«Ένας κόσμος ιστορίες»: Μην χάσετε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ – FAMILY
Ανακαλύψτε τις νέες θεματικές ενότητες μέσα από το διαδραστικό βίντεο!
Για 14η χρονιά το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ συνεχίζει το φανταστικό εκπαιδευτικό του ταξίδι, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους στον κόσμο της ψυχαγωγίας και της μάθησης. Τα ανανεωμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα είναι όπως κάθε χρόνο δωρεάν και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
Εικαστικά εργαστήρια, εργαστήρια STEM, παιχνίδια επικοινωνίας, θεατρικές παραστάσεις, ενημερωτικές δράσεις, εργαστήρια storytelling και ξεναγήσεις μεταμορφώνουν το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ σε έναν κόσμο γεμάτο ιστορίες και χαμόγελα!
Στον ανακαινισμένο 2ο όροφο, θα ανακαλύψετε τις νέες θεματικές ενότητες του Μουσείοu Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, όπως τα αναλογικά και ψηφιακά κέντρα, το Ιnternet, το Gaming και την κινητή τηλεφωνία. Και φυσικά, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ δίνει την ευκαιρία για 4η συνεχόμενη χρονιά, στα απομακρυσμένα σχολεία της περιφέρειας να συμμετέχουν διαδικτυακά στο εικαστικό εργαστήρι «Το Μουσείο στη βαλίτσα μας».
Ρομπότ στο διάστημα
Ποιος είναι ο ρόλος των ρομπότ στο διάστημα; Μαθαίνουμε πώς τα ρομπότ βοηθούν τον άνθρωπο να εξερευνήσει το διάστημα, χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονα τηλεπικοινωνιακά μέσα.
Με υλικά εκπαιδευτικής ρομποτικής, δημιουργούμε τηλεχειριζόμενα ρομποτικά διαστημικά οχήματα και εκτοξευόμαστε για την πρώτη μας διαστημική αποστολή, συλλέγοντας πετρώματα από απομακρυσμένους πλανήτες.
Ημέρες διεξαγωγής: Κυριακή: 19/01, 16/02, 16/03, 06/04, 18/05Ώρα: 10.30-12.00Παιδιά: 6-8 ετών
Μήνυμα από τον Άρη
Πώς μπορούμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα από τον Άρη στη Γη;
Μαθαίνουμε πώς οι ακτίνες laser μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα δεδομένων στις δορυφορικές επικοινωνίες. Χρησιμοποιώντας υλικά εκπαιδευτικής ρομποτικής, δημιουργούμε ένα μοντέλο δορυφόρου που μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει σήματα laser. Προγραμματίζουμε έναν επεξεργαστή micro:bit και συνεργαζόμαστε για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, μεταφέροντας ένα μήνυμα από τον πλανήτη Άρη στη Γη.
Ημέρες διεξαγωγής: Κυριακή: 19/01, 16/02, 16/03, 06/04, 18/05Ώρα: 12.30-14.00Παιδιά: 9-12 ετών
Κεραμική στο Μουσείο
Μπορεί ένα τηλέφωνο να γίνει έργο τέχνης; Κάνουμε μια βόλτα στην έκθεση του Μουσείου για να δούμε και να ακουμπήσουμε τηλέφωνα με καντράν, με πλήκτρα, με μανιβέλα.
Με την καθοδήγηση της γλύπτριας Μάρθας Δημητροπούλου, ανακαλύπτουμε τα μυστικά της κεραμικής τέχνης και δημιουργούμε μια τηλεφωνική συσκευή από πηλό. Με τον πηλό, το τηλέφωνο γίνεται το δικό μας έργο τέχνης!
Ημέρες διεξαγωγής: Κυριακή: 19/01, 02/02Ώρα: 11.00-12.30 & 13.00-14.30Παιδιά: 7-12 ετών
Μουσείο στο Σκοτάδι
Πόσοι τρόποι υπάρχουν για να «ζήσουμε» ένα Μουσείο; Τα φώτα σβήνουν. Με φακούς στα χέρια και με τη βοήθεια ήχων (σήματα Morse τελείες και παύλες, την κόρνα του ποδηλάτου, το ντριν των τηλεφώνων, τους ήχους των τηλεφωνικών κέντρων) λύνουμε γρίφους πίσω από τα εκθέματα και ανακαλύπτουμε τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών.
Ημέρες διεξαγωγής: Κυριακή: 16/02 & 06/04Ώρα: 11.00-12.30 & 13.00-14.30Παιδιά: 8-12 ετών
Ένας ζογκλέρ στο Μουσείο
Τι δουλειά έχει ένας ζογκλέρ στο Μουσείο; Μαθαίνουμε τα μυστικά της ζογκλερικής τέχνης και ανακαλύπτουμε τους σημαντικότερους τρόπους επικοινωνίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ένας ζογκλέρ καβαλάει το μονόροδό του και με φωσφορίζουσες μπάλες, πολύχρωμες κορίνες, φωτεινούς κρίκους και μαγικά στεφάνια, δημιουργεί με ένα μοναδικό θέαμα με εντυπωσιακά σχέδια στο σκοτάδι!
Ημέρες διεξαγωγής: Κυριακή: 16/03Ώρα: 11.00-12.30 & 13.00-14.30Παιδιά: 6-12 ετών
Ομαδικές ξεναγήσεις
Η ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων, κάνει το ταξίδι στον κόσμο της επικοινωνίας συναρπαστικό!
Ελάτε να ανακαλύψουμε τις νέες θεματικές ενότητες του Μουσείου στον πλήρως ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του β’ ορόφου και να ταξιδέψουμε μαζί στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα έως τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο!
Ημέρες διεξαγωγής: Κυριακή: 19/01, 16/02, 16/03, 06/04, 17&18/05Ώρα: 14.30-15.30Παιδιά: άνω των 10 ετών & ενήλικες
Το Μουσείο στη βαλίτσα μας
Τι ξέρουμε για το καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος»; Τι είναι ο κόκκινος κερματοδέκτης Tamura;
Το Μουσείο συναντά διαδικτυακά μαθητές από όλη την Ελλάδα. Συνδεόμαστε με απομακρυσμένα σχολεία της χώρας, γνωρίζουμε μέσω Virtual Tour το Μουσείο και ανακαλύπτουμε τα σημαντικότερα εκθέματά του. Ανοίγουμε τη βαλίτσα που έχει σταλεί σε κάθε σχολείο και με ανακυκλώσιμα υλικά κατασκευάζουμε ένα καλωδιακό πλοίο, ή έναν κόκκινο κερματοδέκτη που παλιά τηλεφωνούσαμε από τα περίπτερα της γειτονιάς. Η τεχνολογία μας βοηθά να συνεργαστούμε για ένα έργο από πολλά σημεία της Ελλάδας και να το αναρτήσουμε στο site του Μουσείου.
Ημέρες διεξαγωγής: 20/01, 24/02, 17/03, 07/04, 12/05Ώρα: 10.30-12.00Παιδιά: Νηπιαγωγείο, Α’-ΣΤ΄ Δημοτικού
*To πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε απομακρυσμένα σχολεία της επαρχίας που χρειάζεται να δηλώσουν συμμετοχή στο email: [email protected]
Γίνε ο αγγελιαφόρος της Θεάς
Ερμής, Αφροδίτη, Οσούν, Λάντα, Φρεγία. Ταξιδεύουμε στην αρχαιότητα για να συναντήσουμε τον αγγελιαφόρο Ερμή και γυναικείες θεότητες της αφθονίας, της αγάπης, της γης.
Πώς γράφεται ένα τηλεγράφημα στο αυθεντικό του χαρτί; Γράφουμε το μήνυμα, σχεδιάζουμε σε tablet τη διαδρομή που θα ακολουθήσει ο αγγελιαφόρος για να το παραδώσει στη θεότητα που έχει επιλέξει. Το storytelling με αυτοσχεδιασμό και φαντασία ξεκινάει. Ρόλοι, αφηγήσεις, εκφραστικότητα και θέματα που επιλέγουν τα παιδιά να συζητήσουν και να παρουσιάσουν με τον δικό τους τρόπο τις δικές τους προτάσεις. Ας τα ακούσουμε!
Ημέρα διεξαγωγής: ΔευτέραΏρα: 10.30-12.00Παιδιά: Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού
Από την πόλη έρχομαι…
«Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς.» «Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα» «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.» Μαθαίνουμε διάφορες παροιμίες που σχετίζονται με την επικοινωνία. Χωριζόμαστε σε ομάδες και προσπαθούμε να τις ανακαλύψουμε με χαλασμένο τηλέφωνο, παντομίμα αλλά και ψηφιακά συνδέοντας εικόνες σε tablet.
Γιατί η επικοινωνία είναι σημαντική; Πως θα μιλάμε μεταξύ μας και θα καταλαβαινόμαστε νιώθοντας χαρούμενοι και συνδεδεμένοι; Με ποια μέσα επικοινωνούμε, τί θα αλλάζαμε; Αυτά και άλλα πολλά θα ζήσουμε στο εργαστήρι/παιχνίδι επικοινωνίας βιώνοντας την αξία της επικοινωνίας και της ομάδας.
Ημέρα διεξαγωγής: ΔευτέραΏρα: 10.30-12.00Παιδιά: Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού
Ομάδα διάσωσης AI
Τι είναι η τεχνολογία AI; Μαθαίνουμε ποιες είναι οι χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης στις τηλεπικοινωνίες.
Με αφορμή τον κώδικα Morse, προγραμματίζουμε και κατασκευάζουμε ένα ελικόπτερο με κάμερα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αναγνωρίσει το μήνυμα SOS σε διάφορες μορφές -κώδικα Morse, γράμματα, ανάγλυφα με πλαστελίνη- και να το μεταδώσει σε έναν σταθμό διάσωσης.
Ημέρα διεξαγωγής: ΤρίτηΏρα: 09.30-11.00 & 11.30-13.00Παιδιά: Α’, Β’, Γ’ Γυμνασίου
Διαδίκτυο με ασφάλεια
Τι σημαίνει cyberbullying; Ο θαυμαστός κόσμος του Διαδικτύου είναι ένας ζωντανός οργανισμός με δισεκατομμύρια χρήστες σε όλον τον κόσμο. Μας προσφέρει μια τεράστια πηγή πληροφοριών, διασκέδασης κι επικοινωνίας, αλλά κρύβει και κινδύνους.
Οι ειδικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απαντούν στις ερωτήσεις μας και μας μιλούν, με βάση πραγματικά περιστατικά, για τους πιθανούς κινδύνους του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τις ανησυχίες μας και μαθαίνουμε πώς να προλαμβάνουμε και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις από τις νέες τεχνολογίες.
Ημέρα διεξαγωγής: ΠαρασκευήΏρα: 10.00-11.30 & 11.30-13.00Παιδιά: Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο
Κλήση από τον Ισημερινό
Η παράσταση ξεκινά! Ισημερινός, φθινόπωρο, δεκαετία του ’70. Ένα κορίτσι με αγωνία περιμένει τηλεφώνημα από τον πατέρα της που ταξιδεύει στον Ινδικό ωκεανό. Μια τηλεφωνήτρια συνδέει τα καλώδια για να επικοινωνούν όλοι οι άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης. Αναλαμβάνει να συνδέσει την κόρη με τον πατέρα. Ξαφνικά, ένας κομήτης περνάει από τη γη, το τηλεφωνικό δίκτυο πέφτει και ένα ταχυδρομικό περιστέρι αναλαμβάνει δράση για να αποκαταστήσει τις γραμμές, προκαλώντας μία απρόσμενη εξέλιξη στην ιστορία…
Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το βιβλίο της Ζωής Βλαχούτα, τηλεφωνήτριας του ΟΤΕ τη δεκαετία του ’70, «Σας παρακαλώ με συνδέετε με το γέλιο;»
Ημέρα διεξαγωγής: ΠαρασκευήΏρα: 10.30-12.00Παιδιά: Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού, A’, B’ Γυμνασίου
Τσάκα-Τσάκα
Πόσο καλά γνωρίζουμε το Μουσείο; Μέσα από ένα ομαδικό διασκεδαστικό παιχνίδι γνώσεων και παρατηρητικότητας γνωρίζουμε τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου.
Μετά από μια σύντομη βόλτα στην έκθεση, φοράμε ακουστικά και κάθε παίκτης προσπαθεί να περιγράψει στον επόμενο ένα έκθεμα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τις λέξεις-κλειδιά. Στον δεύτερο γύρο, περιγράφουμε τα εκθέματα με παντομίμα και στο τέλος, σκιτσάρουμε σε tablet τις λέξεις που αναζητούμε. Όποια ομάδα κερδίσει τους περισσότερους πόντους, κερδίζει!
Ημέρα διεξαγωγής: ΠέμπτηΏρα: 09.30-11.00 & 11.30-13.00Παιδιά: Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού, Α’, Β’ Γυμνασίου
Ήταν ένα μικρό καράβι
Μπορεί ένα καράβι να μας ταξιδέψει στην ιστορία της επικοινωνίας; Υπάρχει καρχαρίας που τρώει καλώδια;
Ξεκινάμε τη βόλτα στο Μουσείο μέσα από AR, QR codes και video προβολές για να γνωρίσουμε το καλωδιακό πλοίο του ΟΤΕ «Θαλής ο Μιλήσιος». Βλέπουμε και ακούμε την ιστορία του πλοίου του ΟΤΕ και φτιάχνουμε το δικό μας χάρτινο καραβάκι με πολύχρωμους μαρκαδόρους, αυτοκόλλητα, γκλίτερ και πολλή φαντασία!
Ημέρα διεξαγωγής: ΠέμπτηΏρα: 11.00-12.00Παιδιά: Νηπιαγωγείο, Α’, Β’ Δημοτικού
Σχολικές ξεναγήσεις
Η ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου με τη χρήση νέων τεχνολογιών και σύγχρονων ψηφιακών μέσων, κάνει το ταξίδι στον κόσμο της επικοινωνίας συναρπαστικό!
Ελάτε να ανακαλύψουμε τις νέες θεματικές ενότητες του Μουσείου στον πλήρως ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο του β’ ορόφου και να ταξιδέψουμε μαζί στην ιστορία των τηλεπικοινωνιών από την αρχαιότητα έως τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο!
Ημέρες διεξαγωγής: Τρίτη, ΤετάρτηΏρα: 10.30-11.30 & 11.30-12.30Παιδιά: Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού, Γυμνάσιο, Λύκειο
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και κάντε την κράτησή σας για τα προγράμματα, εδώ