«Ερώτηση στη Βουλή για την εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων πλησίον δασικών εκτάσεων »
Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων πλησίον δασικών εκτάσεων »
Φέρνουμε στη Βουλή την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων πλησίον δασικών εκτάσεων
Το ελάχιστο που ζητάμε είναι να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους ιδιοκτήτες και όχι μόνο 15 μέρες, ώστε να προβούν στη σύνταξη και υποβολή τόσο του Εντύπου Αξιολόγησης, όσο και της Τεχνικής Έκθεσης που απαιτείται
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της για την πυροπροστασία των ακινήτων και να μην επιφορτίζει τους πολίτες με δικές της αρμοδιότητες στο πλαίσιο της προσφιλούς τακτικής της περί «ατομικής ευθύνης»
Την απαράδεκτη εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων πλησίον δασικών εκτάσεων φέρνει στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσε στις 28 Μαρτίου, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει στην ερώτηση του το ανεφάρμοστο της εγκυκλίου, καθώς το Υπουργείο ζήτησε στις 15 Μαρτίου από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται εντός δασών και δασικών οικοσυστημάτων ή σε απόσταση έως και 300μέτρων από αυτά, να συντάξουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έπρεπε το αργότερο εντός δύο εβδομάδων από τη δημοσίευση της εγκυκλίου να έχουν προβεί στη σύνταξη και υποβολή τόσο του Εντύπου Αξιολόγησης, όσο και της Τεχνικής Έκθεσης. Πρόκειται για δύο διαδικασίες χρονοβόρες και απαιτητικές, οι οποίες επουδενί δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εντός τόσο σφιχτών χρονικών ορίων.
Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοδουλάκης στέκεται και στην λογική που περιγράφει όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του Υπουργείου και δεν είναι άλλη από αυτή της «ατομικής ευθύνης». Η ηγεσία του Υπουργείου επιλέγει να μετακυλήσει την ευθύνη της πυροπροστασίας των ακινήτων πλησίον δασικών εκτάσεων, στους ιδιοκτήτες τους και στους ΟΤΑ, επιφορτίζοντας τους με επιπλέον οικονομικές και διοικητικές επιβαρύνσεις.
Η προστασία, όμως των ακινήτων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή, υποστηριζόμενη από πορίσματα-μελέτες που έχουν συνταχθεί με τις βέλτιστες εγγυήσεις επιστημονικότητας και η ανθεκτικότητά τους στις πυρκαγιές δεν πρέπει να επαφίεται στην προαίρεση των ιδιοκτήτων τους.
Είναι χρέος της Πολιτείας να συνδράμει αποφασιστικά, χωρίς επιπρόσθετες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, με ενίσχυση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών των δήμων, χωρίς να μετακυλύει τις δικές της τυπικές ευθύνες και σε κάθε περίπτωση με σεβασμό προς τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κρατικές δυσλειτουργίες, έρμαια των αποφάσεων της κυβέρνησης.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης μπορείτε να το βρείτε ΕΔΩ.