Eurostat: Πτωτική πορεία στις τιμές παραγωγού – Υποχώρηση 1,6% στην Ελλάδα
Πτώση 1,6% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ελλάδα και νέα μείωση κατά 1% καταγράφηκε στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat .
Πτώση 1,6% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Ελλάδα και νέα μείωση κατά 1% καταγράφηκε στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, θετικά είναι τα νέα για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, μετά και την απροσδόκητη μείωση των τιμών καταναλωτή χτες στο 2,4% ετησίως.
Σύμφωνα με την Eurostat, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ήταν μειωμένος κατά 8,3% τον Φεβρουάριο, μετά τη μείωση κατά 8% του Ιανουαρίου.
Σημειώνεται ότι η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν λίγο πιο αισιόδοξη σε ετήσιο επίπεδο καθώς περίμεναν να δείξει η μέτρηση -8,7%, αλλά με χαμηλότερη μείωση μηνιαία κατά 0,7%.
Για την Ελλάδα, ο δείκτης υποχώρησε κατά 6,3% ετησίως τον Φεβρουάριο, αλλά με μηνιαία μείωση κατά 1,6%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας, στο λεγόμενο δομικό μέρος του ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε μείωση 1,5% ετησίως με μικρή αύξηση 0,1% στον μήνα.
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν ετήσια μείωση κατά 8,1% και κατά 0,9% μηνιαίως.
Όπως έδειξαν οι επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, η μεγάλη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη προέρχεται από την πτώση των τιμών της ενέργειας που ήταν μειωμένες τον Φεβρουάριο κατά 21,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 3,5% σε σχέση με ένα μήνα πριν.
Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένες κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2% μηνιαίως, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,1% και των μη διαρκών κατά 1,4%.
Στις ανά χώρες μετρήσεις, μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφηκαν στην Σλοβακία με -25,5%, στην Ιρλανδία -24,2% και στην Ιταλία με -14,2% ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο με +17,2% και στην Μάλτα με +0,7%.