Δ. Παπαστεργίου: Οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ελλάδα από τους μικροδορυφόρους
Στην αξία του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ,
Στην αξία του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ανακοινώνοντας παράλληλα και την υπογραφή στις 14 Νοεμβρίου, της τελευταίας σύμβασης AXIS 3.
Ο κ Παπαστεργίου υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του Προγράμματος στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς όπως επεσήμανε «οι 15 μικροδορυφόροι θα παρέχουν κάθε μέρα, πολλές φορές μέσα στην μέρα δεδομένα τα οποία θα είναι χρήσιμα».
«Σε μια εποχή που μιλάμε πολύ για την Τεχνητή Νοημοσύνη χωρίς πάντα να κατανοούμε τι ακριβώς θέλουμε να πούμε και χωρίς να ξέρουμε ακριβώς πού θα μας βοηθήσει το ΑΙ, νομίζω πως είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Φανταστείτε ένα Κόμβο στον οποίο θα “κατεβαίνουν” καθημερινά πολλά δεδομένα, όχι μόνο εικόνες αλλά και άλλες πληροφορίες από το Διάστημα στοχευμένα όχι από την Ελλάδα, αλλά και από τις γειτονικές χώρες.
Για παράδειγμα όταν ένα καιρικό φαινόμενο “ωριμάζει” και έρχεται προς την χώρα μας και άρα δεν θέλεις να το δεις την ώρα που βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα ή και λίγο αργότερα. Άρα, όλα αυτά τα δεδομένα “κατεβαίνουν”, μπορείς να επεξεργαστούμε πλέον με Τεχνητή Νοημοσύνη και εδώ έρχεται να συνδράμει ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ, ο οποίος και αυτός ως διαδικασία υλοποιείται.
Οπότε δημιουργούμε αυτό το οικοσύστημα που μαζί και με start ups και με το AI Factory (τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factories) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ενισχύσει της ικανότητες της Ευρώπης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC). Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει τη δημιουργία οικοσυστημάτων/κόμβων που προωθούν την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη. Τα AI Factories συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής ΤΝ (Generative AI) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της ΤΝ σε διάφορους κρίσιμους τομείς ), τα οποία είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και έρχεται να συμπληρώσει ως ένα πολύ ωραίο παζλ» ανέφερε ο κ Παπαστεργίου.
Επεσήμανε ότι το εν λόγω Πρόγραμμα θα προσφέρει και σε άλλα πεδία, όπως την μετεωρολογία, τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και την οικονομία καθώς οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή των μικροδορυφόρων θα «κληροδοτήσουν» όλη αυτήν την γνώση στην Ελλάδα «προκειμένου να συνεχίσουμε αργότερα και μόνοι μας».
Όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων από μόνο του δημιουργεί ευκαιρίες καθώς για την κατασκευή τους θα επιστρέψουν στη χώρα Έλληνες μηχανικοί και αυτό διότι στις υποχρεώσεις των εταιρειών που ανέλαβαν την ανάπτυξή τους, είναι να ανοίξουν γραφεία στην χώρα μας, εργαστήρια και να κατασκευάσουν όλη αυτή την τεχνολογία στην Ελλάδα.