Αμφιλοχία: Εικόνες από την μεγαλύτερη επένδυση αποθήκευσης ενέργειας στην Ελλάδα – AgrinioTimes.gr
Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα
Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα
Ένα έργο που ξαναφέρνει την Αιτωλοακαρνανία στο κατασκευαστικό προσκήνιο και στον παγκόσμιο χάρτη των μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων.
Ο Αχελώος Ποταμός φιλοξενεί μια σειρά από φράγματα
Στράτου
Καστρακίου
Κρεμαστών
& και των ημιτελών Συκιάς και Μεσοχώρας.
Η αντλησιοταμίευση είναι ένα κρίσιμο έργο καθώς θα λειτούργει ως ρυθμιστής του δικτύου με τεράστια συμβολή στην προσαρμογή τιμών και ζήτησης .
Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα.
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της Δ.Ε.Η.
Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh.
Η μεγάλη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρει η μέθοδος της αντλησιοταμίευσης, με προεξάρχουσα επένδυση το έργο στην Αμφιλοχία, είναι το κλειδί – μαζί με τις διασυνδέσεις – για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και την μετατροπή της σε φυσική μπαταρία για ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη, δηλαδή σε περιφερειακό ενεργειακό παίκτη.
Πώς λειτουργεί η Αντλησιοταμίευση;
Πολύ απλά! Εκεί όπου υπάρχουν νερά, ύπαρξη φυσικών ή δυνατότητα κατασκευής τεχνητών ταμιευτήρων και υψομετρικές διαφορές, η άντληση υδάτων και η αποθήκευσή τους σε ύψος γίνεται όταν η παραγωγή ενέργειας είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση και η ενέργεια αυτή περισσεύει.
Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και μη επιτρέποντας αύξηση των τιμών.
Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.
Οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, δείτε εικόνες:
Διαβάστε επίσης: Ο Άκης Τσελέντης για τον σεισμό στην Αμφιλοχία: «Δεν ανησυχώ»