Εχει χαζέψει ο κόσμος. ΄Η μήπως τρελάθηκε;
Του Γιάννη Ν. Καλαντζή Ο “τρελός” Λάμπρος Κωνσταντάρας, αποδεδειγμένα ιαθείς, εξερχόμενος περιχαρής του τρελοκομείου, συναντά καθ’ οδόν νέους, οι οποίοι διαπληκ
Του Γιάννη Ν. Καλαντζή
Ο “τρελός” Λάμπρος Κωνσταντάρας, αποδεδειγμένα ιαθείς, εξερχόμενος περιχαρής του τρελοκομείου, συναντά καθ’ οδόν νέους, οι οποίοι διαπληκτίζονται μεταξύ τους για τα ποδοσφαιρικά. Πρόθυμος παρατρεχάμενος εξηγεί στον απορημένο πρωταγωνιστή της ταινίας τους λόγους της συμπλοκής: «Αυτός είναι τρελός. Είναι Ολυμπιακάκιας. Και αυτός είναι τρελός. Είναι Παναθηναϊκάκιας». Ο αποθεραπευμένος Κωνσταντάρας ακόμη σταυροκοπιέται.
Μπορεί να μην σταυροκοπιόμαστε συχνά στους δρόμους με όλα αυτά που συμβαίνουν δίπλα μας και στον κόσμο όλον, κάνουμε όμως το σταυρό μας συχνότερα, όταν βρεθούμε κατά μόνας, σχολιάζοντας έκπληκτοι όσα ακούμε, διαβάζουμε και βλέπουμε καθημερινά. Δηλώσεις, αντεγκλήσεις, ασίγαστη πρόκριση προσωπικών συμφερόντων, αντεκδικήσεις και πόλεμοι χαρακτηρίζουν την εποχή μας, που προκαλούν, κατά κύριο λόγο, ντόπιοι και διεθνείς ηγήτορες, συμπλεγματικοί ως επί το πλείστον. Η επίβουλη συμπεριφορά οφείλεται στο ασήκωτο βάρος από την απώλεια της διανοητικής τους ισορροπίας, την εξαντλητική ψυχική επιβάρυνση. Δύσκολο έργο η διαχείριση 80 δισεκατομμυρίων, περίπου, νευρώνων του εγκεφάλου!
Σε κάθε περίπτωση το φαινόμενο δεν απέχει πολύ από την λεγόμενη “τρικυμία εν κρανίω”. Κατευθύνει τον άνθρωπο στον παραλογισμό, διαμορφώνει παράλογες συμπεριφορές, ασκεί πνευματική σύγχυση, με αποτέλεσμα την παρέκκλιση από ηθικούς κανόνες, αλληλοσεβασμό, καλή γειτονία, παράλογες απαιτήσεις, προκαλεί επεισόδια, αδικαιολόγητους πολέμους. «Αττη λύπην τίκτει» («Η παραφροσύνη φέρνει στενοχώρια») ενημερώνει ο ποιητής Κλεόβουλος, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.
Ετσι εξηγούνται οι προχθεσινές δηλώσεις, πρωτάκουστες και επιθετικές, του μελλοντικού προέδρου των ΗΠΑ. Ο κιτρινωπός άνθρωπος, του οποίου το στομφώδες ύφος φοβίζει και τον πιο ήσυχο μπόμπιρα, δήλωσε κομπορρημονών, ότι θα… αγοράσει τη Γροιλανδία, το αρκτικό νησί, που αποτελεί αυτόνομη μεν περιοχή, αρχιγεύεται δε από τον βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκο Ι΄. Το πληροφορήθηκαν αυτό οι Δανοί (ελπίζω να μην περιμένουμε πολύ να μάθουμε αν έκαναν το σταυρό τους, ή αποκάλεσαν τον Ντόναλντ “τρελό”) και ήδη αποφάσισαν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες!
Ο μη ορκισθείς εισέτι πρόεδρος της υπερδύναμης εκμυστηρεύθηκε και άλλα μύχια, παλαβά οπωσδήποτε, σχέδιά του: Θα διεκδικήσει την ιδιοχρησία της Διώρυγας του Παναμά και, άκουσον άκουσον, θα συμπεριλάβει τον Καναδά, ως 51η Πολιτεία των ΗΠΑ! Με αυτά και με αυτά, η ζωή μας αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δικαιούμαστε να γελάμε με την καρδιά μας, να γελούν τα μουστάκια μας, μαζί και το ποικιλόχρουν ερίφιον. Δεν παλεύεται ο άνθρωπος. Και οι τρελογιατροί ακόμη σηκώνουν τα χέρια ψηλά, οι οποίοι, εμμέσως αλλά σαφώς, παραδέχονται, ότι ο κύριος αυτός αποτελεί περίπτωση μεμονωμένη και ακραία, κοινώς τρελή…
Εγκαταλείποντας την πέραν του Ατλαντικού χώρα, βρίσκουμε και στην Ευρώπη, αν όχι παρόμοιες δηλώσεις, περιστατικά όμως τελείως ανήκουστα και παράλογα, τρελά, που φοβίζουν, τρομάζουν και προβληματίζουν τον κόσμο. Η υποψία, ότι ανά πάσα στιγμή ο πολίτης μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με το κακό, να κινδυνέψει, δεν λογίζεται πλέον σπάνια. Ακόμη και σε πολυσύχναστους δρόμους, ο φρενοβλαβής παραμονεύει, όπως παραμονεύουν οι φασαρίες, τα δακρυγόνα και οι μολότοφ. Σαν να βυσσοδομεί το σύμπαν με το Κακό, γεγονότα απρόσμενα αποδιοργανώνουν την κοινωνία, με απώτερο σκοπό να εξαφανίσουν το Καλό, να φέρουν την καταστροφή.
Την καταστροφή έφερε στη Γερμανία ένας 50χρονος Σαουδάραβας ψυχίατρος. Τρελαμένος και ο ίδιος προφανώς από τη συνεχή επαφή με τους ασθενείς του, μπήκε στο αυτοκίνητό του και, οδηγώντας το, έπεσε επάνω στο πλήθος, που είχε πλημμυρίσει τη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. Η τρελή πορεία έφερε το θάνατο σε ένα 9χρονο αγόρι και τέσσερις γυναίκες, τραυμάτισε δε περισσότερα από 200 άτομα. Το μαύρο SUV οδηγούσε ο ψυχικώς διαταραγμένος δολοφόνος Ταλέμπ Αλ Αμπντουλμοχσέν. Οκτώ χρόνια μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη, επίσης, αγορά του Βερολίνου, η Γερμανία ξαναβρέθηκε αντιμέτωπη με τον τρόμο.
Και στη χώρα μας, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ένας Γάλλος, 33 ετών, που θεωρούσε ότι τον παρακολουθούσαν, έπεσε με φόρα με το αυτοκίνητό του σε γυναίκα και τη σκότωσε. Σε αυτή την περίπτωση, οι εμπλεκόμενοι ψυχίατροι, αντιμετωπίζοντας ελαφρά τη καρδία ανθρώπους με ενδείξεις, υποψίες ιστορικού διαταραχής, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του ρόλου τους και απώλεσαν την αξιοπρέπειά τους. «Η αξιοπρέπεια είναι ευγένεια» θυμίζει ο αρχαίος πρόγονος Σωκράτης, οι περισσότεροι όμως των συμπολιτών την παραβλέπουν. Επαψαν να σέβονται τον εαυτό τους, δεν σέβονται, όπως θα έπρεπε τους ασθενείς τους. Η ανεύθυνη στάση στη διάρκεια του λειτουργήματός τους μόνο δυσάρεστα αποτελέσματα φέρνει. Προκειμένου να καρπωθούν κάθε υλική απολαβή, δεν ορρωδούν προ ουδενός. Οπως κάνουν οι ανισόρροποι.
Οσα βλέπουμε είναι τρελά, παράλογα. Συμβαίνουν γύρω μας, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας και τα μαθαίνουμε, δυστυχώς, αργά. Αφού πραγματοποιηθούν ή δημοσιευθούν. Ανδρική βία στις συμβίες, κακομεταχείριση παιδιών, συγκρούσεις μαθητών στους δρόμους και τις πλατείες, Ανεξήγητες συμπεριφορές εφήβων και μιμητικές ενέργειες κορασίδων για την καλαισθησία του σώματος (14χρονος μαχαίρωσε τον πατέρα της φίλης του, έφηβη προχώρησε σε αισθητικές επεμβάσεις προσώπου!), αλλοπρόσαλλες συμπεριφορές μεταξύ φίλων και γνωστών, συνθέτουν τον καμβά της σημερινής κοινωνίας. Η παρακμή της προοιωνίζεται επιδεινούμενη, ουδείς όμως ενδιαφέρεται πραγματικά να διορθώσει την παρακμή. Βαυκαλισμένοι οι ειδήμονες, συνεχίζουν τη ζωή τους, σταθερά προσκολλημένοι στην ψεύτικη ευδαιμονία, την κάλπικη ανωτερότητά τους και.. γαία πυρί μειχθήτω! Οταν αντιληφθούν την κατάντια τους θα είναι αργά, πολύ αργά.
Ελπίζω ο Γκολάνι της Συρίας να μην τρελαθεί και βγάλει τη γραβάτα και αθετήσει τις σώφρονες υποσχέσεις του. Το κατσαπλιάδικο παρελθόν του είναι νωπό ακόμη στο μυαλό του…