Εμπρηστικός ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: Επίθεση στον Μητσοτάκη μέσω Δένδια – “Πάγιες οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό” η απάντηση της Αθήνας
Παραλήρημα Τατάρ με αναφορές σε Μητσοτάκη, Δένδια και επίκληση στον Ανδρέα Παπανδρέου
Παραλήρημα Τατάρ με αναφορές σε Μητσοτάκη, Δένδια και επίκληση στον Ανδρέα Παπανδρέου
Μπαράζ προκλήσεων από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου, όπου δίνει το “παρών” με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή.
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε νωρίς το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων σύσσωμη η τουρκική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Παράλληλα με τη στρατιωτική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί και ναυτική παρέλαση ανοικτά των ακτών της Κερύνειας, με τη συμμετοχή 50 πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου, με ναυαρχίδα το νεότευκτο ελικοπτεροφόρο και πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων “Anadolu”.
Μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο”. Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.
“Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν .
Eπίθεση στο Νίκο Δένδια
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας “παράλογες” τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει “ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας”.
Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του περιουσιακού, ο Ταγίπ Ερντογάν παρέπεμψε στη λεγόμενη “Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας”. Συγκεκριμένα ανέφερε: “Εδώ, πρέπει να τονίσω με σαφήνεια ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των ακινήτων στο νησί. Όσοι νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους κάνουν μεγάλο λάθος. Ούτε εμείς θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές”.
Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζαν, Ιλχάμ Αλίγεφ, “για τη σταθερή ηγεσία του σε αυτή τη διαδικασία” και για την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σούσα.
Προκλήσεις δίχως τέλος από τον Τατάρ
Προηγουμένως τον λόγο πήρε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αφού τάχθηκε υπέρ της “λύσης των δύο κρατών” υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο “τουρκοκυπριακός λαός” αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, “όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών” και υποστήριξε ότι τα σύνορα του εν λόγω οργανισμού έγιναν ακόμη πιο ισχυρά με τη συμμετοχή, όπως είπε, “της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του νοτιότερου τουρκικού κράτους, επεκτεινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στην ομιλία του στην παρέλαση στη κατεχόμενη Λευκωσία, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς για “ειρηνευτική” επιχείρηση της Τουρκίας το 1974 γιατί όπως είπε “η ελληνοκυπριακή ηγεσία με τη δύναμη των όπλων, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως εφαλτήριο για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους από το κράτος που ιδρύθηκε το 1960”.
Δεν παρέλειψε την ανιστόρητη “ιστορική” αναδρομή λέγοντας πως “οι Έλληνες εφάρμοσαν βάναυσα το σχέδιο “Ακρίτας”, που ήταν το σχέδιο καταστροφής των Τουρκοκυπρίων, με τα Αιματηρά Χριστούγεννα στις 21 Δεκεμβρίου 1963, έκαψαν και κατέστρεψαν 103 χωριά μας και ανάγκασαν τους ανθρώπους μας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους”. Στη συνέχεια μίλησε για τα γεγονότα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 και το “δικαίωμα” της Τουρκίας να επέμβει για να προστατεύσει τους Τουρκοκύπριους.
Κατηγορεί την ελληνική πλευρά για τις διαπραγματεύσεις
Ο Τατάρ ισχυρίστηκε πως το ψευδοκράτος αργά ή γρήγορα θα πάρουν τη θέση τους αξίζει στον κόσμο και θα πετύχουν τους στόχους τους.
Στη συνέχεια ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε αναφορά στους κύκλους διαπραγματεύσεων από το 1974 μέχρι το 2017 λέγοντας πως αυτοί απέτυχαν λόγω της στάσης της ελληνικής πλευράς. “Η ελληνική πλευρά”, είπε “εξακολουθεί να επιμένει σε μια λύση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι θα μειονότητα σε μια ομοσπονδία η οποία θα έχει τη μορφή ενιαίου κράτους εντός της ΕΕ”.
Οι Τουρκοκύπριοι, είπε ο Τατάρ δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν αυτή τη λύση εγκαταλείποντας το “κράτος και την κυριαρχία τους”, αποποιούμενοι ταυτόχρονα τις εγγυήσεις της Τουρκίας, την παρουσία τουρκικού στρατού στη Κύπρο και τα δικαιώματα επέμβασης.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και στην καλή θέληση που έδειξαν εγκρίνοντας το Σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους.
Λύση δύο κρατών
Ο Ερσίν Τατάρ, είπε πως μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά το 2017, η τουρκική πλευρά το 2021 διακήρυξε πως δεν μπορεί να συζητήσει περαιτέρω για λύση ομοσπονδίας και απαιτεί αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και λύση δύο κρατών.
Όπως ισχυρίστηκε, ο ΓΓ του ΟΗΕ συμφωνεί μαζί του, πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει γίνει κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων , κάνοντας συμφωνίες που θέτουν σε κίνδυνο όλη τη Κύπρο. Πιθανότατα εννοούσε την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και τις απειλές που διατυπώθηκαν από την Χεζμπολάχ.Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στη Κύπρο, λέγοντας πως συμφώνησε με το υπουργείο Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μαρί, κοντά στη Λάρνακα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι Ναυτική Βάση στο Μαρί υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ η απόφαση για επέκταση της είχε ληφθεί από τη κυβέρνησης Αναστασιάδη, από το 2019 για να εξυπηρετεί και πλοία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.
Αναφέρθηκε ακόμα σε προκλήσεις από τον Νίκο Δένδια με δηλώσεις κατά του τουρκικού στρατού και για προκλητικά βήματα της Λευκωσίας, πραγματοποιώντας κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με άλλες χώρες.
Ο Τατάρ κατηγόρησε την διεθνή κοινότητα ότι σήμερα σιωπά μπροστά στο δράμα που ζουν οι Παλαιστίνιοι, όπως έκανε το 1963-64 για τους Τουρκοκύπριους. Ισχυρίστηκε, ότι τα γεγονότα στη Γάζα καταδεικνύουν πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις και γιατί οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στη διατήρηση των εγγυήσεων της Τουρκίας όπως επίσης και στην παραμονή του τουρκικού στρατού στη Κύπρο.
Στη συνέχεια αναφερόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Αγαπητέ Πρόεδρε. Γίνατε η φωνή μας, η ανάσα μας, η ανάσα μας στον ΟΗΕ, όπου παραβιάζονται τα δικαιώματα του ‘τουρκοκυπριακού λαού’ και δεν εκπροσωπούνται”.
Οι αναφορές σε Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου
Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη, ο Τατάρ είπε πως “έρχεται στη Κύπρο για να καταδικάσει την 50η επέτειο από την ειρηνευτική επιχείρηση της Τουρκίας, για το κυπριακό” ενώ η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι η πρώτη χώρα που έπρεπε να καταδικαστεί για το κυπριακό”
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλέστηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου , λέγοντας πως στο βιβλίο του “Η Δημοκρατία στο Απόσπασμα”, αναφέρει ότι ο πατέρας του, Γεώργιος Παπανδρέου “έστειλε 20.000 Έλληνες στρατιώτες, ντυμένους με πολιτικά ρούχα και πλήρως εξοπλισμένους να έρθουν κρυφά στη Κύπρο τον Ιούνιο του 1964”.
Ωστόσο, κατά τον Τατάρ, η Τουρκία με την “ειρηνευτική επιχείρηση” το 1974 έβαλε τέλος στην σφαγή των Τουρκοκυπρίων, από τη χούντα των Αθηνών και την ΕΟΚΑ Β και τερμάτισε έναν εμφύλιο πόλεμο.
Και ο Ταράρ κατέληξε: “Ευτυχισμένος είναι αυτός που λέει είμαι Τούρκος”.
Παρών και ο Οζγκιουρ Οζέλ
Στα κατεχόμενα βρίσκεται από χτες, Παρασκευή, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιουρ Οζέλ, συνοδευόμενους από 174 βετεράνους και την Αϊσε Γκιουνές ‘Αϊατα, το όνομα της οποίας έγινε το σύνθημα “η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές” με το οποίο ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του τουρκικού στρατού τον ‘Αυγουστο του 1974.
Μία δήλωσή του στη συνάντησή με τον Τουφάν Έρχιουρμαν, πρόεδρο του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, αδελφό κόμμα του CHP, ερμηνεύτηκε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και ότι δεν επιμένει στη λύση των δύο κρατών. Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος πολιτικός εξέφρασε την υποστήριξή του στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θέση που έρχεται σε αντίθεση τόσο με όσα υποστηρίζει ο Τατάρ όσο και με το πρόσφατο ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με το οποίο ζητά τη διεθνή αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους και τονίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη λύση.
Πάγιες οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό, η απάντηση της Αθήνας
Άμεση ήταν η απάντηση ελληνικών διπλωματικών πηγών που επισήμαναν ότι οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές θέσεις εκφράζονται “ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή.
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr
Beach bar, ψαριέρες πάνω στην άμμο, σεβίτσε και γαβράκι, κοκτέιλ δίπλα στο κύμα και ώπα στα νέα στέκια της παραλιακής
Τα πιο φρέσκα σημεία της παρά θίν’ αλός αστικής πραγματικότητας μας τραβάνε όλο και περισσότερο πιο κοντά στη θάλασσα, σερβίροντας εμπειρίες ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα.
Η ΟΜΙΛΙΑ
20 Ιουλ 2024 | 11:23
Κύπρος: Στα προκλητικά πανηγύρια στα Κατεχόμενα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή ο Ερντογάν
Στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προκλητική φιέστα ί για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
20 Ιουλ 2024 | 11:02
Μητσοτάκης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: “Τιμούμε όσους χάθηκαν. Διεκδικούμε ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ”
H ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επέτειο των 50 χρόνων επί την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
50Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
20 Ιουλ 2024 | 09:51
ΥΠΕΞ: “Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ένα ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα” – “Δεν αποδεχόμαστε απειλές”
Το Κυπριακό παραμένει έως και σήμερα ενα ανεπίλυτο διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής ευρωπαϊκού κράτους, τονίζεται
ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
18 Ιουλ 2024 | 18:34
Τουρκία: Σφαγή βλέπουν οργανώσεις πίσω από το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση του μεγάλου πληθυσμού αδέσποτων σκύλων
ΤΟΥΡΚΙΑ-ΗΠΑ
18 Ιουλ 2024 | 18:34
“Αξιοθαύμαστη η γενναία στάση σου” μετά την απόπειρα δολοφονίας- Τι διαμήνυσε τηλεφωνικά ο Ερντογάν στον Τραμπ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ “επίθεση κατά της δημοκρατίας”.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
18 Ιουλ 2024 | 17:36
Αταμάν: “Ο Μητσοτάκης με ευχαρίστησε για την ομαλότητα που έχω δημιουργήσει ανάμεσα στις δύο χώρες”
Ο Τούρκος προπονητής του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στο ότι η οικογένειά του δεν μπορεί να βγάλει βίζα για να έρθει στην Ελλάδα- “Είμαι ο Εργκίν Αταμάν και με βάζουν στην ουρά”.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ
15 Ιουλ 2024 | 13:44
Ανδρουλάκης για Κυπριακό: Να μπει φραγμός στην ατζέντα Ερντογάν για διχοτόμηση
“Επιδιώκουμε την επανέναρξη του διαλόγου για το κυπριακό βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ – Φραγμός στην ατζέντα διχοτόμησης του Ρ. Τ. Ερντογάν”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
11 Ιουλ 2024 | 07:28
Ηρεμα νερά για 45 λεπτά: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν και το νέο ραντεβού για τον Σεπτέμβριο
Όλα δείχνουν ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα συνεχιστεί, καθώς Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι υπάρχει αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
10 Ιουλ 2024 | 23:07
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, παρά τα παγωμένα χαμόγελα [εικόνες – βίντεο]
Περίπου 45 λεπτά κράτησε το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ – Τα παγωμένα χαμόγελα και ο βλοσυρός Τούρκος πρόεδρος – Τι συζήτησαν οι δύο πλευρές, ποιοι ήταν παρόντες
ΤΑ “ΗΡΕΜΑ ΝΕΡΑ” ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
10 Ιουλ 2024 | 08:41
Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ – Προειδοποιήσεις σε Β. Μακεδονία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τον Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
09 Ιουλ 2024 | 16:08
Σύνοδος ΝΑΤΟ: “Κλείδωσε” την Τετάρτη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον
Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον θα γίνει την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι μικρής διάρκειας