Fitch Solutions: Ανεβάζει τον «πήχη» στο 2,4% για την Ελλάδα
Το ελληνικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο του 2023, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο, φέρνοντας την ετήσια ανάπτυξη στο 2%, έναντι πρόβλεψης του BMI (βραχίονα…
Το ελληνικό ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση το δ’ τρίμηνο του 2023, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 0,1% το γ’ τρίμηνο, φέρνοντας την ετήσια ανάπτυξη στο 2%, έναντι πρόβλεψης του BMI (βραχίονας ανάλυσης της Fitch Solutions) για ανάπτυξη 1,9% το 2023.
Με τη σειρά της, η Fitch Solutions αναθεώρησε επί τα βελτίω την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024, από 1,6% σε 2,4%, καθώς οι βασικοί «μοχλοί» ανάπτυξης ξεπέρασαν τις προσδοκίες του BMI. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, η αναβάθμιση οφείλεται στην ισχυρότερη αύξηση των επενδύσεων και την πιο αργή επιβράδυνση της αύξησης των εξαγωγών.
Σύμφωνα με την FS, η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί από την επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των υψηλότερων μισθών και του χαμηλότερου πληθωρισμού βραχυπρόθεσμα. Οι ιδιωτικές δαπάνες επιταχύνθηκαν το δ’ τρίμηνο του 2023, ενισχύοντας την άποψη ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα τροφοδοτείται από την κατανάλωση. Οι εξαγωγές επίσης εξέπληξαν θετικά, εμφανίζοντας αύξηση 0,4%, κόντρα στις προβλέψεις του οίκου για συρρίκνωση.
Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να προσθέσει 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη το 2024 και 3,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2025, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα ενισχύεται από τη μισθολογική αύξηση και την πτώση του πληθωρισμού. Αντίστοιχα, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μετριαστεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2023, υποχωρώντας από το υψηλό του 12,1%, σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο του 2022, στο 3,2% τον Φεβρουάριο του 2024. Προβλέπεται ότι η αποκλιμάκωση των τιμών θα επιταχυνθεί από τα μέσα του έτους και θα μειωθεί σε ρυθμό 2% στο τέλος του 2024, καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων και των υπηρεσιών θα υποχωρήσει λόγω του χαμηλότερου κόστους εισροών και της εξασθένησης των πιέσεων από την πλευρά της προσφοράς.
Εν τω μεταξύ, το κόστος εργασίας για τις επιχειρήσεις αυξάνεται με έντονο ρυθμό από το β’ τρίμηνο του 2022, με την πραγματική (προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό) αύξηση των μισθών να ενισχύεται στο ισχυρότερο επίπεδο από τις αρχές του 2021 τρίμηνο στο γ’ τρίμηνο του 2023 (4,9% σε ετήσια βάση).
Ωστόσο, προσθέτει η Fitch Solutions, οι κίνδυνοι για τις προοπτικές εξαρτώνται από το αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον, δεδομένου του άνισου παγκόσμιου οικονομικού outlook. Εξηγώντας, η FS τονίζει πως οι κίνδυνοι είναι κατά κύριο λόγο εξωγενείς, λόγω της αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία και των αναταραχών που έχουν δημιουργηθεί στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στο μέτωπο των εξαγωγών, ο οίκος προβλέπει ότι θα ανακάμψουν έντονα το 2024, με το εμπόριο να προσθέτει 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική παραγωγή, έναντι 0,4 ποσοστιαίων μονάδων το 2023. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη στις βασικές εξαγωγικές αγορές της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία (11,5% των συνολικών εξαγωγών εμπορευμάτων), η Γερμανία (6,7%) και η Κύπρος (6,5%), θα παραμείνει ήπια το 2024, επιβαρύνοντας το εξαγωγικό ισοζύγιο.
Ωστόσο, η Ελλάδα θα βρει ισχυρή ζήτηση από τις ΗΠΑ (3,9% του συνόλου) και τους άμεσους γείτονες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας (7%), για τις εξαγωγές εμπορευμάτων της. Επιπλέον, οι εξαγωγές θα ενισχυθούν από την ισχυρότερη ανάκαμψη του τουρισμού, ο οποίος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Οι συνολικές αφίξεις τουριστών το 2023 ξεπέρασαν κατά 4,4% τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019, ενώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 11,5% την ίδια περίοδο.
Η Fitch Solutions αναμένει ότι η οικονομία θα αξιοποιήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στον τουριστικό κλάδο βραχυπρόθεσμα, ως ο φθηνότερος τουριστικός προορισμός, σε σύγκριση με πιο ακριβές χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Από την άλλη πλευρά, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον εγείρει κινδύνους για τις ελληνικές οικονομικές προοπτικές δεδομένης της εξάρτησής της από το εξωτερικό εμπόριο για την ανάπτυξη. Ενώ οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις της BMI για την ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν ανοδική τάση, εξακολουθούν οι ανησυχίες για τις προοπτικές της ευρωζώνης δεδομένου του δύσκολου βιομηχανικού περιβάλλοντος (ιδιαίτερα στη Γερμανία) που θα μπορούσε να επηρεάσει τις προβλέψεις προς τα κάτω.
Εν τω μεταξύ, οι υποκείμενοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα εμπόδια στη ναυτιλία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας θα μπορούσαν να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητα στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ελλάδα, δεδομένης της σημασίας του λιμανιού του Πειραιά στους συνδέσμους της εφοδιαστικής αλυσίδας μεταξύ των αγορών της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, με τη Σιγκαπούρη να είναι η πιο σημαντική σύνδεση για το λιμάνι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οικονομία
ΕΚΤ: Ο Στουρνάρας «βλέπει» τέσσερις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024
Φορολογία
Φορολογική ενημερότητα: «Μασάζ» στη «δυσκαμψία» έκδοσης για χρέη στο Δημόσιο
Εργασιακά
Ξανά στο 11% η ανεργία μετά από έξι μήνες (πίνακες)
Οικονομία
Σε υψηλό δύο ετών η ελληνική μεταποίηση τον Φεβρουάριο
Οικονομία
Youth Pass: Άνοιξε η πλατφόρμα για τα €150 ευρώ-Η διαδικασία