Χρήστος Γιαννούτσος: Η αποχή στις εκλογές είναι πολιτική θέση;
Γράφει o Χρήστος Γιαννούτσος*
Η αποχή στην εποχή που διανύουμε αποτελεί πολιτική θέση; Είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς πολίτες, καθώς και πο…
Παρασκευή 21.06.202419:20
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 243 ΦΟΡΕΣ
Γράφει o Χρήστος Γιαννούτσος*
Η αποχή στην εποχή που διανύουμε αποτελεί πολιτική θέση; Είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει αρκετούς πολίτες, καθώς και πολιτικά στελέχη, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον προβληματισμό του υποψήφιου στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Αθανάσιο Βυρίνη, με άρθρο του στην εφημερίδα «Η ΡΟΔΙΑΚΗ».
Σε πρώτη φάση επιθυμώ να συγχαρώ τον κύριο Βυρίνη για το θάρρος να αναλογιστεί το μερίδιο ευθύνης που φέρει σύσσωμη η αντιπολίτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα των φετινών Ευρωεκλογών. Η αποχή ήταν υψηλή, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών προτίμησε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του ως προς την κυβερνητική πολιτική με την αποχή.
Το παρόν άρθρο, ωστόσο, αποσκοπεί στο να αποτυπώσει και τη δυσαρέσκεια απέναντι στα πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, με αφορμή και τη χαμηλή συμμετοχή στην κάλπη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε στις Ευρωεκλογές του 2019 στα Δωδεκάνησα 25.119 ψήφους (ποσοστό 24,17%) και η Νέα Δημοκρατία 33.952 ψήφους (ποσοστό 32,58%), εκείνη την ημέρα διεξάγονταν ταυτόχρονα οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, γι’ αυτό και ο υψηλός αριθμός ψηφοφόρων και η υψηλή συμμετοχή (110.813 ψήφισαν συνολικά).
Στις Ευρωεκλογές του 2024, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μόλις 7.906 ψήφους (ποσοστό 12,77%), δηλαδή έχασε πάνω από 17.000 ψηφοφόρους, ενώ η Νέα Δημοκρατία έλαβε μόλις 18.901 ψήφους (ποσοστό 30,52%), έχασε δηλαδή πάνω από 15.000 ψηφοφόρους, όπου παρατηρήθηκε μείωση των συνολικών ψηφοφόρων στα Δωδεκάνησα κατά 47.000 περίπου ψηφοφόρους (63.723 ψήφισαν συνολικά).
Επομένως τι θέλει να πει ο Δωδεκανήσιος πολίτης; Ότι δεν επιθυμεί ούτε Νέα Δημοκρατία ούτε και ΣΥΡΙΖΑ στην παρούσα φάση, δηλαδή ούτε Μητσοτάκη, ούτε και Κασσελάκη,
Από τη μια ο κύριος Κασσελάκης είχε την αίσθηση ότι με μια απλή περιοδεία στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και με μερικά βίντεο στο TikTok θα χτυπούσε στα ίσια τον κύριο Μητσοτάκη. Επίσης δεν κατέβηκε τελικά κανένας υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ από τα Δωδεκάνησα.
Θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τον κύριο Αθανάσιο Βυρίνη όσο και τον κύριο Γιώργο Παπακαλοδούκα ό,τι ο Δωδεκανησιακός λαός δεν τους εξέλεξε για να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές. Αντ’ αυτών, εξελέγη μόνο η κυρία Αικατερίνη Γιαννακά από τις Κυκλάδες. Και επίσης θα πρέπει να αναρωτηθούν αν το κόμμα το οποίο υποστήριξαν στις Ευρωεκλογές έχει πλέον τα φόντα, ώστε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους Δωδεκανήσιους ψηφοφόρους ή αν πλέον έχει χάσει το τρένο της κυβερνησιμότητας.
Και από την άλλη, ο κύριος Μητσοτάκης (πρωθυπουργός επί 5 χρόνια) δεν μείωσε τον ΦΠΑ που αύξησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα, δεν έκανε καμία τομή στο ΕΣΥ από θέμα προσλήψεων και βελτίωσης υποδομών, και στα ζητήματα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων δεν έσπασε κανένα αυγό, ώστε τα νησιά να έχουν αξιοπρεπή ακτοπλοϊκή διασύνδεση σε λογικές τιμές για τους μόνιμους κατοίκους των Δωδεκανήσων.
Επίσης, η αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με 4 εκλεγμένους βουλευτές στα Δωδεκάνησα, πλέον δεν έχει ούτε έναν διορισμένο υφυπουργό από τα Δωδεκάνησα, καθώς κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό πρωταγωνιστικό ρόλο από τα νησιά διαδραματίζει πλέον η Κέρκυρα, με τον κύριο Στέφανο Γκίκα ως υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Φαίνεται ότι το μήνυμα αποδοκιμασίας για την κυβερνητική πολιτική μετά τις Ευρωεκλογές από τα Δωδεκάνησα δεν ελήφθη στο Μέγαρο Μαξίμου, και τα Δωδεκάνησα πλέον είναι αποξενωμένα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο υπουργικό συμβούλιο, με έναν τρόπο που αγγίζει τα όρια της τιμωρητικότητας.
Και πάμε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: Από τη μια κέρδισε τη δεύτερη θέση στα Δωδεκάνησα στις Ευρωεκλογές του 2024 με ποσοστό 16,35% (10.125 ψήφοι), ωστόσο σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2019 οι ψήφοι είναι λιγότεροι (10.867 ψήφοι, ποσοστό τότε 10,46%), καθώς χάθηκαν περίπου 750 ψήφοι.
Σε αυτό το σημείο, να τονίσουμε και τη σημαντικότητα της υποψηφιότητας του Παναγιώτη Κουνάκη με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ο οποίος έλαβε 4.275 ψήφους και βγήκε στα Δωδεκάνησα πρώτος μεταξύ των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, υποψηφιότητα που συσπείρωσε τη συμμετοχή των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα Δωδεκάνησα.
Το ρητορικό ερώτημα που θα θέσω είναι το εξής: αν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν είχε υποψήφιο από τα Δωδεκάνησα, και ιδίως τον Παναγιώτη Κουνάκη που ήταν και υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2023 τι ποσοστό θα έπαιρνε τελικά το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής;
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έλαβε το μήνυμα από την (Δωδεκανησιακή) κοινωνία ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά από την πλευρά του κόμματος για να αυξήσει τα ποσοστά του και να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους από τη δεξαμενή της αποχής. Επομένως, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καλείται να απαντήσει, όχι μόνο στα Δωδεκάνησα, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στο ακόλουθο δίλημμα:
Θα αποφασίσει να στραφεί στον κόσμο που απείχε από τις Ευρωεκλογές και θα προσπαθήσει να προσελκύσει τους ψηφοφόρους με ένα σαφές πολιτικό πρόγραμμα το οποίο θα το επικοινωνήσει με ξεκάθαρο τρόπο στις διάφορες κοινωνικές ομάδες που απαρτίζουν τη χώρα μας (ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτοί ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γιατροί, εκπαιδευτικοί, αστυνομικοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες);
Ή θα επαναπαυτεί στις επιτυχίες του παρελθόντος και θα είναι ένα κόμμα με περιορισμένη δυναμική, δηλαδή ένα ΚΚΕ του κέντρου;
Πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο για την κεντροαριστερά: στην πολιτική 1*2 δεν κάνει πάντοτε 2, αλλά μπορεί να κάνει 1,2, ακόμα και 0,8. Το να μιλάει ο πρώην πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, ο πολιτικός που κυβέρνησε μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο, ο άνθρωπος που υποσχόταν ότι δεν θα αγγίξει τον ΦΠΑ στα νησιά, που φώναζε σεισάχθεια στα μπλόκα, για την αξία του πολλαπλασιασμού και ότι θα μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις, αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν είχε, δεν έχει και δεν θα έχει καμία επαφή με την ελληνική κοινωνία.
Απεναντίας, πρωτεύουσα σημασία για τον πολιτικό που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός έχει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να πείσει τον πολίτη που απέχει στις εκλογές να έρθει να ψηφίσει τον πολιτικό φορέα που τον πρεσβεύει βάσει του πολιτικού προγράμματος, και όχι για χάρη της καρέκλας της εξουσίας να συζητάει για συνενώσεις κομμάτων, όπως προτείνει αυτές τις μέρες ο κύριος Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτές τις δηλώσεις, η αποχή θα συνεχίσει να αυξάνεται στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και η ελληνική κοινωνία θα στραφεί ακόμα περισσότερο σε αντισυστημικές και ακραίες φωνές, οι οποίες αν κληθούν μελλοντικά να κυβερνήσουν, τότε ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η ίδια η πατρίδα μας.
* Ο Χρήστος Γιαννούτσος είναι επαγγελματίας μεταφραστής στη Ρόδο και υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.