ΕΟΔΥ: Ο κόσμος ετοιμάζεται για τις επόμενες πανδημίες
Ο ΕΟΔΥ, όπως και όλες οι Αρχές δημόσιας Υγείας παγκοσμίως, ετοιμάζονται για μία επόμενη πανδημία που «μπορεί να έρθει αύριο ή σε 15 χρόνια». Από πού να το πιάσουμε; Από το γεγονός ότι χάνουμε 2000 ανθ…
Από πού να το πιάσουμε; Από το γεγονός ότι χάνουμε 2000 ανθρώπους ετησίως από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις; Από την είδηση ότι την πιο «περιττή» συνταγογράφηση αντιβιοτικών κάνουν οι ουρολόγοι; Ή μήπως να μεταδώσουμε πρώτα το γεγονός ότι υψηλό ποσοστό εργαζομένων σε νοσοκομεία και μονάδες χρονίων παθήσεων δεν πλένουν όσο συχνά θα έπρεπε τα χέρια τους, όταν βρίσκονται στην εργασία τους και βλέπουν ασθενείς;
Λοιμωξιολόγοι τους οποίους γνώρισαν όλοι οι Έλληνες κατά την πανδημία, όπως ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο κ. Νικόλαος Σύψας αλλά και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, μίλησαν μεταξύ πολλών ειδικών στην Επιδημιολογία και τις λοιμώξεις, σε ημερίδα που οργάνωσε, χθες, ο ΕΟΔΥ για τους δημοσιογράφους με διαπίστευση στο Yπουργείο Υγείας.
Αν εξαιρέσει κάποιος τις λεπτομέρειες, η είδηση είναι ότι ο ΕΟΔΥ, όπως και όλες οι Αρχές δημόσιας Υγείας παγκοσμίως, ετοιμάζονται για μία επόμενη πανδημία που «μπορεί να έρθει αύριο ή σε 15 χρόνια», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Στόχος είναι να μην μάς βρει πάλι απροετοίμαστους, να την εντοπίσουμε εγκαίρως και να την περιορίσουμε όσο είναι επιδημία και δεν πληροί τα χαρακτηριστικά… πανδημίας!
Τόνισε πάντως, αναφερόμενος στη γρίπη, ότι αυτή τη στιγμή έχουν προσβληθεί 112 εκατομμύρια πουλερικά στις ΗΠΑ, 18.000 έχουν τον ιό και βρίσκονται υπό επιτήρηση, ενώ 58 άνθρωποι έχουν εμφανίσει τη νόσο και είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται.
Εκτός από τους ήδη γνωστούς ιούς, ο κ. Τσιόδρας μίλησε για τη νόσο «Χ», έναν όρο που χρησιμοποιεί ο ΠΟΥ για να περιγράψει μια πιθανή, άγνωστη σήμερα λοίμωξη που θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία. «Πρέπει να υπάρχει συνεχής επιτήρηση ανθρώπων και ζώων, καθώς και ετοιμότητα σε επίπεδο συστημάτων υγείας, για να προλάβουμε μια μελλοντική κρίση», τόνισε ο καθηγητής. Και δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για τη μυστηριώδη λοίμωξη που εντοπίστηκε στο Κονγκό, η οποία είναι ακόμα υπό διερεύνηση. «Δείγματα έχουν σταλεί στο αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων», είπε χαρακτηριστικά. Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η λοίμωξη αυτή πιθανόν να οφείλεται σε πολλαπλά παθογόνα, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη λόγω των κακών συνθηκών υγιεινής και της υποθρεψίας που επικρατεί στην περιοχή αυτή, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Σε παγκόσμια ετοιμότητα
Από την εκδήλωση πέρασαν και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με την αναπληρώτρια υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι οποίοι ευχαρίστησαν για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στον Οργανισμό και έκαναν γνωστό ότι έχει υπογραφεί ήδη το νέο οργανόγραμμά του και βρίσκεται προς έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών.
Πάντως, οι μεταλλάξεις υφιστάμενων ιών – από γαστρεντερίτιδας και γρίπης έως κορονοϊού και νοροϊοί που επιβιώνουν μέχρι και δύο ημέρες πάνω σε επιφάνειες και δεν καταστρέφονται με το οινόπνευμα – μπορεί να οδηγήσουν σε τοπικά ή παγκόσμια προβλήματα ανά πάσα στιγμή. Για τον λόγο αυτόν, στη χώρα μας όπως και σε άλλες χώρες, εξετάζουμε τα λύματα, τα κουνούπια, κάθε περιστατικό που παρουσιάζει ασυνήθιστη κλινική εικόνα, εκπαιδεύουμε καλύτερα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, αυξάνουμε τα κονδύλια για κάθε πεδίο της πρόληψης.
Όπως ειπώθηκε, όμως, ύστερα από έρευνα σε ελληνικά νοσοκομεία, 1 στους 10 ασθενείς που μπαίνει σε νοσοκομείο, είναι ήδη «αποικισμένος» με ανθεκτικά βακτήρια. Και με την επίσκεψή του σε διάφορα νοσοκομεία, κάθε φορά που έχει κάποια ανάγκη ως ασθενής ή συνοδός, τα διασπείρει, άρα το πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων έχει και εξωγενή αίτια.
Μετρήσεις, ομοίως, έδειξαν ότι 6 στους 10 γιατρούς και νοσηλευτές δεν πλένουν συνεχώς τα χέρια τους (ύστερα από κάθε ασθενή), κάτι για το οποίο θα ξεκινήσουν σύντομα νέες ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις. Ενώ για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών ώστε να ανακοπεί η δημιουργία πολυανθεκτικών μικροβίων, θα προσληφθούν σε νοσοκομεία υπάλληλοι με μόνο αντικείμενο τη λεπτομερή καταγραφή της χρήσης αντιβιοτικών.
Τέλος, σχεδόν έτοιμος είναι ο κατάλογος από 20 βασικές οδηγίες ασφάλειας και αποφυγής λοιμώξεων στα νοσοκομεία, ο οποίος θα αποσταλεί με ισχυρή σύσταση να τηρείται ευλαβικά.