EE: Ζητείται πολιτική για τη Συρία
Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για την “επόμενη μέρα” στη Συρία. Πολλά κράτη-μέλη ζητούν τον επαναπατρισμό προσφύγων των προσφύγων ή διακόπτουν την εξέταση αιτήσεων ασύλου.
Συνεχης ενημερωση
Αποστολή με email
Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
Μικρότερο μέγεθος κειμένου
Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για την “επόμενη μέρα” στη Συρία. Πολλά κράτη-μέλη ζητούν τον επαναπατρισμό προσφύγων των προσφύγων ή διακόπτουν την εξέταση αιτήσεων ασύλου.
Η αιφνιδιαστική πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία εξελίσσεται γοργά στο πρώτο “τεστ” διπλωματικών (και όχι μόνο) ανακλαστικών για τη νέα Κομισιόν, καθώς καλείται να επαναπροσδιορίσει άμεσα τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και να αντιμετωπίσει πιθανή νέα κρίση του προσφυγικού.
Εν μέσω έντονων ανησυχιών για νέο προσφυγικό κύμα πάντως, ήδη αρκετά κράτη-μέλη προχώρησαν χθες στο “πάγωμα” της διαδικασίας παραχώρησης καθεστώτος ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες.
Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Τσεχία, Ιταλία, Ολλανδία και Αυστρία “φρενάρουν” την εξέταση αιτήσεων ασύλου, με τη Γαλλία επίσης να εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό και την Ελλάδα να προχωρά σε τελικές αποφάσεις την ερχόμενη Παρασκευή για τους περίπου 9,000 Σύρους πρόσφυγες, που βρίσκονται στη χώρα. Θα έχει προηγηθεί συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, που θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση.
“Επαναπατρισμούς” θέλει η Αυστρία
Η Γερμανία πρώτη- καθώς το ζήτημα είχε ήδη εισέλθει στον δημόσιο διάλογο την Κυριακή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενόψει των εκλογών του Φεβρουαρίου- ανέστειλε όλες τις διαδικασίες εξέτασης περίπου 47.000 αιτήσεων ασύλου από Σύρους, ενώ η Αυστρία εξέφρασε παράλληλα πρόθεση επιστροφής αιτούντων ασύλου στη Συρία. Μάλιστα, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ έδωσε ήδη εντολή στο υπουργείο “να προετοιμάσει τακτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού και απέλασης στη Συρία”.
Επιφυλακτική εμφανίστηκε, πάντως, η Κομισιόν για το εάν συντρέχουν προϋποθέσεις επιστροφής Σύρων προσφύγων. Εκπρόσωπός της ανέφερε χθες ότι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), δεν υπάρχουν ακόμα “συνθήκες για ασφαλείς, αξιοπρεπείς επιστροφές στη Συρία”. “Η τρέχουσα κατάσταση προκαλεί ελπίδα, αλλά και μεγάλη αβεβαιότητα” πρόσθεσε.
Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αρκετοί Σύροι θα επιχειρήσουν να διαφύγουν από τη χώρα, καθώς τα κράτη μέλη που ανέστειλαν τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου δεν ζήτησαν παράλληλα και την παύση των κυρώσεων έναντι των ανταρτών της HTS, που εξακολουθεί να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.
Προβληματίζουν οι κυρώσεις
Βασική προτεραιότητα για την Κομισιόν είναι να εξετάσει τις ανάγκες για πιθανή ανθρωπιστική βοήθεια, τις επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά και τη διπλωματική προσέγγιση με την νέα πολιτική πραγματικότητα στη Συρία.
Προς το παρόν πάντως, η Ε.Ε δεν πρόκειται να ανοίξει διάλογο με τους αντάρτες της οργάνωσης HTS, που ανέτρεψαν τον Άσαντ. “Καθώς η HTS αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη, χρειάζεται να αξιολογήσουμε όχι μόνο τις δηλώσεις τους, αλλά και τις πράξεις τους” επισήμανε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ προσέθεσε ότι το ζήτημα πιθανούς αναθεώρησης της πολιτικής της Ένωσης έναντι της Συρίας θα προσδιοριστεί μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, την ερχόμενη Δευτέρα.
Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν, εξάλλου, το τέλος των κυρώσεων έναντι του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και εκείνων που αφορούν την HTS, που είναι εν ισχύ από το 2014, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να εξεταστεί και η πιθανή δημιουργία θέσης ειδικού απεσταλμένου στη Συρία, πρόσθεσε.
Πηγή: Deutsche Welle
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
00:09
Σε αυτούς τους δύο ομίλους έρχεται εκτίναξη μεγεθών
00:08
Χρυσή ευκαιρία για τις ΗΠΑ η πτώση Άσαντ
00:07
Μια αριστερή ιδέα: Ο Χ. Ράμμος για πρόεδρος
00:06
Το αίνιγμα της Συρίας
00:05
Ιωάννης Μαλαθουνιάδης-Μάξιμος Χολοκολός: Μια δημιουργική “συμμαχία” που μετέτρεψε τη Maverix σε ένα ισχυρό Creative Agency
00:05
“Πολεοδομική Αμνηστία”. Γιατί μπορεί να κόψει τον Γόρδιο Δεσμό της έλλειψης προσφοράς ακινήτων στην Ελλάδα
00:04
Η συμφωνία με την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει αυτοσκοπός
00:03
Χορεύοντας με τους… φόρους!
00:02
Με την άλλη “νοημοσύνη” μας τι θα κάνουμε;
00:01
Ο πόλεμος με τις τράπεζες Νο 2
Γιατί παραιτήθηκε ο Α.Πατέλης από το Μαξίμου: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και τo παρασκήνιο
Το Ιράν εξέρχεται, η Τουρκία εισέρχεται
Κι όμως η Ελλάδα αλλάζει
Ισραήλ: Κατέστρεψε τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις του στρατού της Συρίας
Iσραηλινή προέλαση-αστραπή στη νότια Συρία
Τζ.Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο ένας στους δυο εγκαταλείπει τη ρύθμιση χρεών στον ΕΦΚΑ – Δυσβάστακτα επιτόκια και προσαυξήσεις
Πολεοδομική “Αμνηστία”: Πρόταση για την διάθεση δεκάδων χιλιάδων κατοικιών στην αγορά
Νέοι πύργοι κατοικιών στο Ελληνικό από τον όμιλο Λάτση
Ξεπουλάνε οι insiders στη Wall Street
Κι όμως η Ελλάδα αλλάζει
(82)
Ισραήλ: Κατέστρεψε τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις του στρατού της Συρίας
(63)
Γιατί παραιτήθηκε ο Α.Πατέλης από το Μαξίμου: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και τo παρασκήνιο
(43)
Η δυστυχία τού να μην είσαι πια εκμεταλλεύσιμος…
(33)
Ο πόλεμος με τις τράπεζες Νο 2
(26)
Νέοι πύργοι κατοικιών στο Ελληνικό από τον όμιλο Λάτση
(22)
Τρέχουν οι μελέτες για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου
(18)
Βουτιά τζίρου 23% στην εστίαση σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο – Άλμα 32% στη βραχυχρόνια μίσθωση
(16)
Ερντογάν: “Κάναμε μεγάλες θυσίες για τη Συρία, δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθεί σε διαμελισμό”
(15)
ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκε και η Θρασκιά- Επίθεση Καρτερού: Το τελευταίο νούμερο
(13)