Ευρωεκλογές 2024: Η Ελλάδα πιθανός στόχος fake news από τη Ρωσία – “Βλέπουν” μέχρι και πυρηνική επίθεση οι ψευδείς ισχυρισμοί
Διεθνή – Μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργηθεί για τις ψευδείς ειδήσεις που προέρχονται από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργηθεί για τις ψευδείς ειδήσεις που προέρχονται από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Οι εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, για ενδεχόμενη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με ψευδείς ειδήσεις. Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, υπήρχαν φόβοι στην ΕΕ ότι η Μόσχα κρύβεται πίσω από μία σειρά ενεργειών σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Μέσων Παραπληροφόρησης συνέλεξε και εντόπισε ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αρχικά, το EDMO αναφέρει πως εντοπίστηκαν ψευδείς ισχυρισμοί που καθιστούν την Ελλάδα ως πιθανό πυρηνικό στόχο από τη Ρωσία. Παράλληλα, στις ιταλικές ειδήσεις εντοπίστηκε ότι η Κίνα θα κήρυττε πόλεμο στο ΝΑΤΟ αν οι χώρες-μέλη του επιτίθονταν άμεσα στη Ρωσία.
Στην Πορτογαλία κυκλοφόρησε ένα ψεύτικο βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι έδειχνε πυρηνικά όπλα που κινητοποίησε το Κρεμλίνο για να στοχεύσει δυτικές χώρες μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την αποστολή στρατευμάτων στο κράτος που εισέβαλε.
Δείτε εδώ τους ψευδείς ισχυρισμούς για τις χώρες της ΕΕ
Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς ή παραπλανητικοί, αλλά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους φόβους για πιθανή κλιμάκωση του πολέμου, μια τακτική που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο από τα πρώτα στάδια της σύγκρουσης, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Μέσων Παραπληροφόρησης.
Μάλιστα, και οι ελεγκτές γεγονότων του ραδιοτηλεοπτικού φορέα EFE έχουν επίσης διαψεύσει ως εντελώς ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι ο επικεφαλής της λίστας του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας Dolors Montserrat αποκάλεσε τους συνταξιούχους που κερδίζουν 18.000 ευρώ τον χρόνο «άπληστους».