Διασύνδεση Ελλάδα – Κύπρος: Είσοδος της Meridiam με 49,9%
Η συμφωνία ΑΔΜΗΕ και γαλλικού fund επιτρέπει την είσοδο στην πορεία και άλλων επενδυτών στο έργο.
Η συμφωνία ΑΔΜΗΕ και γαλλικού fund επιτρέπει την είσοδο στην πορεία και άλλων επενδυτών στο έργο.
Στον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Ελλάδα – Κύπρος, Great Sea Interconnector, εισέρχεται το γαλλικό fund Meridiam αποκτώντας το 49,9% των μετοχών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Επομένως, η συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ αναπροσαρμόζεται στο 50,1%.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του deal, το Δ.Σ. του Sea Interconnector θα είναι 11μελές σε πρώτη φάση, με τα 6 μέλη να τοποθετούνται από τον ΑΔΜΗΕ και τα 5 από το γαλλικό fund. Επίσης, η συμφωνία των δύο πλευρών επιτρέπει την είσοδο στην πορεία και άλλων επενδυτών στον project promoter του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Ιούνιο ΑΔΜΗΕ και Meridiam είχαν υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), στην προοπτική εισόδου του γαλλικού fund στο έργο.
Η Meridiam είναι παγκόσμιος επενδυτής και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Παρίσι και ειδικεύεται στην ανάπτυξη, χρηματοδότηση και διαχείριση μακροπρόθεσμων έργων δημόσιας υποδομής με έμφαση στην μεγιστοποίηση του οφέλους για την οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνία.
Είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γερμανίας που βρίσκεται ήδη στην φάση της κατασκευής. Η Meridiam διαχειρίζεται περισσότερα από 22 δισ. δολάρια περιουσιακών στοιχείων, έχοντας παρουσία σε 56 χώρες.
Ενδιαφέρον και άλλων επενδυτών
Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση HVDC μεταξύ Κύπρου (Κοφίνου) και Ελλάδας (Κορακιά Κρήτης) θα έχει μήκος 898 χλμ. και ισχύ 1.000MW. Το υποβρύχιο καλώδιο θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 3.000 μέτρων.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Στη δεδομένη συγκυρία, βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές βυθομετρικές μελέτες, για την οριστικοποίηση της χάραξης της υποβρύχιας όδευσης του καλωδίου.
Για το έργο έχει υπογραφεί διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την «είσοδο» της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης, μετά την ολοκλήρωση του due diligence. Για τον σκοπό αυτό, θα αξιοποιήσει 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκτώντας το 30%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρότζεκτ έχουν εκφράσει και άλλοι επενδυτές και fund. Μεταξύ των «μνηστήρων» είναι ο αναπτυξιακός χρηματοδοτικός οργανισμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Development Finance Corporation (DFC).
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο το DFC είχε αποστείλει στον ΑΔΜΗΕ επιστολή προθέσεως (Letter Of Intent) για τη συμμετοχή του στο Great Sea Interconnector – είτε μέσω συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο, είτε δανειοδότησης, είτε συνδυασμού των δύο. Παράλληλα, ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα, Dr. Ali Obaid Al Dhaheri, επιβεβαίωσε πρόσφατα το ενδιαφέρον της χώρας για συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Υπενθυμίζεται ότι, στο περιθώριο της COP 28 στο Ντουμπάι, είχε υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της εταιρείας TAQA από τα ΗΑΕ, με αντικείμενο την διασύνδεση.
Ανανέωση θητείας Μανουσάκη
Την ίδια στιγμή, για μία ακόμη 4ετία ανανεώθηκε η θητεία του προέδρου και CEO του ΑΔΜΗΕ, Μάνου Μανουσάκη. Η νέα, τρίτη κατά σειρά, θητεία του επικεφαλής του Διαχειριστή θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2029.
Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που είναι ο βασικός μέτοχος του Διαχειριστή ενημέρωσε τον έτερο μέτοχο, την κινεζική State Grid, για την ανανέωση της τρέχουσας θητείας, η οποία έληγε τον Μάρτιο του 2025. Αναμένεται η επίσημη συμφωνία και της κινεζικής πλευράς, η οποία θεωρείται δεδομένη.
Ο κ. Μανουσάκης μετρά ήδη έξι και πλέον χρόνια στο «τιμόνι» του ΑΔΜΗΕ. Επί της θητείας του, ο ΑΔΜΗΕ έχει ολοκληρώσει ή δρομολογήσει το σύνολο των διασυνδέσεων που θα άρουν την ηλεκτρική απομόνωση σχεδόν του συνόλου της νησιωτικής Ελλάδας, καθώς και μία σειρά από σημαντικές διεθνείς διασυνδέσεις. Τοποθετήθηκε στη θέση του Προέδρου και CEO τον Ιούνιο του 2017, ενώ η πρώτη θητεία του ανανεώθηκε το 2022.
Διαβάστε ακόμη