Δύσκολες αποφάσεις για την οικονομία στη Βρετανία
Αντιμέτωποι με τη δύσκολη δημοσιονομική πραγματικότητα είναι οι Εργατικοί στη Βρετανία, που βλέπουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους να «σκοντάφτουν» στους αριθμούς.
Αντιμέτωποι με τη δύσκολη δημοσιονομική πραγματικότητα είναι οι Εργατικοί στη Βρετανία, που βλέπουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους να «σκοντάφτουν» στους αριθμούς. Οταν ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς σχεδίαζαν την πορεία τους προς την εξουσία, υποσχέθηκαν εντυπωσιακές κινήσεις για αύξηση των φόρων στα ιδιωτικά κεφάλαια και στους εύπορους «non doms» (κατοίκους που δεν έχουν τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα) για να χρηματοδοτήσουν βασικά σχέδια δαπανών.
Τώρα τα φιλόδοξα πλάνα τους «συναντούν» την πραγματικότητα. Η Ριβς αναγκάζεται να επανεξετάσει και τις δύο δεσμεύσεις, καθώς ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι θα μπορούσαν τελικά να κοστίσουν στο Δημόσιο και όχι να συγκεντρώσουν πάνω από 5 δισ. λίρες – όπως ήταν το πλάνο προεκλογικά.
Το να πρέπει να επαναξιολογήσει δύο βασικά φορολογικά σχέδια αποτελεί οπισθοδρόμηση για την υπουργό Οικονομικών, την ώρα μάλιστα που ετοιμάζεται να παραδώσει τον πρώτο προϋπολογισμό της στις 30 Οκτωβρίου, σημειώνει το Βloomberg. Πολλώ δε μάλλον αφού ειδοποίησε ότι θα αυξήσει τους φόρους για να καλύψει μια δημοσιονομική τρύπα ύψους 22 δισ. λιρών που λέει ότι άφησαν οι Τόρις.
Mε άλλα λόγια, η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην ιστορία της Βρετανίας βρίσκεται υπό πρωτοφανή πίεση να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.
Η ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών έρχεται σε αντίθεση με την προεκλογική κοστολόγηση του Εργατικού Κόμματος, σύμφωνα με την οποία η αναμόρφωση του καθεστώτος φορολογίας των ξένων κατοίκων θα συγκέντρωνε 2,6 δισ. λίρες σε διάστημα πενταετίας. Το κενό στα ιδιωτικά κεφάλαια θα έφθανε σε 560 εκατ. λίρες ετησίως. Τα κονδύλια προορίζονταν για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας και για νομική βοήθεια σε θύματα φυσικών καταστροφών. «Εχουν συνειδητοποιήσει ότι το κόστος αύξησης αυτών των φόρων, που υποτίθεται ότι είναι φόροι στους πλουσιότερους, είναι μεγάλο. Οι non doms πιθανότατα θα φύγουν, είναι πολύ δύσκολο όμως να ποσοτικοποιηθούν αυτές οι επιπτώσεις», λέει ο Ντάνιελ Ερινγκ, ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Πολιτικής. Περιπλέκοντας τα πράγματα, το κόστος δανεισμού για τη βρετανική κυβέρνηση έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, με το Λονδίνο να πληρώνει τώρα σχεδόν 200 μονάδες βάσης περισσότερο από τη Γερμανία για 10ετές χρέος.
Η Ριβς έχει δεσμευθεί να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε το Εργατικό Κόμμα στο προεκλογικό μανιφέστο του, αλλά όλα δείχνουν ότι θα επιδείξει ρεαλισμό στον τρόπο εφαρμογής των μέτρων.
Η κυβέρνηση «δεσμεύεται να κάνει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο και να αυξήσει τα έσοδα για την ανοικοδόμηση των δημόσιων υπηρεσιών», ανέφερε σε ανακοινωθέν του το υπουργείο Οικονομικών.