AstraZeneca: Τι ισχύει για όσους είχαν κάνει το εμβόλιο της στην Ελλάδα | Parallaxi Magazine
Τι λένε οι ειδικοί
Παγκόσμιος αναβρασμός επικρατεί μετά την είδηση πως η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca προχωρά στην απόσυρση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, το οποίο παρήγαγε το 2021, με το όνομα Vaxzevria και με το οποίο είχαν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι. Το εμβόλιο είχαν κάνει και χιλιάδες Έλληνες πολίτες.
Η AstraZeneca απέσυρε το εμβόλιο, επικαλούμενη το «πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.
Παράλληλα, προ ημερών είχε γίνει γνωστό πως η AstraZeneca παραδέχτηκε σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει – αν και σπάνια – μια εξαιρετικά επικίνδυνη έως και θανατηφόρα παρενέργεια.
Όπως αναφέρει η Telegraph, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, η εταιρεία παραδέχτηκε πως το εμβόλιό της «θα μπορούσε σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας)».
Φυσικό ήταν η απόσυρση αυτή να προκαλέσει αναστάτωση σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το εν λόγω εμβόλιο.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι είχαν εμβολιαστεί με το Vaxzevria της AstraZeneca;
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας , κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ελλήνων που έκαναν το εμβόλιο, λέγοντας πως δεν κινδυνεύει κανείς από επιπλοκές.
Μιλώντας στο Open το πρωί της Πέμπτης, ο καθηγητής τόνισε πως όσοι έπαθαν επιπλοκές από το εμβόλιο, τις εμφάνισαν αμέσως μετά και ιδιαίτερα μετά την πρώτη δόση. Στην ουσία τώρα, κάποια χρόνια μετά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκής.
Τόνισε, πως οι επιπλοκές από το εμβόλιο ήταν εξαιρετικά σπάνιες, περίπου 15 στο εκατομμύριο και διευκρίνισε πως ο λόγος της απόσυρσής του δεν ήταν οι παρενέργειες, αλλά η μη επικαιροποίηση του εμβολίου της.
Συγκεκριμένα, είπε πως τώρα κυκλοφορούν άλλα εμβόλια (και στην Ελλάδα), τα οποία και δεν εμφανίζουν αυτή την επιπλοκή και είναι επικαιροποιημένα με τις νέες υποπαραλλαγές της COVID-19.
Το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε πολλά εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε στην προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.
«Το εμβόλιο αυτό ποτέ δεν επικαιροποιήθηκε. Αποσύρθηκε για καθαρά εμπορικούς λόγους», αναφέρει στο protothema.gr. Όπως εξηγεί η απόφαση πιθανότατα ελήφθη δεδομένης της χαμηλής ζήτησης – κάτι που ισχύει για όλα τα εμβόλια – σε συνδυασμό με τη δυσφήμιση που έλαβε το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Ο κ. Τζανάκης καθιστά σαφές πως οι πολίτες που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχουν να φοβούνται για κάτι. Πιθανές παρενέργειες που έχουν σχέση με τα εμβόλια εμφανίζονται περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού και όχι μεγάλο διάστημα ή και χρόνια μετά τον εμβολιασμό.
Οι παρενέργειες στην Ελλάδα
Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε πέρυσι, υποβλήθηκαν αναφορές για συνολικά 63 θανάτους σχετιζόμενους με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΦ αφορούν σε αναφορές στην Ελλάδα εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων έναντι της Covid-19 για το έτος 2022.
Σημειώνεται ότι από τα 63 περαστικά τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει η σχετική πληροφορία. Από τις 63 αναφορές, 2 αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), 1 με το Comirnaty (Pfizer) και 1 με το Vaxzevria (AstraZeneca). Η έκθεση του ΕΟΦ πριν ένα χρόνο ανέφερε ότι ελέγχονται από τις υγειονομικές αρχές 1.633 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών το 2022, ως σχετιζόμενες με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Από το σύνολο των 1.633 αναφορών, οι 1.344 δηλώθηκαν ως σοβαρές.
Στο μεταξύ, μαζικές μηνύσεις έχει δεχτεί η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο για παρενέργειες από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβληθεί 51 μηνύσεις κατά του φαρμακευτικού κολοσσού, από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών οι οποίοι φέρεται ότι υπέστησαν σοβαρές βλάβες ή και έχασαν τη ζωή τους. Διεκδικούν, μάλιστα, αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν και τις 100 εκατ. λίρες.
#TAGS
AstraZeneca covid εμβόλιο Κορονοϊος
Σχετικά Αρθρα