ΔΥΠΑ: 4.200 λιγότεροι άνεργοι τον Απρίλιο στη Δυτική Ελλάδα – ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
ΔΥΠΑ: 4.200 λιγότεροι άνεργοι τον Απρίλιο στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”
Από τους 4.200 λιγότερους ανέργους τον Απρίλιο στη Δυτική Ελλάδα οι 3.521 προέρχονται από τη «σφαίρα» της μακροχρόνιας ανεργίας
ΔΥΠΑ: 4.200 λιγότεροι άνεργοι τον Απρίλιο στη Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση” η μείωση της ανεργία αφορά κατά βάση τους μακροχρόνια ανέργους.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Σε 871.314 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τον Απρίλιο του 2024, καταγράφοντας μείωση κατά -56.479 άτομα (-6,1%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 και μείωση κατά -105.059 άτομα (-10,8%) σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα Μάρτιο του 2024.
Δείγμα του γεγονότος ότι η εποχική μείωση της ανεργίας, λόγω της έναρξης του τουρισμού, αποτυπώνεται πλέον στα μητρώα της ΔΥΠΑ τον Απρίλιο και αναμένεται να αποτυπωθεί ακόμη πιο έντονα το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας της ΔΥΠΑ, από το σύνολο των 871.314 ατόμων, 464.027 άτομα (ποσοστό 53,3%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 407.287 άτομα (ποσοστό 46,7%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Απρίλιο του 2024, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 172.678 άτομα, από τα οποία οι 132.165 (ποσοστό 76,5%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 40.513 (ποσοστό 23,5%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.
Η έναρξη δειλά – δειλά της τουριστικής περιόδου κατά τον Απρίλιο αποτυπώθηκε και στα στοιχεία της ΔΥΠΑ που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα στα μητρώα της ΔΥΠΑ τον Απρίλιο βρέθηκαν 4.200 λιγότεροι εγγεγραμμένοι άνεργοι σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 (ποσοστό -5,7%), ενώ περίπου 2.500 λιγότεροι σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα (ποσοστό -3,,5%). Στη Δυτική Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικά τον Απρίλιο 69.892 άνεργοι, εκ των οποίων επιδοτούμενοι είναι οι 10.407.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ετήσια μεταβολή του αριθμού των ανέργων στη Δυτική Ελλάδα, αφορά ως επί το πλείστον του μακροχρόνια ανέργους. Από τους 4.200 λιγότερους ανέργους τον Απρίλιο στη Δυτική Ελλάδα οι 3.521 προέρχονται από τη «σφαίρα» της μακροχρόνιας ανεργίας. Εντούτοις η αύξηση της κινητικότητας στην αγορά εργασίας παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, αφορά και τη Δυτική Ελλάδα και έχει φέρει αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων.
Αλλάζει το επίδομα ανεργίας και αυξάνεται κατά 250 ευρώ
Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για αναλογική αύξηση στο επίδομα ανεργίας που θα συνδέεται με τον εργασιακό βίο και σε κάθε περίπτωση θα είναι αυξημένο κατά 250 ευρώ σε σχέση με το σημερινό, αλλά θα παρατείνεται και η διάρκειά του.
Η υπουργός Εργασίας, η οποία δέχθηκε πακέτο τριών προτάσεων για δικαιότερη κατανομή του επιδόματος, κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος και στην αποσύνδεσή του από τον κατώτατο μισθό. Σήμερα, το επίδομα ανεργίας αναλογεί στο 55% του κατώτατου μισθού (479 ευρώ) και αυξάνεται σύμφωνα με αυτόν.
Πλέον, το επίδομα θα συναρτάται από τον μέσο πραγματικό μισθό των εργαζομένων πριν βρεθούν σε κατάσταση ανεργίας και θα κυμαίνεται σε ποσοστό του μισθού από 55% έως 70%. Τους πρώτους μήνες θα δίνεται το 70% του μισθού και σταδιακά -ανά τέσσερις μήνες- θα μειώνεται στο 65%, στο 60% και στο 55%.
Στο σχέδιο περιλαμβάνεται ανώτατο πλαφόν στα 1.200 ευρώ, το οποίο δεν θα ξεπερνά το επίδομα. Ταυτόχρονα δεν θα μπορεί να «πέσει» κάτω από τα 479 ευρώ, ποσό στο οποίο βρίσκεται σήμερα και αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού. Το ποσό της επιδότησης θα είναι σταθερό για όλους και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό.
Επίσης, επιμηκύνεται η χρονική διάρκεια του επιδόματος το οποίο μπορεί να φτάνει έως τους 24 μήνες. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται για 5 έως 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Η διάρκεια του επιδόματος θα εξαρτάται από τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο του ασφαλισμένου.
Ταυτόχρονα θα καθιερωθεί η υποχρέωση των επιδοτούμενων ανέργων να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατάρτισης, ώστε να αποκτήσουν την εξειδίκευση που χρειάζονται για να τοποθετηθούν σε θέση εργασίας. Kατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της κατάρτισης θα λαμβάνει το επίδομα κατάρτισης και όχι το επίδομα ανεργίας.
Το σχέδιο θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση πιλοτικά, καθώς αποτελεί δέσμευση της χώρας μας έναντι του Ταμείου Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα, και σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, βασική φιλοσοφία του νέου μοντέλου είναι η ανταποδοτικότητα στην απονομή του επιδόματος ανεργίας.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”