Ερντογάν για ελληνοτουρκικά: Θα αναζητήσουμε με την Ελλάδα συμφωνίες σε θέματα κοινού συμφέροντος
Μετά τις αντεγκλήσεις με αφορμή τη Γενοκτονία των Ποντίων και τις ανιστόρητες τουρκικές αιτιάσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στο θετικό κλίμα, μιλώντας
Μετά τις αντεγκλήσεις με αφορμή τη Γενοκτονία των Ποντίων και τις ανιστόρητες τουρκικές αιτιάσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στο θετικό κλίμα, μιλώντας για νέα σελίδα στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, τις οποίες όμως επιχειρεί να απομονώσει από το διεθνές πλαίσιο τους.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως: «Η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα μας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Μητσοτάκης αποτέλεσε την τελευταία ένδειξη της βούλησής μας να ανοίξουμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας. Είμαστε ευχαριστημένοι από την ανάπτυξη των σχέσεων μας με την Ελλάδα χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση τρίτων μερών, στο πλαίσιο του δικαίου μεταξύ γειτόνων».
Διαφωνίες υπάρχουν, αλλά ο διάλογος λειτουργεί θετικά και για τις δύο χώρες, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πέραν της διαφοράς, της μοναδικής διαφοράς που έχουμε, και εμείς θέλουμε να επιλυθεί επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, υπάρχουν και άλλες διαφωνίες. Ο διάλογος κάνει καλό, πρώτον γιατί αποτυπώνονται οι θέσεις μας δυνατά και καθαρά, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα», είπε. Ο Ταγίπ Ερντογάν μάλιστα πήγε ένα βήμα παρακάτω, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να αναζητήσει με την Ελλάδα συμφωνίες σε θέματα κοινού συμφέροντος. «Φυσικά δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα με ένα – δυο συναντήσεις. Η απόσταση που διανύσαμε με την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για τις άλλες χώρες της περιοχής μας. Η Τουρκία δεν αφήνει χωρίς απάντηση το χέρι που της απλώνεται, δεν θα το αφήσει», είπε.
Την ίδια ώρα κι ενώ η Τουρκία επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει και το Κάιρο, ο Σαμέχ Σούκρι απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ μετά τη συνάντηση του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν επηρεάζονται από τρίτους παράγοντες.«Είμαστε υπερήφανοι για τη σχέση μας με την Ελλάδα. Πάντα, όταν υπάρχει μια πρωτοβουλία για εγκαθίδρυση μιας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού και μη επέμβασης, εμείς την καλωσορίζουμε. Όμως αυτό δεν θα είναι εις βάρος των σχέσεων μας με τους στρατηγικούς μας φίλους, αλλά υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων καλής γειτονίας και της συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής», τόνισε. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του: «Η σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ερείδεται στην ιστορία και τον πολιτισμό. Σήμερα όμως βρίσκεται στο απόγειο της πραγματικής διμερούς διπλωματικής σχέσης.Είναι μία σχέση στρατηγική, η οποία δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστεί». Αθήνα και Κάιρο σχεδιάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.