Δυτική Ελλάδα: «Πληρώνουμε τις μισές εξετάσεις των Ελλήνων ασφαλισμένων ασθενών» καταγγέλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί – ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο με τη συμμετοχή των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Αγρινίου και Πάτρας
Συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο με τη συμμετοχή των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Αγρινίου και Πάτρας
Με τη συμμετοχή των εργαστηριακών γιατρών να αγγίζει το 90% συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σε πανελλαδικό επίπεδο, τα μέλη του κλάδου, αντιδρώντας στη «συνεχιζόμενη υφαρπαγή» των αποζημιώσεων από τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρωί της Τρίτης (14.5.24) ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης, η Αγρινιώτισσα πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας (Σ.ΙΔ.Ε.Ι.Δ.ΕΛ) Κυριακή Κώτσα, η γραμματέας του Συλλόγου Καλλιόπη Κατσαρού, και (διαδικτυακά) η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο Αγρίνιο, για να δημοσιοποιήσουν στο ευρύ κοινό το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαστηριακοί γιατροί.
Όπως αναφέρθηκε, τα ιδιωτικά εργαστήρια έκλεισαν από τις 8/5 ενώ πρόσφατα, στο πλαίσιο νέας σύσκεψης των ιατρών του κλάδου, ανανέωσαν την απόφαση και συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους δεδομένου ότι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις και στα έξοδα ενός εργαστηρίου. Οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται αντιμέτωποι με «οικονομική ασφυξία». Υπάρχει στάση πληρωμών προς προμηθευτές για αναλώσιμα όπως αντιδραστήρια και τα εργαστήρια της γειτονιάς αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το clawback – rebate είναι μνημονιακός νόμος που εφαρμόζεται εδώ και 12 χρόνια και την κατάσταση οδηγεί σε αδιέξοδο η υποκοστολόγηση των εξετάσεων καθώς ισχύει η ίδια τιμολόγηση από το 1991.
«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου στηρίζει και καλύπτει απόλυτα τους εργαστηριακούς γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη δίκαιη κινητοποίηση τους. Οι εργαστηριακοί γιατροί διεκδικούν την κατάργηση του επαίσχυντου clawback όπου για 12 ολόκληρα χρόνια τους έχει στραγγαλίσει οικονομικά και ζητούν το αυτονόητο, να αμείβονται όπως όλοι οι εργαζόμενοι για το σύνολο των εργασιών που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αγραφιώτης.
Με τη σειρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας Κυριακή Κώτσα, μεταξύ άλλων. τόνισε:
«Αποτελούμε τον βασικό πυλώνα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τα ιατρεία μας λόγω της οικονομικής δυσκολίας της λειτουργίας τους. Τα ιατρεία μας αδυνατούν να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, μετά από 12 χρόνια επιβολής clawback και rebate, τα οποία είναι δύο υποχρεωτικές εκπτώσεις που υφίστανται οι εργαστηριακοί γιατροί.
Τα προβλήματα με τον ΕΟΠΥΥ ξεκίνησαν το 2013 όταν θεσπίστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός ως μνημονική υποχρέωση της Ελλάδας στο χώρο της Υγείας. Για την επίτευξή του ορίστηκε εφαρμογή του clawback ως προσωρινό μέτρο ποινής και αυτόματης επιστροφής χρημάτων που αντιστοιχούν στην ετήσια υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού.
Αντίστοιχα το rebate είναι μια άλλη έκπτωση που εφαρμόζεται ανάλογα με το ποσό της μηνιαίας υποβολής δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων και κυμαίνεται από 5% έως και 40%. Με άλλα λόγια δεν θα πληρώσει το κράτος αλλά οι εργαστηριακοί γιατροί».
«Οι εργαστηριακοί γιατροί δεν συνταγογραφούν, δεν έχουν τον έλεγχο της συνταγογράφησης, αλλά είναι εκείνοι που την πληρώνουν Στην πραγματικότητα πληρώνουμε τις μισές από τις εξετάσεις των Ελλήνων ασθενών – ασφαλισμένων», διαπίστωσε η κ. Κώτσα και συμπλήρωσε: «Αυτά τα 12 χρόνια, ο ελλειμματικός και κλειστός προϋπολογισμός για την Υγεία παρουσίασε έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο το κράτος το έχει μετακυλήσει τους εργαστηριακούς γιατρούς ως τεχνικό χρέος.
Σε κάθε εργαστήριο, χωρίς να είναι υπερβολή, έχει χρεωθεί από τον ΕΟΠΥΥ κατά μέσο όρο μια στέγη πρώτης κατοικίας, με ταυτόχρονη κατάργηση της σύνταξης του επιστήμονα εργαστηριακού γιατρού.
Θα τους την παρακρατεί το κράτος, αλλά και θα το μετακυλίει το χρέος αυτό στις επόμενες γενιές μας ως χρέος. Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας δεν έχει εφαρμόσει ακόμη τις διεθνείς κανόνες συνταγογράφησης και τα αντίστοιχα πρωτόκολλα όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη».
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, διατύπωσε τη θέση της και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αθηνά Μαστοράκου.
Δείτε video από τη διαδικτυακή της τοποθέτηση:
Η γραμματέας του Συλλόγου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας Καλλιόπη Κατσαρού για να επιβεβαιώσει τις αρνητικές διαπιστώσεις παρουσίασε μια σειρά από στοιχεία.
«Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας που καλύπτει 11,5 εκατ. Έλληνες δεν έχει εφαρμόσει ακόμα τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ορθής κλινικής συνταγογράφησης και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη» τονίστηκε μεταξύ άλλων κατά τη συνέντευξη Τύπου.
Οι εργαστηριακοί γιατροί ως Ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα στη σύνταξη αφού θα τους την παρακρατεί το κράτος ως τεχνητό χρέος, αλλά ούτε και στον θάνατο γιατί αυτό το χρέος μεταφέρεται στα παιδιά τους.
Υπό αυτές τις συνθήκες που βιώνουν κανένας νέος γιατρός δεν θέλει να ακολουθήσει εργαστηριακή ειδικότητα, ενώ παράλληλα τα νοσοκομεία αδειάζουν από ειδικευόμενους στις ειδικότητες της βιοπαθολογίας – μικροβιολογίας, της ακτινολογίας, της πυρηνικής ιατρικής, της κυτταρολογίας δημιουργώντας ένα καίριο χτύπημα στη διάγνωση, στη χώρα μας.
Για το λόγο αυτό οι εργαστηριακοί γιατροί αιτούνται την κατάργηση του ισχύοντος clawback και να ισχύσει ό,τι ισχύει ήδη σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Αιτούνται επίσης την άμεση εφαρμογή των διεθνών κανόνων συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, τη διαγραφή του τεχνητού χρέους, διότι δεν είναι δική τους ευθύνη ο ελλειμματικός προϋπολογισμός, όπως επίσης ζητούν Συλλογική Σύμβαση όπως ορίζει το άρθρο 40 του 4931/2022 και είναι απόλυτα δεσμευτικό για τον ΕΟΠΥΥ.
Στήριξη από τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας
Τι αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων με την οποία ζητείται άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ:
«Είναι γνωστές οι μη βιώσιμες συνθήκες (clawback – rebate) στις οποίες αναγκάζονται να εκτελέσουν το ιατρικό τους έργο. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να υπάρξει υπομονή και ανοχή. Είναι, όμως, λίγα για να μετρηθεί το ειδικό βάρος της προσφοράς του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ στην κοινωνία μας. Ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει και να υποβαθμίζει.
Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας (ΕΟΠΥΥ), εν μέσω κινητοποιήσεων, αποφάσισε να υπενθυμίσει στους εργαστηριακούς ιατρούς τους όρους λύσης των συμβάσεών τους. Δείχνοντας περαιτέρω αδιαλλαξία, προτρέπει τους πολίτες να καταδώσουν τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό που δεν θα τους εξυπηρετήσει.
Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται την εφαρμογή των Διεθνών Κατευθυντήριων οδηγιών ορθής κλινικής συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αποδεικνύοντας πως δεν επιθυμεί ο ίδιος την καλή και επιστημονική πρακτική για την υγεία των πολιτών, δείχνοντας παράλληλα την αμετανόητη αλαζονεία του.
Στον αγώνα των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ οι Ιατρικοί Σύλλογοι σχηματίζουν ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Επιβάλλεται να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό, με τρόπο ουσιαστικό και υπερκομματικό. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, καλούν τον Υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να σταθούν μαζί τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ζητούν άμεση συνάντηση μαζί τους».
Ρεπορτάζ: Κώστας Χονδρός