Άρχισε η έρευνα και στην Ελλάδα | in.gr
Οι Βρυξέλλες διερευνούν πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού από την Κίνα στον τομέα της αιολικής ενέργειας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σε κινέζους κατασκευαστές αιολικής ενέργειας για την άφιξη τους στην Ευρώπη, με βάση την εισαγωγή προϊόντων με επιδοτήσεις από την κινεζική κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστώσει εάν η είσοδος κινεζικού κεφαλαίου στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην κοινοτική αγορά. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι Βρυξέλλες έχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι κατασκευαστές του κλάδου και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά «μπορεί να έχουν επωφεληθεί από ξένες επιδοτήσεις που τους έδωσαν αθέμιτο πλεονέκτημα» έναντι άλλων ανταγωνιστών και ότι αυτό «μπορεί να έχει νοθεύσει τον ανταγωνισμό». Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία βασικών τομέων από στρεβλώσεις από ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις Βρυξέλλες να διερευνήσουν εάν υπάρχουν ξένες επιδοτήσεις σε εταιρείες που υποβάλλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το Europa Press.
Αυτό άρχισε από την ανακοίνωση της αντιπρόεδρου της κοινοτικής εκτελεστικής εξουσίας που είναι αρμόδια για τον ανταγωνισμό, Margrethe Vestager, κατά τη διάρκεια ομιλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στην οποία προειδοποίησε ότι η Κίνα είναι υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης «ταυτόχρονα, εταίρος, οικονομικός ανταγωνιστής και συστημικός αντίπαλος, που έχει σφυρηλατήσει μια «ισχυρή θέση» σε παγκόσμιο επίπεδο «με το να μην παίζουμε πάντα δίκαια».
Οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την προστασία βασικών τομέων από στρεβλώσεις λόγω ξένων επιδοτήσεων επιτρέπουν στις Βρυξέλλες να διερευνήσουν εάν υπάρχουν ξένες επιδοτήσεις σε εταιρείες που υποβάλλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μετρήσουν τα αποτελέσματά τους, ώστε να μπορούν να επιβάλλουν διορθωτικά μέτρα εάν διαπιστωθεί ότι αυτές οι ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν στρέβλωση του ανταγωνισμού. Εάν επιβεβαιωθούν οι παρατυπίες των οποίων οι υποψίες οδήγησαν την έναρξη της έρευνας, οι Βρυξέλλες μπορούν να συμφωνήσουν σε δεσμεύσεις με τις εταιρείες να διορθώσουν τις στρεβλώσεις ή να απαγορεύσουν την ανάθεση συμβάσεων.
Πάντως, διαφορετικές πηγές, για παράδειγμα στην ισπανική αγορά αιολικής ενέργειας, τονίζουν ότι στην Ισπανία η παρουσία μεγάλων Κινέζων κατασκευαστών είναι πολύ περιορισμένη, αν όχι ανύπαρκτη.
Από όσο είναι γνωστό, το πρώτο πάρκο στην Ισπανία με ανεμογεννήτριες κινεζικής τεχνολογίας ήταν το αιολικό πάρκο La Loma, που βρίσκεται στην πόλη Aliaga, στο Teruel. Το πάρκο κατασκευάστηκε μεταξύ 2012 και 2013 και είναι εξοπλισμένο με 12 ανεμογεννήτριες Sinovel SL3000/113, με ισχύ 3 μεγαβάτ και διάμετρο ρότορα 113 μέτρα. Σύμφωνα με το thewindpower.net, το ίδιο μοντέλο εγκαθίσταται επίσης στη Σουηδία, την Ιταλία και τη Νότια Αφρική. Μια εγκατάσταση από πάνω από μια δεκαετία πριν.
Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε μια ανεμογεννήτρια Vensys/Goldwind που η Cuerva έχει εγκαταστήσει ως πρωτότυπο στη Γρανάδα.
Η ομάδα από τη Γρανάδα κατασκεύασε την πειραματική της ανεμογεννήτρια στο Guadix, με ισχύ 3,4 MW, η οποία παράγει περίπου 10,2 GWh καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο, που ισοδυναμεί με τη ζήτηση περίπου 1.200 σπιτιών.
Και μέχρι αυτό το σημείο είναι όλα όσα είναι γνωστά για τις κινεζικές ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στην Ισπανία. Ένα άλλο πράγμα είναι ότι ένας προγραμματιστής έχει συμφωνήσει ή έχει υπογράψει συμφωνία για την αγορά τουρμπινών από Κινέζους κατασκευαστές, αλλά είναι κάτι που είναι άγνωστο, που ούτε οι ίδιοι οι αιολικές ενώσεις δεν γνωρίζουν.
Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα στην Ισπανία.
Στις υπόλοιπες χώρες όπου διεξάγεται έρευνα, η κατάσταση είναι παρόμοια, αλλά πιο περίπλοκη από ό,τι στην Ισπανία.
Για παράδειγμα, στη Γαλλία η Envision έχει ένα πάρκο. Αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από τη Velocita Energies, τη γαλλική θυγατρική της Envision Group, το αιολικό πάρκο «Vannier-Amance» παράγει 111 GWh ετησίως και προμηθεύει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε 52.000 άτομα. Το αιολικό πάρκο τροφοδοτείται από 17 ανεμογεννήτριες Envision EN131-2,5MW. Λειτουργεί από την άνοιξη του 2022.