Αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και από την Ελλάδα ζητά η αντιπολίτευση
Υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους τάσσονται τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας και καλούν την κυβέρνηση της ΝΔ να ακολουθήσει το
Υπέρ της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους τάσσονται τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα της χώρας και καλούν την κυβέρνηση της ΝΔ να ακολουθήσει το δρόμο της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας που πήραν την απόφαση να ανάψουν το «πράσινο φως» για την πολιτική λύση των δύο κρατών προκειμένου να σταματήσει το αιματοκύλισμα στην περιοχή.
Η ιστορική απόφαση των τριών ευρωπαϊκών κρατών αναθέρμανε και στην Ελλάδα τη συζήτηση για την προοπτική της αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους με τα περισσότερα κόμματα της χώρας να δηλώνουν εντός και εκτός Βουλής ότι ήρθε η ώρα για μια δίκαιη λύση στην Μέση Ανατολή.
Πιο συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης και κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει το σχετικό βήμα.
ΣΥΡΙΖΑ: Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα
Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, κατέστησε σαφές ότι το κόμμα της στηρίζει τη λύση των δύο κρατών και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία. «Παλεύουμε για να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλία η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενεργητικής, πολυμερούς διπλωματίας για δικαιοσύνη και ασφάλεια, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συνόρων του 1967, για λύση δύο κρατών που θα συμβιώνουν ειρηνικά, με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού κράτους» δήλωσε η κυρία Δούρου. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα υλοποιήσει το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2015 για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.
ΠΑΣΟΚ: Ο «γόρδιος δεσμός» λύνεται με την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους
Υπέρ της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους τάχθηκε και το ΠΑΣΟΚ μέσω του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Μάντζου. «Ο “γόρδιος δεσμός” λύνεται μόνο με έναν τρόπο: με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, όπως ο ΟΗΕ έχει αποφασίσει εδώ και δεκαετίες» ανέφερε ο κ. Μάντζος σε ομιλία του στη Βουλή. Υπογράμμισε, μάλιστα ότι αυτό αποτελεί «πάγια εθνική θέση και θέση του ΠΑΣΟΚ» και συμπλήρωσε ότι «κρούει ανοικτές θύρες όποιος ρωτά το Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου τι άποψή του έχει για την τραγωδία της Γάζας».
ΚΚΕ: Να αναγνωριστεί με επείγουσες διαδικασίες Παλαιστινιακό κράτοςΠίεση στην κυβέρνηση να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό κράτος άσκησε και το ΚΚΕ το οποίο κατέθεσε μάλιστα σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, με πρώτο υπογράφοντα τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα. «Το ΚΚΕ, που έχει επιμείνει όλα αυτά τα χρόνια για την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της βουλής, επαναφέρει το αίτημα και καλεί την κυβέρνηση άμεσα, με επείγουσες διαδικασίες να αναγνωρίσει Παλαιστινιακό Κράτος» τόνισε ο Περισσός και κάλεσε τον κ. Γεραπετρίτη να ξεκαθαρίσει «τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».
Πλεύση Ελευθερίας: Πάρτε θέση για το Παλαιστινιακό κράτος
Αντίστοιχα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε πίεση στην κυβέρνηση να διασαφηνίσει τη θέση της. «Πάρτε θέση για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους. Το κάνουν ήδη τρεις χώρες-μέλη της ΕΕ, και θα ακολουθήσουν και άλλες. Έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν η χώρα μας θα ξεμείνει. Με ποιους; Με αυτούς που καταψήφισαν το 1998 την ίδρυση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου;» ανέφερε και ζήτησε από των πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να καταδικάσει τα εγκλήματα που διαπράττουν οι επιτελείς της κυβέρνησης Νετανιάχου».
Νέα Αριστερά: Να συνταχθεί η κυβέρνηση με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποδείξει τον ισχυρισμό του περί σωστής πλευράς της Ιστορίας με την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους. «Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να συνταχθεί επιτέλους στην σωστή πλευρά της Ιστορίας. Να προχωρήσει στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με βάση το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου το 2015» τόνισε η Νέα Αριστερά. Αντίστοιχα η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε χθες στη Βουλή αναφερόμενη στην πρωτοβουλία της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας «όχι μόνο χαιρετίζουμε την απόφαση αυτών των χωρών, αλλά έχουμε ζητήσει ως Νέα Αριστερά ήδη από τον Μάρτιο να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος και να προχωρήσουμε σε πίεση στο πλαίσιο της ΕΕ για την άρση μιας μεγάλης ιστορικής αδικίας που έχει οδηγήσει στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού αυτή την περίοδο».