Ένα διατροφικό ταξίδι στην Ευρώπη: η θρεπτική αξία των αγαπημένων γιορτινών γλυκών
Ας γνωρίσουμε κάποια από τα πιο γιορτινά γλυκά από όλο τον κόσμο
Ας γνωρίσουμε κάποια από τα πιο γιορτινά γλυκά από όλο τον κόσμο
31.12.2024, 13:00
Σε όποια περιοχή των ευρωπαϊκών χριστιανικών χωρών και να πάμε, θα βρεθούμε με ένα ιδιαίτερο γιορτινό γλυκό, που συνοδεύεται με πλούσια τοπική και οικογενειακή παράδοση. Το καθένα απ’ αυτά τα γλυκά αποτελεί και μια εικόνα των διατροφικών συνηθειών ή της κουζίνας των συγκεκριμένων χωρών. Κοινό, όμως, χαρακτηριστικό όλων αποτελεί το βούτυρο και η ζάχαρη. Συγκριτικά με τα ξένα, ο ελληνικός κουραμπιές και η ελληνική βασιλόπιτα σίγουρα δεν έχουν τεράστιες θερμιδικές διαφορές, αν χρησιμοποιήσουμε τις γνήσιες συνταγές. Τα μελομακάρονα όμως πάντα θα αποτελούν την κορωνίδα των γλυκισμάτων λόγω της υγιεινής διατροφικής τους σύνθεσης. Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορεί να παρατηρηθεί είναι ότι στις πιο βόρειες χώρες, χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον αυγά, ζάχαρη και βούτυρο, ενώ στην Ελλάδα, έχουμε γλυκά όπως τα μελομακάρονα και οι δίπλες, που περιέχουν ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι. Ας γνωρίσουμε κάποια από αυτά.
Ιταλικό panettone (Το χριστουγεννιάτικο τσουρέκι)Το Panettone προέρχεται ουσιαστικά από το Μιλάνο, αλλά το βρίσκουμε τις μέρες των Χριστουγέννων στην Ιταλία, τη νοτιοανατολική Γαλλία, τη Βραζιλία, το Περού, τη Μάλτα, τη Γερμανία, και την Ελβετία, και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης του Μιλάνου. Στην ορολογία των Ιταλών το panettone προέρχεται από τις λέξεις «pannet» που σημαίνει μικρή φρατζόλα ψωμί και με την κατάληξη «one» το οποίο το μετατρέπει σε «μεγάλο ψωμί». Υπάρχουν διάφορες συνταγές για panettone αλλά από τα πιο βασικά συστατικά είναι το αλεύρι, το γάλα, η μαγιά, η ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά, οι σταφίδες και το αλάτι. Το «πανετόνε» όπως το προφέρουμε στα ελληνικά, είναι ένα πλουσιότατο τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και ξηρούς καρπούς, δηλαδή τρόφιμα με σημαντική θρεπτική αξία.
Ιταλικό panettone (Το χριστουγεννιάτικο τσουρέκι)Το Panettone προέρχεται ουσιαστικά από το Μιλάνο, αλλά το βρίσκουμε τις μέρες των Χριστουγέννων στην Ιταλία, τη νοτιοανατολική Γαλλία, τη Βραζιλία, το Περού, τη Μάλτα, τη Γερμανία, και την Ελβετία, και αποτελεί ένα από τα σύμβολα της πόλης του Μιλάνου. Στην ορολογία των Ιταλών το panettone προέρχεται από τις λέξεις «pannet» που σημαίνει μικρή φρατζόλα ψωμί και με την κατάληξη «one» το οποίο το μετατρέπει σε «μεγάλο ψωμί». Υπάρχουν διάφορες συνταγές για panettone αλλά από τα πιο βασικά συστατικά είναι το αλεύρι, το γάλα, η μαγιά, η ζάχαρη, το βούτυρο, τα αβγά, οι σταφίδες και το αλάτι. Το «πανετόνε» όπως το προφέρουμε στα ελληνικά, είναι ένα πλουσιότατο τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και ξηρούς καρπούς, δηλαδή τρόφιμα με σημαντική θρεπτική αξία.
Διαβάστε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
31.12.2024, 13:00