Ευρωεκλογές: Γιατί η Νέα Αριστερά δεν έπεισε τους παλιούς συντρόφους
Από τους 336.000 ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή μόνο 97.000 κατευθύνθηκαν στον νέο πολιτικό φορέα, που πάντως επιμένει.
Ποσοστά… ΚΚΕ Εσωτερικού θύμισαν οι εκλογικές επιδόσεις της Νέας Αριστεράς, του αποσχισθέντος τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τον δικό του δρόμο μετά τη (διπλή) διάσπαση του Νοεμβρίου 2023 και το οριστικό διαζύγιο με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. Από τα ποιοτικά στοιχεία των exit polls φαίνεται ότι η Νέα Αριστερά πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ λίγους περισσότερους ψηφοφόρους από όσους πήρε το… ΚΚΕ (7,2% έναντι 5,8%), κάτι που δείχνει ότι δεν κατόρθωσε το προηγούμενο διάστημα να κεφαλαιοποιήσει το ρεύμα αμφισβήτησης κατά του κ. Κασσελάκη που εξέφρασε δυναμικά με την αποχώρηση από το κόμμα.
Από τις 336.880 ψήφους που απώλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της περασμένης Κυριακής σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου 2023, η Νέα Αριστερά κατόρθωσε να απορροφήσει μόλις τις 97.554. Οι υπόλοιπες πήγαν κατά βάση στην αποχή ή διαμοιράστηκαν σε πολύ μικρότερο βαθμό προς «γειτονικούς» χώρους, όπως το ΚΚΕ, ή το ΜέΡΑ25. Ετσι, η πρώτη εκλογική δοκιμασία του εγχειρήματος ήταν εξόχως αποκαρδιωτική.
Η Νέα Αριστερά «θα συνεχίσει τον αγώνα της, ιδρύθηκε στη βάση αξιών και αρχών, δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή» δηλώνουν στελέχη της
«Δεν κατορθώσαμε να γίνουμε ανάχωμα στην αποχή και δεν μας ακολούθησε η πλειοψηφία του κόσμου μας, κάτι που δείχνει ότι το ρήγμα της διάσπασης δεν αποκαταστάθηκε» παρατηρεί παράγοντας του χώρου, υπονοώντας ότι ένας ευρύτερος αριστερός κόσμος εντός ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν πείστηκε ότι η αποχώρηση ήταν μονόδρομος είτε δεν κερδήθηκε στην πορεία εξαιτίας της αμήχανης εικόνας που εξέπεμπε ο νεοσύστατος χώρος.
Στρατηγική κρίση
Κάποιοι θεωρούν ότι η Νέα Αριστερά, παρά τη ρήξη με τον κ. Κασσελάκη και την ηγετική τάξη πραγμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να αποτελεί μέρος της στρατηγικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο χώρος. Αλλωστε δεν προήλθε από παρθενογένεση, αλλά υπήρξε σαρξ εκ της σαρκός της «πρώτης φοράς Αριστεράς» που μοιράζεται το πολιτικό κόστος που συσσωρεύθηκε κατά τη φάση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αλλά και μετά, όταν ήταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αποκορύφωμα τη συντριπτική εκλογική ήττα του 2023.
Επιπλέον, παρά την αρχική δυναμική που υπήρξε, το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα που εξέπεμψε δεν ήταν αρκούντως διακριτό, ενώ και οι ρυθμοί που κινήθηκε ήταν μάλλον αργοί, τόσο ώστε να μην καταφέρει να εμπεδώσει τους δεσμούς της με τον κόσμο της Αριστεράς που ναι μεν δεν ακολούθησε, όμως δεν πείθεται από τον νέο μετα-ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά «θα συνεχίσει τον αγώνα της, ιδρύθηκε στη βάση αξιών και αρχών, δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή» δηλώνουν.
ΚΚΕ: Χαμόγελα και προκλήσεις
Αντιθέτως, η «αντίπερα όχθη» του ΚΚΕ κατέγραψε μια σημαντική εκλογική επίδοση: 9,25% από 7,69% που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 (αν και τότε είχε λάβει 401.224 ψήφους, ενώ τώρα 367.796) και 5,3% στις ευρωεκλογές του 2019 (+65.193 ψήφοι). Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που το ΚΚΕ καταγράφει ανάλογο ποσοστό. Στις ευρωεκλογές του 2004 είχε λάβει 9,5% και το 2009 είχε συγκεντρώσει 8,3%.
Ακολούθησε η ανοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ που συρρίκνωσε εκλογικά το ΚΚΕ για να ακολουθήσει η σταδιακή επάνοδός του στα «φυσιολογικά επίπεδα» επιρροής του. Το στοίχημα για τον Περισσό είναι πώς θα διευρύνει αυτή την επιρροή σε μια συγκυρία κατά την οποία το «τοπίο» της πέραν του ΚΚΕ Αριστεράς είναι σε αποσύνθεση. Για την ηγεσία του κόμματος «επιβεβαιώνονται θετικές διεργασίες που συντελούνται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και που εκφράστηκαν και στις βουλευτικές εκλογές» και «σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής».
Το ΜέΡΑ25 και η Πλεύση
Οσον αφορά το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα που είχε θέσει και δεν ήταν άλλο από την επάνοδό του στο πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογική ήττα που υπέστη στις εθνικές κάλπες του 2023, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας (αν και προσδιορίζεται «ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά, μόνο μπροστά», ωστόσο συγκαταλέγεται στις δυνάμεις της ευρείας κοινωνικής Αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου) επιβεβαίωσε την πολιτική παρουσία της κερδίζοντας μια έδρα στην Ευρωβουλή με 3,4%, χωρίς ωστόσο να επιδείξει κάποια περαιτέρω εκλογική δυναμική καθώς κινείται σχεδόν στα ίδια ποσοστά που είχε λάβει στις εκλογές του Ιουνίου 2023 (3,17%) και μάλιστα έχει απολέσει 30.213 ψήφους (στις εθνικές εκλογές είχε λάβει 165.523 ψήφους, ενώ τώρα 135.310).