Ευρωεκλογές 2024: Η ανατομία της ψήφου
Τι δείχνουν τα στοιχεία του exit poll όσον αφορά στην ψήφο των νέων, των επαγγελματικών ομάδων και όσων αποφάσισαν τελευταία στιγμή. Επίσης, πού κινούνται ιδεολογικά οι ψηφοφόροι των κομμάτων.
Οι απώλειες που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στον κεντρώο χώρο είναι η βασική αιτία της πτώσης των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων του exit poll.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pulse, Γιώργο Αράπογλου, ο οποίος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε υποχώρηση της τάξεως του 12-13% στον κεντρώο χώρο, μία μείωση που αριθμητικά είναι παρόμοια με το ποσοστό που έχασε το κυβερνών κόμμα σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.
Ο κ. Αράπογλου σημείωσε ότι οι ψηφοφόροι αυτοί του κεντρώου χώρου κατά βάση επέλεξαν την αποχή κι όχι τη μετακίνηση σε κάποιο άλλο κόμμα.
Η ιδεολογική διάσταση της ψήφου
Οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροδεξιοί κατά βάση ψήφισαν τη Ν.Δ. (68,6%), ενώ όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην κεντροαριστερά επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ (37,4%).
Οι ψηφοφόροι που τοποθετούν τον εαυτό τους στο κέντρο του ιδεολογικού άξονα, επέλεξαν κατά 30,9% το ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολούθησε με 21,5% η Ν.Δ. Ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη δεξαμενή των ψηφοφόρων έλαβε το 8,6%. Αξιοσημείωτο είναι το ότι η Ελληνική Λύση καρπώθηκε το 9,8% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Το 13,7% των κεντρώων στράφηκε σε άλλο κόμμα.
Οι ψηφοφόροι που τοποθετούν τον εαυτό τους στον αριστερό άξονα, επέλεξαν κατά 33,9% τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολούθησε το ΚΚΕ με 23,3%. Το ΠΑΣΟΚ από αυτή τη δεξαμενή των ψηφοφόρων έλαβε το 15,6%, ενώ η Ν.Δ. μόλις το 2%.
Η μεγάλη «ομάδα των αναποφάσιστων» την οποία αποτύπωναν όλες οι δημοσκοπήσεις, σε ποσοστό 13,1% αποφάσισε τι θα ψηφίσει την ημέρα των εκλογών, ενώ το 12,1% την τελευταία εβδομάδα.
Πώς ψήφισαν οι νέοι
Επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις ηλικίες 17-34 προκύπτει στην ανάλυση των αποτελεσμάτων του exit poll. Ειδικότερα, το κόμμα του κ. Κασσελάκη έλαβε το 18,2% αυτής της ηλικιακής ομάδας, με τη Ν.Δ. να λαμβάνει το 15,9%. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε το 9,1%, το ΚΚΕ το 10% και η Ελληνική Λύση το 8,4%.
Πώς ψήφισαν οι πολίτες ανά επάγγελμα
Η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη στους ελεύθερους επαγγελματίες με 28,2%.
Στους φοιτητές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα με 17,4%, με τη Ν.Δ. να ακολουθεί με 13%,
Στους ανέργους, πρώτος ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με 18,5% και ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία με 14,6%.
Συσπειρώσεις και διαρροές
Η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε συσπείρωση της τάξεως του 70,1%, καταγράφοντας παράλληλα διαρροές με ποικιλία προς την κατεύθυνσή τους. Προς το ΠΑΣΟΚ έχασε το 4,9% και προς τον ΣΥΡΙΖΑ το 3,6%. Το μεγαλύτερο ποσοστό (5,3%) το έχασε προς την Ελληνική Λύση, 3,7% ψήφισε Φωνή Λογικής, ενώ το 7,8% κατευθύνθηκε προς άλλα κόμματα.
Το 62,8% των ψηφοφόρων ψήφισε με γνώμονα ότι «θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα δυσαρέσκειας για την ακολουθούμενη πολιτική της Ν.Δ.», σε αντίθεση με το 31,8% που ψήφισε έχοντας στο μυαλό του τη σκέψη ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα για έχει πετύχει πολλά με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου κατέγραψε συσπείρωση στο 82,1% και είχε μεγάλες εισροές ψηφοφόρων από τους Σπαρτιάτες (24,9%) και τη Νίκη (9,2%). Από τη Ν.Δ. είχε εισροές της τάξεως του 5,3%, από τον ΣΥΡΙΖΑ 6,1% και από το ΠΑΣΟΚ 4,1%.
Μία από τις εκπλήξεις των εκλογών ήταν η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία καρπώθηκε το 7,9% των Σπαρτιατών, το 3,7% της Νέας Δημοκρατίας, 3,1% τόσο από τη Νίκη όσο και από την Πλεύση Ελευθερίας, 2% από την Ελληνική Λύση και 4,2% από άλλα κόμματα.