Ευρωεκλογές 2024: Πώς υπολογίζει το Politico τις ελληνικές έδρες και ο ακροδεξιός “σούπερ σταρ”
Σε εκτιμήσεις σχετικά με το ποιοι θα κερδίσουν μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, στις επερχόμενες Ευρωεκλογές προχωρά το Politico. Δείτε την ανάλυση για τη χώρα μας.
Σε εκτιμήσεις σχετικά με το ποιοι θα κερδίσουν μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο, στις επερχόμενες Ευρωεκλογές προχωρά το Politico. Δείτε την ανάλυση για τη χώρα μας.
Οι δημοσκοπήσεις που παρακολουθούν τις προθέσεις ψήφου για τις Ευρωεκλογές κατά τις οποίες αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 350 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες, δείχνουν σταθερά πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε τροχιά απότομης στροφής προς τα δεξιά.
Όπως είχαμε γράψει και προσφάτως, ο αριθμός των ακροδεξιών ευρωβουλευτών μπορεί να είναι μεγαλύτερος από εκείνους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τα σενάρια κομματικών συνασπισμών για την επόμενη μέρα να είναι εντελώς ανοιχτά.
Ακολουθώντας το Poll of Polls, το Politico συγκεντρώνει ονόματα που μοιάζουν ως απόλυτα “φαβορί” για να εκλεχθούν αλλά και για να καθορίσουν τις εξελίξεις με τη δυναμική τους. Προφανώς και οι εξελίξεις μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα, ωστόσο εδώ παρουσιάζεται η δυναμική.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα επικρατέστερα ονόματα ανά κράτος. Όπως σημειώνει ωστόσο το Politico, τα διαφορετικά συστήματα ψηφοφορίας σημαίνουν ότι δεν είναι δυνατό να κατονομαστούν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα ονόματα ατόμων από κράτη όπως οι: Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία και Σλοβακία.
Ευρωεκλογές: Η εκτίμηση του Politico για τις έδρες των ελληνικών κομμάτων
Στην εκτίμηση ωστόσο μπορείτε να δείτε και τις πιθανές έδρες των ελληνικών κομμάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Politico για τις Ευρωεκλογές 2024, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να πάρει εννέα έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερις, το ΠΑΣΟΚ τρεις, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δύο έδρες, ενώ μία έδρα εκτιμάται ότι θα πάρει η Πλεύση Ελευθερίας.
Ο ακροδεξιός “σούπερ σταρ”
Αυτό που φαντάζει ωστόσο ως επικίνδυνη προοπτική είναι η άνοδος του Γάλλου ακροδεξιού “σούπερ σταρ” Ζορντάν Μπαρντελά, του “εκλεκτού” δηλαδή της Λεπέν. Ο 28χρονος παρουσιάζεται από το Politico ως ένα “προϊόν”, θέτοντας το ερώτημα αν θα μπορούσε να είναι “το νέο πρόσωπο της Ευρώπης”. “Οι Γάλλοι περιφρονούν τους πολιτικούς τους. Οι καινούργιοι απολαμβάνουν σύντομους “μήνες του μέλιτος”, πριν αναπόφευκτα “μαραθούν” κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Μόλις το ένα τέταρτο των Γάλλων έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους ή στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση”, αναφέρει το site σε πρόσφατη ανάλυσή του.
Από την άλλη ο Μπαρντελά είναι ο κύριος υποψήφιος της Λεπέν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυριαρχεί όλων των αντιπάλων του στις δημοσκοπήσεις. Σχεδόν το ένα τρίτο των Γάλλων ψηφοφόρων σχεδιάζει να ψηφίσει την Εθνική Συσπείρωση και μένει να δούμε αν θα “καταφέρει” να ξεπεράσει το Renew του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Το Politico αναλύει πως ο Μπαρντελά έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στα social και δη στο TikTok “αξιοποιώντας” την εμφάνισή του και αποσκοπώντας να κερδίσει ψήφους των νέων. Όταν η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα JDD εξέδωσε μια λίστα με τις 50 πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη Γαλλία, ο Μπαρντελά ήταν ο μόνος πολιτικός που μπήκε στη λίστα.
Η δημοτικότητα του Μπαρντέλα και η ταυτόχρονη άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ήπειρο, αποτελούν τεράστια ζητήματα για την Ευρώπη και το προς τα πού θα κινηθεί το Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη πενταετία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και την επίδραση που θα έχουν στη λήψη των αποφάσεων. Έξι από τις 27 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, περιλαμβάνουν κόμματα που κινούνται στο ακροδεξιό φάσμα, με την Ολλανδία να είναι σε αυτή την κατηγορία. Ακόμη, πολλοί ενδέχεται να “μιμηθούν” την εκστρατεία και την όλη εικόνα που προωθεί ο Μπαρντελά για να αποκρύψει τις ουσιαστικές ακροδεξιές του θέσεις.
Για τη Γαλλία, οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα βασικό βαρόμετρο ενόψει του 2027, όταν η Μαρίν Λεπέν θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία της χώρας της. Μένει επίσης να δούμε αν στις επικείμενες ευρωεκλογές οι Γάλλοι θα πάνε τελικά στις κάλπες και θα συσπειρωθούν προς πιο προοδευτικές δυνάμεις, για να κρατήσουν την ακροδεξιά μακριά από την πρώτη θέση. Το ζήτημα αυτό είναι κάτι που θα δούμε πώς θα εξελιχθεί και σε άλλα κομβικά κράτη, όπως η Γερμανία, οι αποφάσεις των οποίων επηρεάζουν συλλήβδην την Ένωση ως προς τις προτεραιότητές της.
Ο Μπαρντελά πάντως προσπαθεί να δημιουργήσει μια “lifestyle” ακροδεξιά, με “αστεία” στα social media και με ρητορική φιλική προς το ευρύ κοινό. Η καμπάνια του δεν έχει τη σοβαροφάνεια της Λεπέν με την ίδια να τον περιγράφει ως “Θείο δώρο” στην προσπάθειά της να “κεντρίσει” πιο κεντρώο κοινό για να πάρει την εξουσία.
Σε αυτό συναινεί εν μέρει και η προσπάθεια της Λεπέν να μείνει το τελευταίο διάστημα μακριά από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, ή αλλιώς AfD, που έχει διατυπώσει ξεκάθαρες εθνικιστικές θέσεις. Η συμμαχία της, η Εθνική Συσπείρωση, έχει αποβάλλει τον αντισημιτισμό, ωστόσο η ατζέντα της παραμένει συντηρητική – αντιμεταναστευτική και πιο εθνοκεντρική σε ό,τι αφορά τις διεθνείς συνεργασίες.
Οι επικριτές του Μπαρντελά αναφέρουν πως ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος, εξ ου και η “ξαφνική” ανάδειξή του από το “πουθενά”. Επίσης έχει κατηγορηθεί πως ανάρτησε ρατσιστικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν ήταν περιφερειακός σύμβουλος το 2016, με τον ίδιο μετέπειτα βέβαια να αρνείται τις κατηγορίες. Πολλοί πάντως εκτιμούν πως αν η Λεπέν αποτύχει και το 2027, ο Μπαρντελά θα αναλάβει το κόμμα της, δεδομένης και της φιλοεπιχειρηματικής του στάσης. Εκτός αν η Λεπέν, αποφασίσει με κάποιον τρόπο να τον… αδειάσει.