Δήμος Αθηναίων: Κόντρα Δούκα Μπακογιάννη για τις αυξήσεις δημοτικών τελών
Για νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, αλλά και για ανακούφιση των πιο ευάλωτων πολιτών, μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα των δημοτικών τελών και της αύξησης που αφορούν στην κατάληψη δημόσιου χώρου και στη διαφήμιση. Στην ψηφοφορία, όλα τα άρθρα των δημοτικών τελών εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και ομόφωνα αυτό της απαλλαγής τελών καθαριότητας και φωτισμού των αδύναμων νοικοκυριών, που πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
«Με σοβαρότητα, με σχέδιο, με καινοτομίες και κυρίως με κατανόηση στις δυσκολίες των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, παρουσιάζουμε σήμερα την πρότασή μας για τα ανταποδοτικά τέλη του 2025. Χωρίς λαϊκισμούς, αλλά εξαντλώντας και το τελευταίο περιθώριο που έχουμε, η πρόταση για τα ανταποδοτικά τέλη προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στοχεύει στην ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας σε ζωτικής σημασίας θέματα της πόλης, όπως η υπηρεσία καθαριότητας», ανέφερε αρχικά ο κ. Δούκας και συνέχισε:
«Προτείνουμε μηδενισμό των ανταποδοτικών τελών για τις ευάλωτες ομάδες και οριακές αυξήσεις σε περιορισμένες ομάδες επαγγελματιών, που η δραστηριότητά τους άπτεται του δημόσιου χώρου, για τον οποίο όλοι λέμε πόσο σπουδαίος είναι να τον διαφυλάξουμε.
Η πρότασή μας για τα ανταποδοτικά τέλη διαμορφώνεται σ’ ένα δυσμενές, ασφυκτικό περιβάλλον, γιατί η κυβέρνηση το 2024 επιβάρυνε τον δήμο με 6 εκατομμύρια ευρώ για το τέλος ταφής απορριμμάτων και 6 εκατομμύρια ευρώ με το επιπρόσθετο μισθολογικό κόστος, από τις αυξήσεις επιδομάτων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Το 2025 θα επιβαρύνει τον δήμο με άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ για το τέλος ταφής των απορριμμάτων και ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετο μισθολογικό κόστος.
Η θητεία Μπακογιάννη άφησε χρέη περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ (ΕΑΤΑ, Τεχνόπολη και σχολικές επιτροπές). Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μπακογιάννης, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, επαίρεται ότι έφτιαξε έναν ‘’εύρωστο δήμο” και μείωσε τα δημοτικά τέλη. Για ποιο ακριβώς πράγμα θριαμβολογεί ο κ. Μπακογιάννης; Γιατί μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 0,84 ευρώ το τ.μ./χρόνο για τους κατοίκους και 2 ευρώ το τ.μ./χρόνο για τους επαγγελματίες.
Η αλήθεια είναι η εξής: Κυβέρνηση και δημαρχιακή θητεία Μπακογιάννη ‘’ναρκοθέτησαν” τον δήμο. Η δημοτική μας Αρχή κινείται στον αντίποδα της θριαμβολογίας και του λαϊκισμού».
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων ανέλυσε την πολιτική πάνω στα δημοτικά τέλη: «Πρώτον: Νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του δήμου, αυξάνοντας τη φορολογική πίτα. Το 2024 βελτιώσαμε την εισπραξιμότητά του, αυξάνοντας τα έσοδα από ίδιους πόρους και τα έσοδα από την ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους, κατά 13,5 εκατομμύρια ευρώ.
Δεύτερον: Παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, μηδενίζουμε τα δημοτικά τέλη για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας:
– για τις πολύτεκνες οικογένειες
– για τις τρίτεκνες οικογένειες
– για τις μονογονεϊκές οικογένειες
– και τα ΑΜΕΑ με βαριά αναπηρία
Τρίτον: Φέτος στον δήμο της Αθήνας προχωρούμε σε μια μεγάλη καινοτομία. Μηδενίζουμε τα δημοτικά τέλη για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Αξιοποιώντας τη δουλειά και την τεκμηρίωση που έχει γίνει από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας του δήμου, είμαστε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που προχωρούμε σε μηδενισμό των τελών για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, σύμφωνα και με την προτροπή της Κοινοτικής Οδηγίας 1791, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια στοχευμένη παρέμβαση για την ουσιαστική στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων συμπολιτών μας».
Αμέσως μετά ο κ. Δούκας είπε: «Κάποιοι έσπευσαν να μας εγκαλέσουν ότι προχωρούμε σε αυξήσεις δημοτικών τελών, διασπείροντας ψευδή στοιχεία και αναζητώντας συμμάχους σε θολά νερά.
Η αλήθεια είναι ότι σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, που άπτονται οικονομικών δραστηριοτήτων που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους, προχωρούμε σε αυξήσεις πολύ μικρότερες του πληθωρισμού, σωρευτικά από το 2017, που τα τέλη παρέμειναν στάσιμα.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι για τα τραπεζοκαθίσματα η ετήσια επιβάρυνση για τις χαμηλές χρεώσεις (πλ. Βικτωρίας, Σεπόλια, ‘Αγιος Σώστης, κ.λ.π.) είναι μισό έως δύο ευρώ και για τις υψηλές χρεώσεις (Μητροπόλεως, Βουκουρεστίου, Τσακάλωφ), η ετήσια επιβάρυνση είναι 30-45 ευρώ.
Στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι αυξήσεις στα τέλη για την κατάληψη ελεύθερων χώρων από εμπορεύματα. Η ετήσια επιβάρυνση κινείται από 1,80 έως 12,4 ευρώ.
Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, δεν υπάρχει καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη.
Θα πορευτούμε με σταθερά και καλά σχεδιασμένα βήματα, που θα μας επιτρέπουν να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας και να ανακουφίζουμε ουσιαστικά τους δημότες μας.
Κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, που μας στρέφει στη φορολόγηση των δημοτών μας για να καλύψουμε τις περικοπές εσόδων των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα επιμείνουμε και στην καινοτομία, ασκώντας και μέσω των ανταποδοτικών τελών, πολιτικές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Είμαστε ο μόνος δήμος, που στην πράξη, βρίσκουμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε τους ενεργειακά φτωχούς συμπολίτες μας, οργανωμένα, με μία μεθοδολογία ευρωπαϊκή, με έναν ορισμό από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και με μία κατεύθυνση που βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κλείνοντας δύο επισημάνσεις:
Πρώτον, η δημοτική μας Αρχή, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, παλεύουν εδώ και χρόνια να ξεκλειδώσουν τις προσλήψεις, που πάγωσαν με μνημονιακό νόμο, για να ενισχύσουμε με τους απαραίτητους εργαζόμενους τις δημοτικές μας υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα πάγιο, ομόφωνο αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Η πρόταση του κ. Μπακογιάννη στρέφεται ευθέως κατά των ομόφωνων διεκδικήσεών μας, όχι μόνο της δικής μας δημοτικής Αρχής, αλλά εναντίον της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της κεντρικής ομόφωνης απόφασης στο τελευταίο συνέδριο στη Ρόδο.
Καλώ κ. Μπακογιάννη εσάς και την παράταξή σας, να αποσύρετε την πρόταση για ακύρωση των προσλήψεων σε κρίσιμους τομείς, όπως την καθαριότητα και τη Δημοτική Αστυνομία. Προσβάλλετε ολόκληρο το αυτοδιοικητικό κίνημα που διαπιστώνει μειώσεις προσωπικού έως και 40% και το οποίο αγωνίζεται για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία των Δήμων.
Δεύτερον, επαίρεστε ότι αφήσατε στον δήμο ταμειακό υπόλοιπο 38 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μισή αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι μειώσατε το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου, από 90 εκατομμύρια που παραλάβατε σε 38 εκατομμύρια στο τέλος της θητείας σας».
Και ο δήμαρχος Αθηναίων κατέληξε: «Εμείς θα περπατήσουμε στον δρόμο του νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου, στη μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και στην απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών μας υπηρεσιών».
Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι των καταστηματαρχών και της εστίασης, οι οποίοι ανέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν να μην υπάρξει αύξηση, καθώς και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος επίσης στάθηκε στις αντιδράσεις για τις αυξήσεις και ζήτησε να το αποσύρουν σήμερα και να το συζητήσουν διεξοδικά.
Μπακογιάννης: «Όχι στις άδικες αυξήσεις των δημοτικών τελών»
Την πλήρη αντίθεσή της στο ζήτημα των δημοτικών τελών που εισηγήθηκε η δημοτική Αρχή, εξέφρασε η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά». Ο πρώην δήμαρχος ζήτησε να μην υπάρξουν αυξήσεις και κατέθεσε πρόταση για οριζόντια περικοπή 5%, τονίζοντας πως η πρόταση είναι ολοκληρωμένη και κοστολογημένη.
«Η Αθήνα στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κρατούν ζωντανές τις γειτονιές μας, ειδικά στα δύσκολα χρόνια. Και τώρα, επιλέγετε να επιβαρύνετε ακριβώς αυτές, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, αντί να στηρίξετε τη ραχοκοκαλιά της πόλης», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε:
«Πριν τις εκλογές, είχατε δεσμευτεί για μειώσεις στα τέλη. Σήμερα, κάνετε το αντίθετο. Αυτό δεν είναι μόνο ασυνέπεια, αλλά και πλήγμα για τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά. Σας καλώ να ακούσετε την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς.
Προτείνουμε οριζόντια μείωση των τελών κατά 5%, όπως κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια. Σας παραδώσαμε άλλωστε έναν ισχυρό και εύρωστο δήμο που σας επιτρέπει να το κάνετε. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε πρακτικά, αποτελεσματικά και να σας βοηθήσουμε να βρείτε πόρους».
* Για 16 ημέρες, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ένα πορτοκαλί παγκάκι θα βρίσκεται μπροστά στο Δημαρχείο, για να θέσει τη βία κατά των γυναικών στο επίκεντρο της προσοχής του κοινού.
«Επειδή η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και κάλεσε τον κόσμο να γίνει μέρος της καμπάνιας. Να βγάλει μια selfie στο παγκάκι χρησιμοποιώντας το hashtag #OrangeTheWorld. Η δράση είναι μια πρωτοβουλία της γερμανικής και της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου. Το «Orange the World» είναι μία εκστρατεία του ΟΗΕ για να αυξηθεί η επίγνωση της σοκαριστικής έκτασης της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργικό Συμβούλιο: Όλα όσα συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση
Ταγιάνι: Στηρίζουμε το Κίεβο, αλλά δεν θα στείλουμε Ιταλούς στρατιώτες στην Ουκρανία
Για νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, αλλά και για ανακούφιση των πιο ευάλωτων πολιτών, μίλησε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα των δημοτικών τελών και της αύξησης που αφορούν στην κατάληψη δημόσιου χώρου και στη διαφήμιση. Στην ψηφοφορία, όλα τα άρθρα των δημοτικών τελών εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία και ομόφωνα αυτό της απαλλαγής τελών καθαριότητας και φωτισμού των αδύναμων νοικοκυριών, που πληρούν σωρευτικά τις προϋποθέσεις σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
«Με σοβαρότητα, με σχέδιο, με καινοτομίες και κυρίως με κατανόηση στις δυσκολίες των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, παρουσιάζουμε σήμερα την πρότασή μας για τα ανταποδοτικά τέλη του 2025. Χωρίς λαϊκισμούς, αλλά εξαντλώντας και το τελευταίο περιθώριο που έχουμε, η πρόταση για τα ανταποδοτικά τέλη προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στοχεύει στην ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας σε ζωτικής σημασίας θέματα της πόλης, όπως η υπηρεσία καθαριότητας», ανέφερε αρχικά ο κ. Δούκας και συνέχισε:
«Προτείνουμε μηδενισμό των ανταποδοτικών τελών για τις ευάλωτες ομάδες και οριακές αυξήσεις σε περιορισμένες ομάδες επαγγελματιών, που η δραστηριότητά τους άπτεται του δημόσιου χώρου, για τον οποίο όλοι λέμε πόσο σπουδαίος είναι να τον διαφυλάξουμε.
Η πρότασή μας για τα ανταποδοτικά τέλη διαμορφώνεται σ’ ένα δυσμενές, ασφυκτικό περιβάλλον, γιατί η κυβέρνηση το 2024 επιβάρυνε τον δήμο με 6 εκατομμύρια ευρώ για το τέλος ταφής απορριμμάτων και 6 εκατομμύρια ευρώ με το επιπρόσθετο μισθολογικό κόστος, από τις αυξήσεις επιδομάτων και μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Το 2025 θα επιβαρύνει τον δήμο με άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ για το τέλος ταφής των απορριμμάτων και ακόμη 6 εκατομμύρια ευρώ επιπρόσθετο μισθολογικό κόστος.
Η θητεία Μπακογιάννη άφησε χρέη περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ (ΕΑΤΑ, Τεχνόπολη και σχολικές επιτροπές). Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μπακογιάννης, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού, επαίρεται ότι έφτιαξε έναν ‘’εύρωστο δήμο” και μείωσε τα δημοτικά τέλη. Για ποιο ακριβώς πράγμα θριαμβολογεί ο κ. Μπακογιάννης; Γιατί μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 0,84 ευρώ το τ.μ./χρόνο για τους κατοίκους και 2 ευρώ το τ.μ./χρόνο για τους επαγγελματίες.
Η αλήθεια είναι η εξής: Κυβέρνηση και δημαρχιακή θητεία Μπακογιάννη ‘’ναρκοθέτησαν” τον δήμο. Η δημοτική μας Αρχή κινείται στον αντίποδα της θριαμβολογίας και του λαϊκισμού».
Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος Αθηναίων ανέλυσε την πολιτική πάνω στα δημοτικά τέλη: «Πρώτον: Νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά του δήμου, αυξάνοντας τη φορολογική πίτα. Το 2024 βελτιώσαμε την εισπραξιμότητά του, αυξάνοντας τα έσοδα από ίδιους πόρους και τα έσοδα από την ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους, κατά 13,5 εκατομμύρια ευρώ.
Δεύτερον: Παρά το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, μηδενίζουμε τα δημοτικά τέλη για ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας:
– για τις πολύτεκνες οικογένειες
– για τις τρίτεκνες οικογένειες
– για τις μονογονεϊκές οικογένειες
– και τα ΑΜΕΑ με βαριά αναπηρία
Τρίτον: Φέτος στον δήμο της Αθήνας προχωρούμε σε μια μεγάλη καινοτομία. Μηδενίζουμε τα δημοτικά τέλη για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά. Αξιοποιώντας τη δουλειά και την τεκμηρίωση που έχει γίνει από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας του δήμου, είμαστε ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που προχωρούμε σε μηδενισμό των τελών για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, σύμφωνα και με την προτροπή της Κοινοτικής Οδηγίας 1791, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια στοχευμένη παρέμβαση για την ουσιαστική στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων συμπολιτών μας».
Αμέσως μετά ο κ. Δούκας είπε: «Κάποιοι έσπευσαν να μας εγκαλέσουν ότι προχωρούμε σε αυξήσεις δημοτικών τελών, διασπείροντας ψευδή στοιχεία και αναζητώντας συμμάχους σε θολά νερά.
Η αλήθεια είναι ότι σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, που άπτονται οικονομικών δραστηριοτήτων που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους, προχωρούμε σε αυξήσεις πολύ μικρότερες του πληθωρισμού, σωρευτικά από το 2017, που τα τέλη παρέμειναν στάσιμα.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι για τα τραπεζοκαθίσματα η ετήσια επιβάρυνση για τις χαμηλές χρεώσεις (πλ. Βικτωρίας, Σεπόλια, ‘Αγιος Σώστης, κ.λ.π.) είναι μισό έως δύο ευρώ και για τις υψηλές χρεώσεις (Μητροπόλεως, Βουκουρεστίου, Τσακάλωφ), η ετήσια επιβάρυνση είναι 30-45 ευρώ.
Στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι αυξήσεις στα τέλη για την κατάληψη ελεύθερων χώρων από εμπορεύματα. Η ετήσια επιβάρυνση κινείται από 1,80 έως 12,4 ευρώ.
Για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες, δεν υπάρχει καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη.
Θα πορευτούμε με σταθερά και καλά σχεδιασμένα βήματα, που θα μας επιτρέπουν να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας και να ανακουφίζουμε ουσιαστικά τους δημότες μας.
Κόντρα στην κυβερνητική πολιτική, που μας στρέφει στη φορολόγηση των δημοτών μας για να καλύψουμε τις περικοπές εσόδων των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα επιμείνουμε και στην καινοτομία, ασκώντας και μέσω των ανταποδοτικών τελών, πολιτικές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Είμαστε ο μόνος δήμος, που στην πράξη, βρίσκουμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε τους ενεργειακά φτωχούς συμπολίτες μας, οργανωμένα, με μία μεθοδολογία ευρωπαϊκή, με έναν ορισμό από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα και με μία κατεύθυνση που βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κλείνοντας δύο επισημάνσεις:
Πρώτον, η δημοτική μας Αρχή, όπως και όλοι οι δήμοι της χώρας, παλεύουν εδώ και χρόνια να ξεκλειδώσουν τις προσλήψεις, που πάγωσαν με μνημονιακό νόμο, για να ενισχύσουμε με τους απαραίτητους εργαζόμενους τις δημοτικές μας υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα πάγιο, ομόφωνο αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Η πρόταση του κ. Μπακογιάννη στρέφεται ευθέως κατά των ομόφωνων διεκδικήσεών μας, όχι μόνο της δικής μας δημοτικής Αρχής, αλλά εναντίον της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και της κεντρικής ομόφωνης απόφασης στο τελευταίο συνέδριο στη Ρόδο.
Καλώ κ. Μπακογιάννη εσάς και την παράταξή σας, να αποσύρετε την πρόταση για ακύρωση των προσλήψεων σε κρίσιμους τομείς, όπως την καθαριότητα και τη Δημοτική Αστυνομία. Προσβάλλετε ολόκληρο το αυτοδιοικητικό κίνημα που διαπιστώνει μειώσεις προσωπικού έως και 40% και το οποίο αγωνίζεται για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη λειτουργία των Δήμων.
Δεύτερον, επαίρεστε ότι αφήσατε στον δήμο ταμειακό υπόλοιπο 38 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μισή αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι μειώσατε το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου, από 90 εκατομμύρια που παραλάβατε σε 38 εκατομμύρια στο τέλος της θητείας σας».
Και ο δήμαρχος Αθηναίων κατέληξε: «Εμείς θα περπατήσουμε στον δρόμο του νοικοκυρέματος των οικονομικών του δήμου, στη μεγαλύτερη δυνατή ανακούφιση των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και στην απρόσκοπτη λειτουργία των δημοτικών μας υπηρεσιών».
Στο Δημοτικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι των καταστηματαρχών και της εστίασης, οι οποίοι ανέφεραν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν να μην υπάρξει αύξηση, καθώς και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος επίσης στάθηκε στις αντιδράσεις για τις αυξήσεις και ζήτησε να το αποσύρουν σήμερα και να το συζητήσουν διεξοδικά.
Μπακογιάννης: «Όχι στις άδικες αυξήσεις των δημοτικών τελών»
Την πλήρη αντίθεσή της στο ζήτημα των δημοτικών τελών που εισηγήθηκε η δημοτική Αρχή, εξέφρασε η παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη «Αθήνα Ψηλά». Ο πρώην δήμαρχος ζήτησε να μην υπάρξουν αυξήσεις και κατέθεσε πρόταση για οριζόντια περικοπή 5%, τονίζοντας πως η πρόταση είναι ολοκληρωμένη και κοστολογημένη.
«Η Αθήνα στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που κρατούν ζωντανές τις γειτονιές μας, ειδικά στα δύσκολα χρόνια. Και τώρα, επιλέγετε να επιβαρύνετε ακριβώς αυτές, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, αντί να στηρίξετε τη ραχοκοκαλιά της πόλης», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε:
«Πριν τις εκλογές, είχατε δεσμευτεί για μειώσεις στα τέλη. Σήμερα, κάνετε το αντίθετο. Αυτό δεν είναι μόνο ασυνέπεια, αλλά και πλήγμα για τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά. Σας καλώ να ακούσετε την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς.
Προτείνουμε οριζόντια μείωση των τελών κατά 5%, όπως κάναμε τα τελευταία δύο χρόνια. Σας παραδώσαμε άλλωστε έναν ισχυρό και εύρωστο δήμο που σας επιτρέπει να το κάνετε. Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε πρακτικά, αποτελεσματικά και να σας βοηθήσουμε να βρείτε πόρους».
* Για 16 ημέρες, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, ένα πορτοκαλί παγκάκι θα βρίσκεται μπροστά στο Δημαρχείο, για να θέσει τη βία κατά των γυναικών στο επίκεντρο της προσοχής του κοινού.
«Επειδή η βία κατά των γυναικών μας αφορά όλους», ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας και κάλεσε τον κόσμο να γίνει μέρος της καμπάνιας. Να βγάλει μια selfie στο παγκάκι χρησιμοποιώντας το hashtag #OrangeTheWorld. Η δράση είναι μια πρωτοβουλία της γερμανικής και της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, με την υποστήριξη του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου. Το «Orange the World» είναι μία εκστρατεία του ΟΗΕ για να αυξηθεί η επίγνωση της σοκαριστικής έκτασης της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργικό Συμβούλιο: Όλα όσα συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση
Ταγιάνι: Στηρίζουμε το Κίεβο, αλλά δεν θα στείλουμε Ιταλούς στρατιώτες στην Ουκρανία