Ευρωπαϊκή Φαρμακοβιομηχανία προς Μητσοτάκη: Σε κίνδυνο η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα
Επιστολή με τη μορφή του «επείγοντος» από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων προς τον πρωθυπουργό «για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών», που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη της στην Ελλάδα
Την έντονη ανησυχία της για τη διατήρηση των καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα, η οποία υπονομεύεται από τις υψηλές επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, τονίζει με επιστολή της προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA).
Όπως επισημαίνει στην επιστολή, η οποία έχει την μορφή του «επείγοντος», ο πρόεδρος της EFPIA, Lars Fruergaard Jorgensen, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, «για τα μη βιώσιμα επίπεδα υποχρεωτικών επιστροφών», που επιβάλλονται στις εταιρείες-μέλη της EFPIA στην Ελλάδα.
«Οι επιβαρύνσεις αυτές φτάνουν σε κρίσιμα επίπεδα, απειλώντας τη διαθεσιμότητα καινοτόμων θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων των μελών μας στη χώρα», προειδοποιεί ο κ. Jorgensen.
Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση των προϋπολογισμών για τα φάρμακα, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» και συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και στη λειτουργία των εταιρειών, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της EFPIA.
«Τα μέλη μας έλαβαν τα σημειώματα επιστροφών του πρώτου εξαμήνου 2023, 16 μήνες μετά τη λήξη του, με τις επιστροφές για τα νοσοκομειακά φάρμακα, με τιμή άνω των 30 ευρώ, να φτάνουν στο πρωτοφανές και απαράδεκτο ποσοστό 83%, σημειώνοντας ευρωπαϊκό ρεκόρ. Επιπλέον, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2024 θα μειωθούν, οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι βιώσιμες, ούτε για τον τομέα της υγείας ούτε για τα μέλη μας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη συνεχή πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε σωτήρια, καινοτόμα φάρμακα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Jorgensen.
Ανησυχία εκφράζει όμως ο πρόεδρος της EFPIA και για την αβεβαιότητα που περιβάλλει τις μελλοντικές επιστροφές. Όπως τονίζει, αυτή η αβεβαιότητα «υπονομεύει την προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου – έναν ουσιαστικό παράγοντα για επενδύσεις στην καινοτομία και σε βιώσιμα αποτελέσματα της υγειονομικής περίθαλψης».
Όπως εξηγεί, ο κ. Jorgensen, ο φορέας παραθέτει αυτές τις ανησυχίες τώρα, για να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση και να αποφευχθεί επανάληψη των ακραίων προκλήσεων του 2023. «Εάν η τρέχουσα κατάσταση συνεχιστεί, θα έχει εκτεταμένες συνέπειες, όχι μόνο για τον φαρμακευτικό τομέα, αλλά και για τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών», συμπληρώνει.
Πάντως, ο κ. Jorgensen υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου πλαισίου και δεν παραλείπει να σημειώσει ότι τόσο η EFPIA όσο και ο ΣΦΕΕ, υποστηρίζουν και εκτιμούν πλήρως τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση της σπατάλης, τον εξορθολογισμό της ζήτησης και την δίκαιη εποπτεία του συστήματος, ενώ παράλληλα προωθούν την καινοτομία.