Edison και χωρίς Elpedison στην Ελλάδα – Ο οργισμένος Σιάμισιης, η κερδοσκοπία στο ρεύμα, η χαμένη 100αρα, ο λίμπερο Μανιάτης και το ευρωπαικό GREGY
Μια επισήμανση με πολύ σημασία έκανε στο energymag.gr ο εκπρόσωπος του ομίλου EDISON στην Ελλάδα Ιωάννης Ζήσιμος. «Προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, θα ήθελα να διευκρινήσω ότι όπως άλλωστε έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η Edison θεωρεί την παρουσία της στην Ελλάδα, η οποία χρονολογείται από το 2000, στρατηγικής σημασίας και επομένως δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά».
Ο “Unabomber” σκάει με όρεξη και στην τελευταία μέρα του Ιουνίου, μεταφέροντας όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
Ο οργισμένος Ανδρέας ΣιάμισιηςEdison στο energymag: Στρατηγικής σημασίας η παρουσία μας στην ΕλλάδαΝέα Κομισιόν: Το όμορο στην ενέργεια χαρτοφυλάκιο πλησιάζει στην ΕλλάδαΤο σύστημα 1-1 και η γυναίκα-έκπληξηΟ… λίμπερο Γιάννης Μανιάτης και η αναγνώριση στο ΕυρωκοινοβούλιοΟ ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων και η «κόκκινη κάρτα» σε μέλη ΔΣ οργανισμώνΠρίνος: Ελπίδες στο νέο κοίτασμα για παραγωγή 3.000-5.000 βαρελιών/ημέρα«Νότια Καβάλα»: Το ακριβό φυσικό αέριο και το σχέδιο του ΥΠΕΝΚάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ/MWh ο ΙούνιοςΟι άνεμοι έριξαν τις τιμέςΣτο ευρωπαικό πακέτο προς το Κάιρο το GREGYΑκραία νόμιμη κερδοσκοπία στο ρεύμα
Ο οργισμένος Ανδρέας Σιάμισιης
Με την πρώτη απόφαση της κυβέρνησης για την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ο Ανδρέας Σιάμισιης της Helleniq Energy είχε διαφωνήσει, αλλά την είχε αποδεχτεί λόγω της συγκυρίας. Αυτή τη φορά δεν κρατήθηκε. Σαν να «ξεχείλισε το ποτήρι» για τον ίδιο και την εταιρεία που εκπροσωπεί, ένιωσαν όσοι βρέθηκαν στην γενική συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδας. Η επίθεση στην κυβέρνηση, που εμμέσως πλην σαφώς την κατηγόρησε για λάθος υπολογισμούς (συγκρίνουν με κέρδη με την περίοδο της πανδημίας), ανοχή σε παραβατικότητα (πρατήρια κάτω του κόστους), αλλά και εμμονή στο πλαφόν, ήταν σκληρή και εξέπληξε για την ένταση. Όλα αυτά την στιγμή που επίσης εξέπληξε για την αφωνία του το έτερο πληττόμενο διυλιστήριο Motor Oil..
*Όλη η ενεργειακή αγορά και το energymag αποχαιρετά τον φίλο Γιάννη Παπαθανασίου και υποδέχεται τον επίσης φίλο Σπήλιο Λιβανό στην προεδρία της HE
Edison στο energymag: Στρατηγικής σημασίας η παρουσία μας στην Ελλάδα
Μια επισήμανση με πολύ σημασία έκανε στο energymag.gr ο εκπρόσωπος του ομίλου EDISON στην Ελλάδα Ιωάννης Ζήσιμος. «Προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων, θα ήθελα να διευκρινήσω ότι όπως άλλωστε έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, η Edison θεωρεί την παρουσία της στην Ελλάδα, η οποία χρονολογείται από το 2000, στρατηγικής σημασίας και επομένως δεν έχει πρόθεση να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά». Δεν ξέρω τι καταλάβατε εσείς, εγώ πάντως θεωρώ δεδομένο όχι μόνο το αυξημένο – με ότι σημαίνει αυτό – ενδιαφέρον της για την πλήρη απόκτηση της Elpedison, αλλά και την διατήρηση της παρουσίας της στην Ελλάδα, ακόμα και σε περίπτωση απώλειας της Elpedison..
Νέα Κομισιόν: Το όμορο στην ενέργεια χαρτοφυλάκιο πλησιάζει στην Ελλάδα
Μπορεί η Ελλάδα να μην πήρε τελικά το χαρτοφυλάκιο της ενέργειας, πλησιάζει, όμως, σ’ ένα χαρτοφυλάκιο που εμμέσως σχετίζεται με τον ενεργειακό τομέα. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο της Γειτονίας και της Διεύρυνσης, το οποίο διαχειρίζεται θέματα που σχετίζονται με την ενταξιακή πορεία των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια καθώς και τις σχέσεις με σημαντικές χώρες στα ανατολικά της ΕΕ. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο/η Επίτροπος θα διαχειρίζεται τις σχέσεις -και κυρίως, τις χρηματοδοτήσεις…- της ΕΕ με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Τουρκία (μεταξύ άλλων). Εάν σκεφθεί κανείς τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονες στα βόρεια και τις χρόνιες διεκδικήσεις του εξ ανατολών γείτονα, αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη σημασία -συμβολική αλλά και ουσιαστική- θα έχει να είναι σε ελληνικά χέρια το νευραλγικής σημασίας χαρτοφυλάκιο. Η εξέλιξη αυτή -πάντα, εφ’ όσον επιβεβαιωθεί διότι ακόμη όλα είναι ανοιχτά- επηρεάζει και τον τομέα της ενέργειας λόγω του… τραχανά που είναι απλωμένος με τις γειτονικές χώρες: δίκτυα, διασυνδέσεις, αγωγοί, επενδύσεις από ελληνικές εταιρείες, εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού.
Το σύστημα 1-1 και η γυναίκα-έκπληξη
Όσον αφορά στα ονόματα, η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα περιστρέφεται κυρίως γύρω από άνδρες, ενώ η είδηση που ήλθε στη δημοσιότητα μέσω Ιρλανδίας είναι ότι η επιλεγείσα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής von der Leyen έχει ζητήσει από τις κυβερνήσεις να της προτείνουν 1 άνδρα και 1 γυναίκα για την θέση του/της Επιτρόπου. Ο λόγος είναι ότι παραδοσιακά στην Κομισιόν τα δύο φύλα εκπροσωπούνται ισομερώς. Κάποιες χώρες επιμένουν μόνο στους άνδρες που έχουν επιλέξει, λιγότερες έχουν καταλήξει σε γυναίκες (όπως η Ισπανία που πρόκειται να αναλάβει κλίμα-ενέργεια με την Teresa Ribera), οπότε για την Ελλάδα το παιχνίδι είναι ανοικτό. Η Ιρλανδική κυβέρνηση στέλνει, πάντως, μόνο ένα όνομα στις Βρυξέλλες: πρόκειται για τον νυν υπουργό Οικονομικών Michael McGrath.
Ο… λίμπερο Γιάννης Μανιάτης και η αναγνώριση στο Ευρωκοινοβούλιο
Από τα… αποδυτήρια κάνει αισθητή την παρουσία του στο «γήπεδο» των Βρυξελλών ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος εξελέγη αντιπρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια που ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται σε τέτοια θέση, εγχείρημα που καθίσταται ακόμη πιο σημαντικό εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι πρόκειται για πρωτοεκλεγέντα ευρωβουλευτή. Με την ευκαιρία, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επέλεξε έναν ομολογουμένως ευφάνταστο τρόπο για να παρουσιάσει τη νέα ηγετική της ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο: τον επίκαιρο λόγω Euro σχηματισμό ομάδας σε 11άδα όπως παρουσιάζεται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Στην 11άδα, λοιπόν, ο Γιάννης Μανιάτης έχει τον ρόλο του λίμπερο, του πιο εγκεφαλικού παίκτη, ο οποίος επωμίζεται την οργάνωση του παιχνιδιού από την άμυνα.
Ο ανασχηματισμός των γενικών γραμματέων και η «κόκκινη κάρτα» σε μέλη ΔΣ οργανισμών
Εντός του Ιουλίου -το πιθανότερο- θα ανακοινωθούν οι νέοι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων, ενώ ανασχηματισμός επίκειται και σε προέδρους οργανισμών, σε συνέχεια των αλλαγών στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Εύλογο είναι το ενδιαφέρον και για το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπου εκ των πέντε γενικών γραμματέων οι δύο υπηρετούν από το 2019, ένας από το 2021 και οι εναπομείναντες δύο τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους το περασμένο καλοκαίρι. Για τους οργανισμούς είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για κάποιους εξ αυτών, ενώ πιθανολογείται ότι θα γίνουν αλλαγές και σε μέλη διοικητικών συμβουλίων, με αιχμή εκείνες και εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο του οργανισμού στον οποίο έχουν τοποθετηθεί.
Πρίνος: Ελπίδες στο νέο κοίτασμα για παραγωγή 3.000-5.000 βαρελιών/ημέρα
Σε 3.000-5.000 βαρέλια την ημέρα εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει η μέση παραγωγή πετρελαίου του Πρίνου τα επόμενα χρόνια, με την αξιοποίηση του νέου κοιτάσματος «Έψιλον». Την περασμένη εβδομάδα η Βουλή ενέκρινε την τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενου από την «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) Α.Ε.» και της αναδόχου εταιρείας «ENERGEAN OIL & GAS S.A.», από την οποία το Δημόσιο θα εισπράξει επιπλέον 2,5 εκατομμύρια ευρώ από loyalties, όπως ανέφερε o υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν στο κοινοβούλιο, ο «μαύρος χρυσός» δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του όσον αφορά στο οικονομικό αποτύπωμα καθώς από το 2008 η εταιρεία που έχει αναλάβει την διαχείριση των κοιτασμάτων έχει αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο ως φόρους και εισφορές και έχει καταβάλλει σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και σε εγχώριες επιχειρήσεις περί τα 430 εκατ. ευρώ, ενώ στην οικονομία της Καβάλας έχουν εισρεύσει από μισθούς, εργολαβίες, προμήθειες, μισθώματα άλλα 270 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, έχουν γίνει επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.
«Νότια Καβάλα»: Το ακριβό φυσικό αέριο και το σχέδιο του ΥΠΕΝ
Στην ίδια συνεδρίαση ο Θόδωρος Σκυλακάκης άφησε ανοικτό το τι πρόκειται να γίνει με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», όπου ως γνωστόν ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή της απέβη άκαρπος αφού ουδείς από τους δύο ενδιαφερόμενους (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και Energean) δεν κατέθεσε προσφορά. Όπως τόνισε στη Βουλή, «το βασικό πρόβλημα της αποθήκης είναι ότι για να αρχίσει να λειτουργεί, χρειάζεται πρώτα κάποιος να βάλει αέριο, το οποίο θα μπει εφάπαξ και θα χαθεί ως οικονομική αξία. Ο διαγωνισμός απέβη άγονος διότι η αξία αυτή ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια και μπορεί να φτάνει και τα 400 εκατομμύρια με τις σημερινές τιμές -δεν λέω με τις τιμές του αερίου που ήταν δισεκατομμύρια- και δεν υπήρχε διάθεση κανενός επενδυτή από αυτούς που μετείχαν, να βάλουν αυτό το τεράστιο ποσό, καθώς θα πάει στη σπηλιά κάτω από τη θάλασσα και θα μείνει εκεί, δεν μπορείς να το βγάλεις». «Συνεπώς, πρέπει να κάνουμε τον υπολογισμό ανάλογα και με τις τιμές του αερίου», ανέφερε και άφησε ανοικτό «αν αυτή η αποθήκη θα πάει για αέριο ή θα χρησιμοποιούμε άλλες αποθήκες με πολύ μικρότερο κόστος για το ελληνικό κράτος. Θα το δούμε αυτό», είπε.
Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ/MWh τον Ιούνιο
H βουτιά των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος σήμερα Κυριακή, τελευταία ημέρα του Ιουνίου, στα 54 ευρώ/MWh -χάρη στην υψηλή παραγωγή ΑΠΕ και την αύξηση των εισαγωγών από Βουλγαρία- είχε ως αποτέλεσμα η μέση τιμή για τον μήνα να κλείσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ/MWh, στα 98,89 ευρώ/MWh που είναι η τέταρτη ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη, πίσω από την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Πολωνία. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, η μέση χονδεμπορική τιμή στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 79,10 ευρώ/MWh, δηλαδή σε επίπεδα κοντά σε αυτά που διαμορφώθηκαν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Φθηνότερες αγορές στο εξάμηνο αναδείχθηκαν Σουηδία και Ισπανία-Πορτογαλία (κάτω από 40 ευρώ/MWh) και ακριβότερες οι συνήθεις ύποπτοι (Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία). Αύριο πάντως ανακοινώνονται τα πράσινα τιμολόγια για τον Ιούλιο και η μηνιαία αύξηση 18% μέσα στον Ιούνιο προοιωνίζεται περαιτέρω επιβάρυνσή τους και πιθανώς αυξημένη κινητικότητα στην αγορά λιανικής
Οι άνεμοι έριξαν τις τιμές
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ένταση των ανέμων τις τελευταίες ημέρες διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών. Πράγμα που αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της αιολικής ενέργειας και την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα ισορροπημένο μείγμα μεταξύ αιολικών και φωτοβολταικών σταθμών, όπως επισημάνθηκε μετ΄επιτάσεως και στην κοινή συνέντευξη τύπου των ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ την εβδομάδα που πέρασε. Εκεί τονίστηκε επίσης και ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: Ότι όσο πιο ισορροπημένο είναι το μείγμα των τεχνολογιών, τόσο περιορίζονται οι ανάγκες για αποθήκευσης και ότι πρέπει να δοθεί παραπάνω έμφαση στην μακράς διαρκείας αποθήκευση, δηλαδή στην αντλησιοταμίευση. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Deloitte, στις χώρες της ΕΕ στο τέλος του 2023 βρίσκονταν σε λειτουργία μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 52 GW, με την συντριπτική πλειονότητα (πάνω από 85%) να αφορά σε μονάδες αντλησιοταμίευσης. Επιπροσθέτως, σε ώριμη φάση βρίσκονται 37 GW νέων έργων έως το 2050: Ο λόγος για projects που έχουν ανακοινωθεί, αδειοδοτηθεί, βρίσκονται υπό κατασκευή είτε σε φάση συμμετοχής σε ανταγωνιστικές διαδικασίες για την κατοχύρωση της τιμής αποζημίωσης: Από τα έργα αυτά το 30 GW αφορά σε μονάδες αντλησιοταμίευσης ενώ το 6 GW σε μπαταρίες.
Στο ευρωπαικό πακέτο προς το Κάιρο το GREGY
Την…τιμητική της έχει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (έργο GREGY) στην Κοινή Επενδυτική Σύνοδο ΕΕ-Αιγύπτου που πραγματοποιείται στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια της οποίας η Πρόεδρος τη Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την παροχή μακροοικονομικής στήριξης ύψους 1 δις. ευρώ προς την Αίγυπτο, ενώ αναμένεται η υπογραφή δεκάδων συμφωνιών -συνολικού ύψους της τάξης των 40 δις. δολ.- μεταξύ ευρωπαϊκών και αιγυπτιακών εταιρειών, σε τομείς όπως οι ΑΠΕ και το υδρογόνο. Ο Γιάννης Καρύδας, επικεφαλής της Elica, της θυγατρικής του Ομίλου Κοπελούζου που υλοποιεί το έργο, παρουσίασε την εξέλιξη του project κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αφού ήταν ένας εκ των ομιλητών στα κεντρικά πάνελ, ενώ τις επόμενες ημέρες περνάει στην επόμενη φάση η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση των βασικών μελετών του έργου, αφού ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των 24 εταιρειών που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον και θα οριστικοποιηθούν οι short list των 5-6 εταιρειών που θα κληθούν να υποβάλλουν οικονομικές προσφορές για τις μελέτες που αφορούν στην οριστικοποίηση της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου, την τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους.
Ακραία νόμιμη κερδοσκοπία στο ρεύμα
Ένα από τα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας ήταν αναμφισβήτητα η αποσύζευξη (decoupling) των Αγορών Επόμενης Ημέρας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη την Τρίτη 25 Ιουνίου λόγω τεχνικού προβλήματος στο Χρηματιστήριο Epex Spot που «βραχυκύκλωσε» τις διασυνοριακές συναλλαγές, με αποτέλεσμα καμία χώρα να μην μπορεί να κάνει εισαγωγές ή εξαγωγές ενέργειας για την επόμενη ημέρα και να καταγραφούν ακραίες αποκλίσεις τιμών, με την αγορά στη Γερμανία (που είχε έλλειμμα ενέργειας) να κλείνει σχεδόν στα 500 ευρώ/MWh και τη γειτονική Γαλλία που είχε πλεόνασμα που δεν μπορούσε να εκμεταλλευθεί να κλείνει κάτω από τα 3 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με διαπραγματευτές, αυτή η κατάσταση προκάλεσε κερδισμένους και χαμένους, ανάλογα με το σε ποιο αγορά αγόραζαν ή πουλούσαν οι συμμετέχοντες. Για παράδειγμα, αν ένας trader είχε μια short θέση στη Γερμανία και μια long θέση στη Γαλλία θα έχανε χρήματα- για προφανείς λόγους. Στην αντίθετη περίπτωση θα έβγαινε κερδισμένος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από τους μεγάλους χαμένους -με ζημίες εκατομμυρίων ευρώ- είναι οι μικρότεροι traders από τη Γερμανία που πιθανολογείται ότι δεν ήταν «χετζαρισμένοι» έναντι των αστρονομικών τιμών που προέκυψαν. Στον αντίποδα, περισσότερο θωρακισμένοι εμφανίζονται οι καθετοποιημένοι όμιλοι και αυτοί που διαθέτoυν χαρτοφυλάκια τόσο στο Epex Spot όσο και στο Nordpool, το Χρηματιστήριο Ενέργειας των Σκανδιναβικών χωρών και μπορούν να εκμεταλλεύονται τις διαφορές τιμών που προκύπτουν (arbitrage).