Ελλάδα – Ιαπωνία: Η επίσημη τελετή για την επέτειο των 125 χρόνων – Τι δήλωσε η πριγκίπισσα Κάκο
Η επίσημη τελετή για την επέτειο των 125 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, καθώς και για τον εορτασμό του Έτους Πολιτισμού και
Η επίσημη τελετή για την επέτειο των 125 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, καθώς και για τον εορτασμό του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας, που είναι το 2024, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Εθνικής Πινακοθήκης παρουσία της πριγκίπισσας Κάκο της Ιαπωνίας, επίτιμης προσκεκλημένης της ελληνικής κυβέρνησης, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου κι άλλων επισήμων.
«Η επίσκεψή σας στην Ελλάδα συμπίπτει με μια διπλή, ευτυχή συγκυρία. Τη συμπλήρωση 125 ετών διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών μας. Συγχρόνως, το 2024, έχει χαρακτηριστεί από τις κυβερνήσεις μας Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας. Αποτίουμε έτσι τη δέουσα τιμή στο πλούσιο παρελθόν, στο στέρεο παρόν, αλλά κυρίως στο δυναμικό μέλλον των δύο χωρών», δήλωσε στον χαιρετισμό της η Λ. Μενδώνη, που αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη αγάπη της Ιαπωνίας στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και στον θαυμασμό των Ελλήνων στον ιαπωνικό.
«Γνωρίζουμε τη μεγάλη αγάπη που τρέφει η Ιαπωνία για τον κλασικό ελληνικό πολιτισμό. Η τεράστια επισκεψιμότητα της έκθεσης της Αφροδίτης της Μήλου, το 1964, στο Τόκιο, με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ενδεικτική. Αντίστοιχα, ο ιαπωνικός πολιτισμός είναι ευρέως γνωστός στην Ελλάδα. Θαυμάζουμε τη λεπτότητά του, την αγάπη του για το ωραίο και τη φύση, τη σημασία που αποδίδει στην τάξη και την αρμονία, την έφεσή του προς τις τέχνες, την τιμή που περιποιεί στην παράδοση και τις πατρογονικές αξίες. Ο αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση των μακραίωνων πολιτισμών μας, προσφέρει το γόνιμο έδαφος για να ωθήσουμε τις σχέσεις μας σε νέες και δημιουργικές κατευθύνσεις. Θεωρώ, ότι υπό πολλές οπτικές, οι πολιτισμοί μας είναι αλληλοσυμπληρούμενοι. Συνεπώς, οι συνέργειες μεταξύ μας δεν μπορούν παρά να παράγουν ουσιαστικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.
Όπως σημείωσε η ίδια, «ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων ελληνικού πολιτισμού βρίσκεται, ήδη, σε εξέλιξη στην Ιαπωνία, περιλαμβάνοντας συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις και διαλέξεις, με Έλληνες καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Ευελπιστούμε ότι το ιαπωνικό κοινό θα έρθει πλησιέστερα και στη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή της πατρίδας μας, η οποία λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση και διακρίσεις». «Αντίστοιχα, με μεγάλη χαρά και προσμονή αναμένουμε τις εκδηλώσεις του ιαπωνικού πολιτισμού στην Αθήνα, στη διάρκεια του Έτους. Η γοητεία και το ενδιαφέρον του πολιτισμού σας έγκειται στο ότι είναι ένα πραγματικό αμάγαλμα αρχαϊκών και μοντέρνων αξιών, αρχών, ηθών και εθίμων», υπογράμμισε η υπουργός και τόνισε: «Στόχος του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού είναι η διμερής μας συνεργασία να επεκταθεί σε διάφορους τομείς: Στη συντήρηση και αναστήλωση μνημείων, όπου οι δύο χώρες μας έχουν αντίστοιχα μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά υλικά, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, τομέας που η Ελλάδα λαμβάνει πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο -καθώς και οι δύο χώρες μας είναι νησιωτικές, με πολυνησίες που κινδυνεύουν από την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας- αλλά και συνεργασία στο πλαίσιο της UNESCO και της προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς και στις παραδοσιακές τέχνες και τεχνικές, για τις οποίες διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και στις δύο χώρες».
«Υπάρχει μια πολύ λεπτή και αδιόρατη γραμμή μεταξύ Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο τουρισμός δεν είναι απλά ένα οικονομικό μέγεθος ή μόνο μια δραστηριότητα αναψυχής. Είναι μια πολιτισμική και πνευματική γέφυρα μεταξύ των λαών που επιτρέπει τη μεταξύ τους γνωριμία και κατανόηση. Είναι ένα ταξίδι στο πνεύμα και στον πολιτισμό της επισκεπτόμενης χώρας και του λαού της. Το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας είναι εφαλτήριο για τη στενότερη προσέγγιση των δυο λαών στον πολιτισμό και στον τουρισμό», υπογράμμισε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και προσέθεσε: «Στο υπουργείο Τουρισμού και στον ΕΟΤ σχεδιάζουμε, σε στενή συνεργασία με την πρεσβεία της Ιαπωνίας, σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στις δυο χώρες στο πλαίσιο του έτους, με σκοπό να προβάλλουμε την Ελλάδα στην Ιαπωνία και αντιστρόφως να αναδείξουμε το σημείο που οι δυο λαοί συναντώνται, για να δώσουμε ερέθισμα και να κινήσουμε το ενδιαφέρον για μια βαθύτερη αλληλογνωριμία».
Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στην έκθεση του Αμερικανού φιλέλληνα φωτογράφου Robert McCabe, με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων», η οποία εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης.
ΣΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, που μίλησε στη συνέχεια, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα 125 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, οι οποίες ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου 1899, με την υπογραφή στην Αθήνα της συνθήκης φιλίας, εμπορίου και ναυτιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, που αποτέλεσε και την έναρξη των επίσημων σχέσεων των δύο χωρών. «Έκτοτε, και παρά τη γεωγραφική απόσταση που μας χωρίζει, Ελλάδα και Ιαπωνία έχουμε αναπτύξει και εμβαθύνει τις διμερείς μας σχέσεις σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Έχουμε οικοδομήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών και των λαών μας. Η διακήρυξη του έτους 2024 ως Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την ανάδειξη ακριβώς αυτών των δεσμών, όπως και ευρύτερα τους σε βάθους χιλιετηρίδων πολιτισμούς των δυο χωρών μας», πρόσθεσε η κυρία Παπαδοπούλου.
Τη «μεγάλη χαρά» της που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, «μετά την ευγενική πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή την επέτειο των 125 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τον εορτασμό για το 2024 του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας», εξέφρασε η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας Κάκο, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για τα δυο σημαντικά γεγονότα. «Η Ιαπωνία και η Ελλάδα έχουν πολλά κοινά μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως η θάλασσα και τα διάσπαρτα νησιά, αλλά και κοινά στοιχεία κουλτούρας, όπως η μεγάλη σημασία στην υγιεινή διατροφή με βάση τα θαλασσινά», επισήμανε η πριγκίπισσα που αναφέρθηκε και στις επισκέψεις των Ιαπώνων στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι «γοητευμένοι από τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
«Μετά από τη χτεσινή μου άφιξη, επισκέφτηκα την Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης. Ενθουσιάστηκα από την αρχιτεκτονική τελειότητα του Παρθενώνα, θαυμάζοντας τη μεγαλοπρέπεια και την κομψότητα αυτού του κορυφαίου επιτεύγματος που χτίστηκε πριν από 2.500 χρόνια. Πραγματικά νιώθω ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία να έχω μια τέτοια μοναδική εμπειρία», τόνισε η πριγκίπισσα της Ιαπωνίας, που αναφέρθηκε και στη διδασκαλία της φιλοσοφίας των αρχαίων Ελλήνων στα ιαπωνικά σχολεία, αλλά και στους «Μύθους του Αισώπου», βιβλίο που, όπως είπε, μεταφράστηκε πριν από περίπου 400 χρόνια από τα ελληνικά στα ιαπωνικά μέσω μιας τρίτης γλώσσας.
«Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου στην Ελλάδα, ξαναδιάβασα μετά από αρκετά χρόνια τους Μύθους του Αισώπου, όπως ο “Βοριάς και ο Ήλιος” και κατάλαβα ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να εμπνέει την Ιαπωνία έως σήμερα», υπογράμμισε η πριγκίπισσα Κάκο, η οποία αναφέρθηκε και στην εμβάθυνση των σχέσεων των δυο χωρών σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων η τέχνη, τα γράμματα και ο αθλητισμός. Συγκεκριμένα, έκανε αναφορά στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης στην Κέρκυρα, που θα επισκεφτεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη χώρας μας, καθώς και στη Μονή Φανερωμένης στη Σαλαμίνα, που επίσης θα επισκεφτεί, στη συντήρηση των τοιχογραφιών του καθολικού της οποίας έχουν συμβάλλει επιστήμονες από την Ιαπωνία, ενώ αναφέρθηκε και στο ιαπωνικό άθλημα τζούντο, με το οποίο ασχολούνται, «στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο, άνθρωποι διαφόρων ηλικιών, από μαθητές του δημοτικού έως ενήλικες».
Τέλος, η υψηλή προσκεκλημένη της ελληνικής κυβέρνησης επεσήμανε πως, στο πλαίσιο του Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας-Ιαπωνίας 2024, έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και στις δυο χώρες, όπως για παράδειγμα μια παράσταση του παραδοσιακού ιαπωνικού θεάτρου “Νο” στη χώρα μας και στην Ιαπωνία, αντίστοιχα, έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Σπουδές στην Ιαπωνία: Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας χορηγεί υποτροφίες σε Έλληνες πολίτες