Δημοσκοπική προσγείωση για ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Ως καταπέλτης έπεσαν οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις του 2024 πάνω σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά.
Το ΠΑΣΟΚ αφήνει με γλυκόπικρη γεύση και μειωμένες προσδοκίες το 2024, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά αναγκαστικά ασχολούνται με το σενάριο της επανένωσής τους, το οποίο, όσο και αν το ξορκίζουν, είναι το μόνο που μπορεί να ξαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Βουλή.
Μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις -σε συνδυασμό με το ότι αναδείχθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή- δημιούργησε θετικό κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη και ενθουσιασμό, αλλά προς το τέλος του έτους, προς απογοήτευση των ψηφοφόρων και στελεχών του, το ΠΑΣΟΚ δείχνει δημοσκοπική κόπωση.
Η κόπωση που εμφανίζεται στα στάσιμα ή ελαφρώς μειωμένα ποσοστά στις μετρήσεις, συνδέεται με τα κομμάτια που λείπουν από το προφίλ του Νίκου Ανδρουλάκη (ηγετικές ικανότητες, κυβερνησιμότητα, επαφή με την κοινή γνώμη, διακριτό πολιτικό λόγο κ.ά.)
Στις τρεις τελευταίες μετρήσεις του χρόνου (MRB, Pulse, Metron Analysis) το ΠΑΣΟΚ έδειξε να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, αλλά με διαφορές άνω του 10% από την πρώτη Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να καταγράφει υψηλή συσπείρωση και να είναι πρώτη δύναμη στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι».
Υλοποιεί δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου τον στόχο της κατάληψης της δεύτερης πολιτικής δύναμης, αλλά δεν καταφέρνει ούτε καν να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία.
Στη δημοσκόπηση της MRB και της Pulse ήταν στα ίδια με τις προηγούμενες των ίδιων εταιριών, ενώ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis είχε ελαφρά πτώση. Και στις τρεις μετρήσεις το ΠΑΣΟΚ κινείται ελαφρώς κάτω του 15% στην πρόθεση ψήφου και ανάμεσα στο 17% και στο 18% στην εκτίμηση ψήφου, δύο μονάδες κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Το οποίο ατύπως το επιτελείο Ανδρουλάκη είχε βάλει ως στόχο για το τέλος του 2024.
Οσον αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, πέραν του ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος ανακτώντας δυνάμεις που έχανε το τελευταίο δίμηνο, ο Νίκος Ανδρουλάκης -παρότι καταγράφει θετική δημοφιλία- κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, δηλαδή μονοψήφια.
Οι επιδόσεις αυτές αναλύονται ως δημοσκοπικό ταβάνι από στελέχη του κόμματος, την ίδια ώρα που στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να δουν το ποτήρι μισογεμάτο. Υποστηρίζουν ότι στις τελευταίες μετρήσεις του 2024 καθίσταται σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται ως ο αντίπαλος της Ν.Δ. εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών και πως έχει ακόμα δρόμο μπροστά του για να μειώσει την απόσταση που το χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία και να απειλήσει ευθέως την πρωτιά της στις δημοσκοπήσεις.
Η συνέχιση αυτού του κλίματος δεν είναι βέβαιο ότι δεν θα επηρεάσει την προσωρινή εσωκομματική νηνεμία στο ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, ήδη ο Παύλος Γερουλάνος λέει στις τελευταίες τοποθετήσεις του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από το αν θα καταφέρει ή όχι να παρουσιάσει προτάσεις-λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών και όχι από τους υψηλούς ή χαμηλούς τόνους της αντιπολιτευτικής του ρητορικής. Και το λέει επειδή προσπαθεί να τονίσει το έλλειμμα που έχει σε αυτόν τον τομέα το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που, προς στιγμήν, δεν αλλάζει στο ΠΑΣΟΚ είναι η ειλημμένη απόφαση Ανδρουλάκη ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα κατέβει αυτόνομο και όποιες κινήσεις αμφίπλευρης διεύρυνσης και ενίσχυσης των δυνάμεών του γίνουν, θα αφορούν σε πρόσωπα και όχι άλλα κόμματα ή κινήσεις. Η γραμμή αυτή αναμένεται να επικυρωθεί και στο συνέδριο στις αρχές της άνοιξης, όπου θα παρελάσουν πρόσωπα από άλλα κόμματα και χώρους με σκοπό να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ, σε διάστημα που θα τους επιτρέπει να παλέψουν ως υποψήφιοι για τις εθνικές εκλογές.
Η απόφαση Ανδρουλάκη για αυτόνομη πορεία χωρίς συνεργασίες με κόμματα και κινήσεις είναι σεβαστή, μέχρι στιγμής, από στελέχη του κόμματος που βλέπουν με καλό μάτι την έναρξη διαλόγου ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και χωρίς happy end, ως μέσο προσέλκυσης ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ.
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ
Το στοίχημα Φάμελλου και η στάση Τσίπρα
Στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά εγκαταλείπουν τα σενάρια διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ (καθώς δεν βρίσκουν ανταπόκριση) και προσπαθούν να δουν πώς εκείνοι θα καταφέρουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα πολιτικά πράγματα.
Οι πληροφορίες λένε ότι μετά το ναυάγιο της υπόθεσης Ράμμου, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά έχουν εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια εξεύρεση νέου, κοινού υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και για αυτό αναμένεται τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν ή λίγο μετά τη Ν.Δ., να καταθέσουν τη δική τους ξεχωριστή πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Αναμένεται επίσης, λόγω των αρνητικών σχέσεων των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς, η Κουμουνδούρου να αποδυθεί σε έναν αγώνα με στόχο να πάρει πίσω από τη Νέα Αριστερά πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησαν τον Αλέξη Χαρίτση και την Εφη Αχτσιόγλου, αλλά δεν βλέπουν πλέον φως στο νέο τους κόμμα. Και αν το καταφέρει αυτό ο Σωκράτης Φάμελλος, τότε καθίσταται άμεσος και σοβαρός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βλέπει τη δημοσκοπική κόπωση του ΠΑΣΟΚ και τις χαμηλές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς αλλά και του Κινήματος Δημοκρατίας και χαίρεται.
Διότι μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη δική του επιστροφή στην πολιτική σκηνή, την οποία σχεδιάζει να ανακοινώσει μέσα στην άνοιξη.
Μαξίμου: Αύξηση εισοδημάτων και μεταρρυθμίσεις το 2025
Ο πληθωρισμός στα ακίνητα κορυφαίο πρόβλημα για τη μεσαία τάξη
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη – Ολο το παρασκήνιο