά της είχε αποκτήσει τη ΔΕΛΤΑ Παγωτού, εισηγμένη τότε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το 2006, με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, βασικό μέτοχο της εταιρείας τω καιρώ εκείνω, να αποχωρεί από το παγωτό.
Τι ψάχνει η οικογένεια Meijer από το Άμστερνταμ στον Ταύρο;
Κάπως έτσι μετά απ’ όλες αυτές τις καραμπόλες το εργοστάσιο έφτασε στα χέρια του Bart Meijer, που αν και το «ταξίδι» του από το Άμστερνταμ στον Ταύρο είναι μέχρι σήμερα κάπως σαν τον ταξίδι του Οδυσσέα προς την Ιθάκη, δεν εγκαταλείπει την περιοχή.
Θυμίζουμε ότι εδώ και δύο χρόνια το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακηρύξει την MRP Tavros Α.Ε. ως πλειοδότη για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.
Ωστόσο για την τύχη του ακινήτου, που περικλείεται από τις οδούς Κορυζή, Θράκης και Τιμοθέου Ευγενικού και περιλαμβάνει ένα διατηρητέο κτίριο και αρκετά παλαιά κτίσματα με χρήσεις εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών, η δημοτική αρχή Ταύρου – Μοσχάτου έχει άλλη άποψη, με αποτέλεσμα τα σχέδια των Ολλανδών να είναι στον αέρα.
Αλλά, ποιος είναι ο Bart Meijer; Προερχόμενος από μια οικογένεια του ασχολείται με το real estate για πάνω από έναν αιώνα, όπως ο πατέρας και ο αδελφός του, ο Bart Meijer έχει αφιερώσει τη ζωή του στη βελτίωση της αστικής ζωής σε πόλεις σε όλη την Ολλανδία.
Πριν 10 χρόνια ίδρυσε μαζί με τον πατέρα του Ton Meijer την MRP, η οποία αποτελεί εταιρεία ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας διαθέτοντας κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 1,5 εκατ. τ.μ., εστιάζοντας σε έργα μικτής χρήσης (οικονομικά προσιτές κατοικίες, εμπορικές χρήσεις, parking, χώρους εστίασης και αναψυχή) στο κέντρο της πόλης.
«Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιείται από το 2021 εστιάζοντας σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα της.
Ας σημειωθεί ότι η MRP πέραν της τοποθέτησης στον Ταύρο έχει αγοράσει και το Ξενία Σπετσών.