Εντός και Εκτός: Χατζηδάκης για νέα χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είπε χθες ότι είναι απαραίτητο «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης».
ΤΟ ΘΕΜΑ
Πριν από λίγες ημέρες τα τουρκικά ΜΜΕ σήκωσαν ξαφνικά, σε αρκετά υψηλούς τόνους, το θέμα των ταξιδιωτών από την Τουρκία που δεν κατόρθωσαν να περάσουν στη Ρόδο. Οι τίτλοι ήταν πολύ επιθετικοί. Αν και η παρεξήγηση λύθηκε, η περιέργεια για τη φύση του προβλήματος παραμένει. Δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μόνη χώρα της Ε.Ε. που –κατ’ εξαίρεση των κανόνων Σένγκεν– έχει δώσει τη δυνατότητα σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με βίζα λίγων ημερών. Ο εκνευρισμός των Τούρκων ξέσπασε μεν σε αυτή την υπόθεση, αποτελεί δε μια παρεμπίπτουσα επίπτωση του πραγματικού προβλήματος που έχει η Αγκυρα και αυτό είναι η πολύ σφιχτή πολιτική που έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες έναντι των αιτημάτων για χορήγηση βίζας Σένγκεν σε Τούρκους πολίτες.
Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Στα τουρκικά ΜΜΕ γίνεται ευρεία αναπαραγωγή των στοιχείων των αιτήσεων των Τούρκων πολιτών για βίζα Σένγκεν, όπως αυτά κατά καιρούς παρουσιάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ τους τελευταίους μήνες υπάρχει αύξηση στις αιτήσεις για βίζα των Τούρκων πολιτών προς χώρες της Ε.Ε. (30%), ο ρυθμός απόρριψής τους αυξάνεται αναλόγως. Ετσι, στη Γερμανία απορρίπτεται το 20% των αιτήσεων, ενώ σε χώρες όπως η Εσθονία το ποσοστό απόρριψης προσεγγίζει το 45%. Ποιες είναι όμως οι αιτίες απόρριψης των αιτημάτων; Βασικά η αδυναμία της Τουρκίας να εκπληρώσει κάποια από τα κριτήρια που τίθενται. Ανάμεσα σε αυτά είναι η δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., δηλαδή και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο η Αγκυρα αντιμετωπίζει όλους όσοι κατηγορούνται για τρομοκράτες. Οι δρακόντειες προβλέψεις του τουρκικού αντιτρομοκρατικού νόμου βρίσκονται πολύ μακριά από την ευρωπαϊκή αντίληψη περί δικαιοσύνης. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό από αυτά τα στοιχεία πόσο σημαντικής αξίας είναι η ελληνική κίνηση καλής θέλησης γι’ αυτή την ολιγοήμερη βίζα, η οποία, βεβαίως, ωφελεί σημαντικά και τις τοπικές οικονομίες των νησιών. Καζάν-καζάν, που λένε και οι Τούρκοι.
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είπε χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου των διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Ecofin και στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ότι είναι απαραίτητο «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης». Το συμβούλιο διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε τον νέο στρατηγικό χάρτη 2024-27, ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, άνοιγμα των πιστωτικών γραμμών σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της άμυνας, ενώ αναθεωρείται και ο ορισμός «dual use» (δηλαδή τα προϊόντα διττής χρήσης), κάτι που, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημαίνει ότι θα καταστεί ευκολότερη η χρηματοδότηση υποδομών που υπηρετούν και στρατιωτικούς σκοπούς. «Οι αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή έχουν καταστήσει επιτακτική ανάγκη την αύξηση της αμυντικής ικανότητας της Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος, βεβαίως, γνωρίζει πολύ καλά την παραδοσιακή εχθρότητα των Βορείων της Ε.Ε. στην κοινή χρηματοδότηση πολιτικών.
Ο ΤΟΠΟΣ
Το μπαρόκ μοναστήρι του Γκότβεϊγκ στην Αυστρία. Από εκεί χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε ακόμη ένα μήνυμα για την υποστήριξη μεν της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, την ανάγκη δε η ένταξη νέων κρατών στην Ε.Ε. να μη γίνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις. «Είκοσι ένα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης σχετικά με την ευρωπαϊκή ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στην αιχμή και την πρωτοπορία αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Διότι ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων είναι μονόδρομος προς την Ευρώπη και αυτό θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε. Βεβαίως, αυτός ο δρόμος θα πρέπει να βασίζεται στην πιστή τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, βεβαίως στα δικαιώματα των μειονοτήτων και στην πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, στέλνοντας τα απαραίτητα μηνύματα προς Σκόπια και Τίρανα.
Η ΑΤΑΚΑ
«Δεν ξέρω από πού προέρχεται η συζήτηση για την Κεντροαριστερά. Οι ηγεσίες και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα συλλογικά όργανα δεν έχουν τοποθετηθεί σχετικά με μια τέτοια συνεργασία. Ο λόγος που το ΠΑΣΟΚ από μεγάλο κόμμα έγινε μικρό είναι πολιτικός, δεν είναι θέμα προσώπων. Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πολιτικού περιεχομένου και μόνο σε αυτή τη βάση μπορούμε να ξαναγίνουμε κόμματα που θα διεκδικήσουμε την εξουσία». Αυτά σημείωσε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη (ρ/σ 9,84), υπενθυμίζοντας ότι στις εθνικές εκλογές του 2019 και του 2023 καταγράφηκαν πολιτικά μηνύματα που ήταν πολύ σαφή. Μηνύματα που μάλλον αγνοήθηκαν από τους άμεσα ενδιαφερομένους.