Εργατικό Ατύχημα – Δικαιώματα και υποχρεώσεις
Κατά την διάρκεια της παροχής της εργασίας του εργαζομένου, ή με αφορμή αυτή (χαρακτηριστικά έχει κριθεί από τα Δικαστήρια, ως εργατικό ατύχημα, ατύχημα το οποίο συνέβη κατά την διάρκεια της μετακίνησης του εργαζομένου από ή προς την εργασία του, προσβολή ναυτικού από AIDS από το οποίο προσβλήθηκε σε λιμάνι του εξωτερικού από επαφή του με εκδιδόμενη γυναίκα, λόγω το ότι είχε επί μήνες να επισκεφθεί το σπίτι του εξ αιτίας του πολύμηνου ταξιδιού του κ.λ.π.) ο εργαζόμενος μπορεί να υποστεί εργατικό ατύχημα, το οποίο έχει ως συνέπεια τον τραυματισμό του ή ακόμη σε σοβαρότερες περιπτώσεις, τον θάνατό του.
Σε περίπτωση επέλευσης εργατικού ατυχήματος στην επιχείρηση, κατ’ αρχάς ο εργοδότης έχει από τον νόμο υποχρέωση αναγγελίας αυτού του ατυχήματος.
Κατ’ αρχάς ο νόμος υποχρεώνει τον εργοδότη, με απειλή κυρώσεως (προστίμου) να βεβαιώσει εγγράφως και ενόρκως, εντός προθεσμίας 15 ημερών από την ημέρα του ατυχήματος, ενώπιον του Ειρηνοδίκη του τόπου του ατυχήματος, τις λεπτομέρειες του ατυχήματος, την ημέρα κατά την οποία συνέβη, το όνομα και τον τόπο της καταγωγής του παθόντος.
Περαιτέρω υφίσταται υποχρέωση του εργοδότη να αναγγείλει το εργατικό ατύχημα εντός 24 ωρών στην Επιθεώρηση Εργασίας και, χωρίς αναβολή και με το ταχύτερο μέσο, στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή. Όπου δεν υπάρχει επιθεωρητής η επόπτης εργασίας, η αναγγελία γίνεται μόνο στην αστυνομική Αρχή. (Σε περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού, οι εργοδότες υποχρεούνται να διατηρούν αμετάβλητα τα στοιχεία πού δύνανται να χρησιμεύσουν στην εξακρίβωση των αιτίων του ατυχήματος, σε περίπτωση δε κατά την οποία δεν τηρηθούν τα ως άνω, προβλέπεται και άσκηση ποινικής διώξεως.
Πέραν των ανωτέρω, ο εργοδότης υποχρεούται να τηρεί ειδικό βιβλίο ατυχημάτων όπου πρέπει να αναγράφονται τα αίτια και ή περιγραφή εκάστου ατυχήματος και να θέτει αυτό στην διάθεση των αρμοδίων Άρχων, καθώς και οφείλει να τηρεί κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων πού είχαν ως συνέπεια για τον εργαζόμενο ανικανότητα εργασίας μεγαλύτερη των τριών εργασίμων ήμερων.
Τέλος, ο εργοδότης υποχρεούται, να προβεί σε δήλωση αναγγελίας του εργατικού ατυχήματος ή της επαγγελματικής ασθένειας στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ (αλλιώς στην Αστυνομική Αρχή) εντός προθεσμίας 5 ημερών από τότε που συνέβη το ατύχημα.
Από την πλευρά του ο εργαζόμενος, σε περίπτωση κατά την οποία υποστεί εργατικό ατύχημα, έχει δικαιώματα, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν τα γνωρίζει.
Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να διακρίνουμε δύο περιπτώσεις.
Πρώτον, αν ο εργαζόμενος είναι ανασφάλιστος, κατά την στιγμή που συμβαίνει το εργατικό ατύχημα:
Κανένας κοινωνικοασφαλιστικός φορέας δεν καλύπτει τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και υποχρεωμένος να τα πληρώσει είναι αποκλειστικά ο εργοδότης.
Επίσης, ο ανασφάλιστος εργαζόμενος δικαιούται εφάπαξ αποζημίωση από τον εργοδότη, η οποία κυμαίνεται ανάλογα με τον βαθμό ανικανότητας για εργασία (πλήρης διαρκής ανικανότητα, μερική διαρκής ανικανότητα, πλήρης πρόσκαιρη ανικανότητα, μερική πρόσκαιρη ανικανότητα, θάνατος).
Τέλος ο ανασφάλιστος εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, ή σε περίπτωση θανάτου του οι κληρονόμοι του αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης. Θα πρέπει να τονισθεί, ότι οι παραπάνω αξιώσεις του εργαζομένου ή των κληρονόμων του, παραγράφονται μετά από παρέλευση 3 ετών από την ημέρα του εργατικού ατυχήματος.
Κατά δεύτερον, αν ο εργαζόμενος είναι ασφαλισμένος, κατά την στιγμή που συμβαίνει το εργατικό ατύχημα:
Ο εργοδότης απαλλάσσεται από τα έξοδα ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και ο εργαζόμενος καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ για τις παροχές αυτές.
Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι στο ΙΚΑ, εφόσον υποστούν εργατικό ατύχημα που οφείλεται σε δόλο ή αμέλεια του εργοδότη ή των υπαλλήλων ή των συνεργατών του ή ιδίως όταν υπάρχει παράβαση των διατάξεων για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, δικαιούνται χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη. Σε περίπτωση θανάτου η αποζημίωση επιδικάζεται στα μέλη της οικογένειας (ψυχική οδύνη). Το ποσό της αποζημίωσης εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης και ρυθμίζεται από το δικαστήριο. Οι αξιώσεις αυτές παραγράφονται 5 χρόνια μετά το ατύχημα.
Ο εργοδότης επίσης υποχρεούται στην περίπτωση αυτή να καταβάλει στο ΙΚΑ κάθε δαπάνη από τη χορήγηση ασφαλιστικών παροχών στον παθόντα ασφαλισμένο.
Τέλος, ο εργαζόμενος ο οποίος υπέστη εργατικό ατύχημα, δικαιούται κατά το διάστημα της ανικανότητάς του προς εργασίας, επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο του μισθού του από τον εργοδότη για διάστημα 15 ημερών, εάν έχει υπηρεσία μικρότερη του έτους ή 1 μηνός για υπηρεσία πάνω από έτος.
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχει παρατηρηθεί από την πρακτική και ιδίως σε τραυματισμούς οι οποίοι δεν χαρακτηρίζονται σοβαροί, ή σε περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας, μεγάλο ποσοστό επιδίωξης αποσιώπησης του εργατικού ατυχήματος, με επιβλαβείς συνέπειες για τους εργαζομένους, οι οποίοι πειθόμενοι από υποσχέσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν τηρούνται, ή λαμβάνοντας ευτελή χρηματικά ποσά προς αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν, χάνουν τα δικαιώματά τους.
Ραγδαία αύξηση του αριθμού των θυμάτων εργατικών δυστυχημάτων παρατηρείται τα τελευταία 2 χρόνια στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ημέρα την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία.
Σοκάρουν οι 57 νεκροί από εργατικά ατυχήματα
Μόνο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι νεκροί εν ώρα εργασίας έχουν ήδη φτάσει τους 57, ενώ:
- Το 2021 οι νεκροί από εργατικά δυστυχήματα ήταν 31
- Το 2020 είχαν φτάσει τους 41
- Το 2019 σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας 51 άνθρωποι
- Το 2018 έχασαν τη ζωή τους, στη δουλειά 46 άτομα
Ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων ενδέχεται να μην είναι ακριβής
Το γεγονός ότι πολλά ατυχήματα παραμένουν αδήλωτα εντείνουν τις υποψίες ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι εργαζόμενοι από όσοι έχουν επίσημα δηλωθεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕ) αλλά και του Ευρωπαικού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA) Ανδρέα Στοϊμενίδη “μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων παραμένει αδήλωτος ενώ τα πορίσματα συνήθως καθυστερούν, ενώ και οι εισαγγελικές αρχές δε δίνουν στη δημοσιότητα τα πορίσματα έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές υποθέσεις με αποτέλεσμα «να χάνεται ηπληροφορία».
Σύμφωνα με το thesstoday.gr ο Αν. Στοϊμενίδης έκανε λόγο για «ταξικό πρόσημο» πίσω από τον μεγάλο αριθμό των δυστυχημάτων καθώς αφορούν ανειδίκευτους εργάτες, χαμηλά αμειβόμενους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται ανασφάλιστοι ακόμα και σε επικίνδυνες θέσεις.
Ο ίδιος έκανε λόγο και για ενοχοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης η οποία οδηγεί σε ασυνεννοησία με την εκάστοτε εργοδοσία η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά περιστατικά. Παράλληλα, ο κ. Στοϊμενίδης υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «από τις 100 που υπογράψαμε πριν από το πρώτο μνημόνιο, σήμερα έχουμε 4-5».
Στις αιτίες της ραγδαίας αύξησης, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ συμπεριλαμβάνει την μη προτεραιοποίηση των θεμάτων ασφάλειας στην εργασία, αλλά και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Ο κ. Σοϊμενίδης έφερε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις νομοθέτησης, οι οποίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας:
- Ο νόμος 4808 του 2021 εντατικοποιεί την εργασία. Εχθές, με αφορμή της Εργατική Πρωτομαγιά, η Eurostat εξέδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα, σε ποσοστό εργαζόμενων που απασχολούνται πολλές ώρες, συνήθως 49 ή και περισσότερες την εβδομάδα, με 13%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 7%.
- Οι διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που έδωσαν τη δυνατότητα χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων έως 2 τόνων από μη αδειοδοτημένους εργαζομένους.
- Ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος που έδωσε τη δυνατότητα σε μη αδειοδοτημένους ηλεκτρολόγους να εργάζονται στο έδαφος.
Επιθεώρηση εργασία: 7.859 έλεγχοι το τελευταίο 8μηνο – 925.716 ευρώ πρόστιμα
Σε ανακοίνωσή της η νέα Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, επισημαίνει ότι το τελευταίο 8μηνο έχει εντείνει του ελέγχους σε κλάδους με αυξημένη επικινδυνότητα, όπως είναι οι κατασκευές και η βιομηχανία.
Αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης είναι η πραγματοποίηση συνολικά 7.859 ελέγχων από 1η Ιανουαρίου έως 25 Απριλίου 2023 και η επιβολή προστίμων 925.716 ευρώ. Για το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 15 αμιγώς εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Εργασίας.
Μένιος!
e. tvapokaliptikagr@gmail.com
e. menios@apokalitpikanews.gr
w. www.apokaliptikanews.gr
https://http://www.instagram.com/meniosfourthiotis_/