Δημήτρης Ρέππας: Ο κόσμος βλέπει πάλι προς το ΠΑΣΟΚ – Οι πολίτες τού πίστωσαν ακόμα μία ευκαιρία
Post Content
«Νομίζω ότι μετά την αποχή των πολιτών στις ευρωεκλογές, αυτή η αντίδραση των πολιτών με την υψηλή συμμετοχή στις κομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ είναι ένα θετικό μήνυμα. Αρκεί να έχει συνέχεια. Ας αντιληφθούν τα κόμματα και τα στελέχη τους, όχι μόνο η ηγεσία, ότι οι πολίτες δεν είναι αδιάφοροι, γιατί αυτοί βιώνουν τα προβλήματα και αν ακούσουν ή δουν κάτι που αφορά τα προβλήματά τους, θα αντιδράσουν με θετικό τρόπο», είπε αρχικά ο κ. Ρέππας.
«Φαίνεται ότι ο διάλογος που έγινε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η συγκυρία οδήγησαν τους πολίτες στο να πιστώσουν ίσως στο ΠΑΣΟΚ μια ακόμη ευκαιρία. Και ξέρετε, λέμε ότι πρέπει να είναι κανείς ευφυής για να μπορεί να αξιοποιήσει μια ευκαιρία, αλλά πέραν του να υπάρχει ευφυΐα, πρέπει να υπάρχει και η ευκαιρία. Και τώρα φαίνεται ότι υπάρχει η ευκαιρία, γιατί η Νέα Δημοκρατία αμφισβητείται. Δεν είναι όπως 2 ή 3 χρόνια πριν μια αδιαμφισβήτητη πολιτική εξουσία, κυβερνητική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της εναλλακτικής λύσης. Φαίνεται ότι ο κόσμος βλέπει πάλι προς το ΠΑΣΟΚ. Τα Μέσα Ενημέρωσης έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα καλό δείγμα γιατί έχουν ευαίσθητες κεραίες τα Μέσα Ενημέρωσης για το πώς μπορεί να κινηθεί το κοινωνικό ρεύμα. Κι αυτό είναι ένα καλό μήνυμα», επισήμανε.
Για τα στελέχη που δεν προχώρησαν στον επόμενο γύρο και κυρίως για τους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου είπε: «Είναι κορυφαία πολιτικά στελέχη, κοσμούν τη δημόσια ζωή και μακάρι η Άννα Διαμαντοπούλου να παραμείνει ενεργή ως πολιτική παρουσία στον δημόσιο βίο της χώρας. Είναι εξαιρετικά χρήσιμοι, δεν έχουμε πάρα πολλούς τους οποίους θα έπρεπε να παραγκωνίσουμε. Εγώ πιστεύω, κι αυτό αφορά όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής και της λειτουργίας της κοινωνίας μας, κανείς δεν είναι τόσο μεγάλος για να μπορεί μόνος του, κανείς δεν είναι τόσο μικρός για να θεωρείται αμελητέος και γι’ αυτό περιττός. Χρειάζονται συνεργασίες, χρειάζονται συνεννοήσεις, χρειάζονται συγκλίσεις. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε ότι αυτό μπορεί να το πετύχει».
Δημήτρης Ρέππας: Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών δίνει πολιτική ισχύ στο ΠΑΣΟΚ
«Οι διαδικασίες ήταν άψογες, διαφανείς, διαυγείς, δημοκρατικές. Άρα αυτό προσφέρει δημοκρατική νομιμοποίηση σε αυτούς οι οποίοι επικράτησαν. Δεν αμφισβητείται δηλαδή η νίκη τους. Δεύτερον, η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών δίνει πολιτική ισχύ στο ΠΑΣΟΚ και στα στελέχη τα οποία συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία. Και τρίτον, η συζήτηση που έγινε επί της ουσίας σημαντικών προβλημάτων φανερώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει το στοιχείο της κυβερνησιμότητας, το οποίο ο ελληνικός λαός σιγά σιγά αντιλαμβάνεται ως κάτι που πρέπει να το θεωρήσει δεδομένο. Δεν είναι μια τελεσίδικη απόφαση του ελληνικού λαού αυτή. Μη γελιόμαστε. Είναι όμως θα έλεγα μια καταρχάς πίστωση που κάνει προς το ΠΑΣΟΚ και πάλι μετά από αρκετά χρόνια», πρόσθεσε.
Ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για πολιτικό διχασμό στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ Αττικής ή μεγάλων αστικών κέντρων και περιφέρειας σχετικά με τα αποτελέσματα.
«Αυτό παρατηρείται σε περιόδους ανακατατάξεων. Ανάλογος διχασμός ή διχοστασία υπάρχει και σε κοινωνικό-κλαδικό επίπεδο, όταν το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα είχε χαμηλό ποσοστό εκλογικής επιρροής, ενώ στους συνδικαλιστικούς χώρους η παράταξη που εκφράζεται με το ΠΑΣΟΚ ήταν πρωταγωνιστική. Όταν είμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, μια περίοδο ανακατατάξεων όπως αυτή που κατά τη γνώμη μου ζούμε τώρα, αυτό είναι λογικό να παρατηρείται επειδή είναι διαφορετική η κοινωνική διαστρωμάτωση στα μεγάλα αστικά κέντρα σε σχέση με την επαρχία. Επειδή είναι άλλοι μηχανισμοί επιρροής στην επαρχία, είναι πιο κλειστές κοινωνίες, ελέγχονται ευκολότερα από τις δημοτικές παρατάξεις στα εκλογικά σώματα. Στην Αθήνα ή στην Αττική δεν μπορεί να γίνει στον ίδιο τουλάχιστον βαθμό. Πιστεύω όμως ότι ενώ δεν ταξινομείται με τον ίδιο τρόπο, η εμφανής εξέλιξη αλλού είναι πιο φανερή, αλλού είναι λιγότερο φανερή η εξέλιξη, έρχεται κάποια στιγμή όταν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ φτάσει σε ποσοστά προηγούμενων ετών να δούμε ότι θα υπάρχει μια ομοιομορφία πια τότε της κατανομής των δυνάμεων όσον αφορά την Αττική και την επαρχία. Είμαστε σε μια περίοδο μετάβασης. Κάποιοι πάνε μπροστά, άλλοι είναι σε μια διαφορά φάσης, είναι πιο πίσω. Αυτό γινόταν πάντα. Και το ’74 το ΠΑΣΟΚ είχε άλλα ποσοστά στην Αθήνα, άλλα ποσοστά στην επαρχία και κάποια στιγμή τα ποσοστά άρχισαν να συγκλίνουν σε όλη την Ελλάδα. Σε ένα μέσο όρο περίπου», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση εάν η Αθήνα γύρισε την πλάτη στον κύριο Δούκα, απάντησε: «Δεν θα το έλεγα, γιατί ο κ. Δούκας αντιλαμβάνεστε ότι είναι δήμαρχος σε ένα δημοτικό συμβούλιο, το οποίο δεν νομίζω ότι τον στήριξε όλο το δημοτικό συμβούλιο με την επιρροή που έχει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος. Δεν στήριξαν τον κύριο Δουκά. Άρα λοιπόν δεν σημαίνει ότι ο κ. Δούκας, επειδή είναι δήμαρχος Αθήνας, έχει τους πολίτες της Αθήνας να τον στηρίζουν. Ένα 14% ήταν το ποσοστό το οποίο του έδωσε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τον Δήμο και μέσα από μια ετερογονία στόχων κατόρθωσε να αναδειχθεί δήμαρχος».
“Ο κ. Ανδρουλάκης έχει το πλεονέκτημα της παρουσίας του ως προέδρου στο ΠΑΣΟΚ”
«Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει το πλεονέκτημα της παρουσίας του ως προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Εκφράζει μια παράδοση διαχρονική, πασοκική. Ο κ. Δούκας εκφράζει, θα έλεγα, το αίτημα, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, μιας σημαντικής πλειοψηφίας του 60% και πλέον των πολιτών που ζητούν μια αλλαγή στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το οποίο θα επιδιώξει να εκφράσει ως ένα πρόσωπο το οποίο είναι άφθαρτο και μπορεί να ξαναγεννήσει την ελπίδα. Στην επαρχία, το μήνυμα που πέρασε, κατά την άποψή μου, είναι ότι ο κ. Δούκας, ύστερα από αρκετά χρόνια που το ΠΑΣΟΚ γνώρισε ήττες, είναι αυτός που έδωσε μια νίκη στον πολιτικό μας χώρο και αυτό προκάλεσε ένα αίσθημα αισιοδοξίας», σημείωσε.
Κάνοντας αναφορά στον Ανδρέα Λοβέρδο, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα διδακτικό παράδειγμα, «γιατί είδαμε ότι οι πρόσφατες ευρωεκλογές έδωσαν ένα ποσοστό στο κόμμα που ίδρυσε το οποίο δεν ανταποκρινόταν τουλάχιστον στις δικές του προσδοκίες. Ήταν φανερό όμως ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα. Το προηγούμενο είναι διδακτικό για όλους εκείνους οι οποίοι θα επιχειρούσαν ένα άλμα στο κενό, αυτά τα απονενοημένα διαβήματα, παρά τον κατακερματισμό που παρατηρείται στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν έχουμε πια ισχυρά μεγάλα κόμματα. Παρά ταύτα, δεν μπορεί να είναι προσωπικές πρωτοβουλίες η δημιουργία κομμάτων, πρέπει να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες κοινωνικές, πολιτικές ή εθνικές ανάγκες και δεν νομίζω σε τέτοιου είδους προσωπικές πρωτοβουλίες θα μπορούσαν οι πολίτες να προστρέξουν. Πολύ περισσότερο που αντιλαμβάνονται πως σε καιρούς ρευστοποίησης γεωπολιτικής και αστάθειας δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πειράματα τα οποία οδηγούν ίσως και σε ένα χάος ακυβερνησίας».
Κλείνοντας, ο κ. Ρέππας έκανε μια αναδρομή τονίζοντας: «Φύγαμε από τον Ανδρέα Παπανδρέου και πήγαμε στον Κώστα Σημίτη. Φύγαμε από τον Κώστα Σημίτη, πήγαμε στον Γιώργο Παπανδρέου. Όλες οι διαδικασίες διαδοχής ήταν άψογες. Ήταν ένα δείγμα ότι πραγματικά έχει γίνει βιωματικός ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται αυτά τα θέματα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Και να σας πω και κάτι; Επειδή γίνεται πολλή συζήτηση και ας κλείσω έτσι. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ένας, είχε την ισχύ φυσικού νόμου. Ο Κώστας Σημίτης ήταν ένας ανάμεσα στους 4–5 που θα έπρεπε ανάμεσα σε αυτούς να επιλέξουμε για να αναδείξουμε ηγέτη. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ανάμεσα στους 10 που θα μπορούσε να ξεχωρίσει. Τώρα τα στελέχη δεν είναι μόνο τα 2 ή τα 6 τα αξιόλογα τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει να επιδείξει. Είναι ανεξάντλητο κοίτασμα στελεχών το ΠΑΣΟΚ, είναι 20-25 στελέχη τα οποία θα μπορούσαν πράγματι να ηγηθούν του κινήματός μας. Γι’ αυτό ας πιστώσουμε αυτούς που μπήκαν στον δεύτερο γύρο με την εμπιστοσύνη μας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους».
Τέλος, σχολιάζοντας το ότι τον Ανδρέα Παπανδρέου στις εθνικές εκλογές τον είχαν επικαλεστεί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, είπε: «Τον επικαλούνται όλα τα κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον επικαλείται; Ναι! Η Νέα Δημοκρατία δεν τον επικαλείται; Ακόμη και η Χρυσή Αυγή. Το σύνθημα “η Ελλάδα στους Έλληνες” το έκανε προμετωπίδα της, που ήταν το σύνθημα που από τη δεκαετία του ’60 διακήρυσσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Έτσι γίνεται πάντα. Πολεμάς εν ζωή έναν μεγάλο πολιτικό όταν είσαι αντίπαλός του και μετά προσεταιρίζεσαι τη μνήμη του, όταν θέλεις να προσποριστείς εκλογικά οφέλη».
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4pdwd0vhkax)