Εξάδα προτάσεων του ΑΚΕΛ για τη στεγαστική πολιτική
Με τη διαπίστωση ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν προχωρούν ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να μην επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα στεγαστικής πολιτικής, το ΑΚΕΛ
Εξάδα προτάσεων του ΑΚΕΛ για τη στεγαστική πολιτική | Φιλελεύθερος | Philenews
Ειδοποιήσεις
16 Μαΐου 2024, 13:23
Με τη διαπίστωση ότι τα κυβερνητικά μέτρα δεν προχωρούν ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να μην επιλύονται τα σοβαρά προβλήματα στεγαστικής πολιτικής, το ΑΚΕΛ προτείνει σειρά μέτρων τα οποία, όπως υποστηρίζει, θα δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες στην αγορά και θα καταστήσουν την απόκτηση στέγης περισσότερο προσιτή για το κοινό.
Σε διάσκεψη Τύπου που παραχώρησε σήμερα Πέμπτη το ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου σημείωσε ότι επείγει η εφαρμογή υλοποιήσιμων μέτρων:
Πρώτο: Σύσταση Ενιαίου Στεγαστικού Φορέα που θα έχει τη συνολικότερη ευθύνη χάραξης πολιτικής στο ζήτημα της Στέγης. Ο ρόλος του θα είναι να συντονίζει όλα τα στεγαστικά προγράμματα, να ελέγχει την πορεία υλοποίησης τους, ν’ αξιολογεί τα αποτελέσματά τους και να ρυθμίζει τη στόχευση των προτεραιοτήτων του κράτους.
Δεύτερο: Δημιουργία φορέα χρηματοδότησης με τη συνδρομή του κράτους στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων έτσι ώστε να ενισχύεται η δυνατότητα απόκτησης στέγης από τα μικρομεσαία νοικοκυριά. Ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης, από τη στιγμή που το 2017 μετατράπηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σε τράπεζα, δεν μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο.
Τρίτο: Ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας από το κράτος για αύξηση του οικιστικού αποθέματος.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης και κοινωνικά προσανατολισμένης στεγαστικής πολιτικής που να έχει στο επίκεντρο της τα εξής μέτρα:
1. Μετατροπή του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης σε κεντρικό φορέα της κρατικής πολιτικής για θέματα στέγασης.
2. Επαναφορά του κοινωνικού χαρακτήρα του Οργανισμού Χρηματοδότησης Στέγης και ενδυνάμωση του έτσι ώστε να λειτουργεί ως φορέας χρηματοδότησης για μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
3. Αξιοποίηση κρατικής γης ή άλλης δημόσιας γης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση προσιτών κατοικιών, είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, παράλληλα με την απλοποίηση των διαδικασιών αναφορικά με τις πολεοδομικές και οικοδομικές άδειες .
4. Συμπερίληψη της κοινωνικής κατοικίας στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
5. Κάλυψη του κόστους δανεισμού για νέα και υφιστάμενα δάνεια μέσα από σχέδια επιδότησης επιτοκίου. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε υποβάλλει πρόταση Νόμου στη Βουλή για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών και τα έσοδα που θα προκύψουν να αξιοποιηθούν και για την επιδότηση επιτοκίου.
6. Ταχεία υλοποίηση των κινήτρων που παραχωρήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα για αύξηση του αποθέματος προσιτής στέγης».
Πέραν των πιο πάνω, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στο παράδειγμα του καινοτόμου μοντέλου της Αυστρίας, που ενώνει τις προσπάθειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ανάλογη σύμπραξη παρατηρείται και στην Ισπανία. Υπάρχουν ακόμη τα παραδείγματα χωρών όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στα Προγράμματα Κοινωνικής Στέγασης, καθώς και χώρες που έχουν διευρύνει τα κριτήρια πρόσβασης στην κοινωνική στέγαση πέραν από το εισόδημα, στην ηλικία και στις οικογενειακές συνθήκες.
ΕιδΗσεις σΗμερα:
ΣΧΟΛΙΑ
Προβολή σχολίων