Γ. Κεφαλογιάννης στο Πρώτο για το νόμο της ρύθμισης των υγειονομικών θεμάτων των ΕΔ: Μεγάλη πολιτική μεταρρύθμιση – Αντιμετωπίζει βασικές παθογένειες (audio)
Με αφορμή τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν γίνει και αφορούν το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για κακές θεραπευτικές πρακτικές και τεράστια
Με αφορμή τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν γίνει και αφορούν το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο για κακές θεραπευτικές πρακτικές και τεράστια δυσλειτουργία αλλά και για τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Για το νόμο της ρύθμισης των υγειονομικών θεμάτων των ΕΔ (Ενόπλων Δυνάμεων): Μεγάλη πολιτική μεταρρύθμιση – Αντιμετωπίζει βασικές παθογένειες
Σκοπός του καλύτερες δομές, υπηρεσίες αλλά και σταδιοδρομία των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων
Παραχωρώντας συνέντευξη στην ΕΡΤ και στον Θάνο Σιαφάκα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, υπογράμμισε «Αυτές οι αλλαγές έρχονται σε συνέχεια του νομοσχεδίου που παρουσιάσαμε με τον κ. Υπουργό, τον κ. Δένδια, στο Υπουργικό Συμβούλιο, τέλη Οκτωβρίου, όπου πρακτικά κάνουμε μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση στις υγειονομικές υπηρεσίες που προσφέρουμε στα στελέχη μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε όλους τους δικαιούχους, οι οποίοι είναι στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Και νομίζουμε ότι με αυτές τις αλλαγές στο τέλος της ημέρας και οι δομές εντός των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στα στελέχη θα είναι στο επίπεδο το οποίο πραγματικά αξίζει για αυτούς, οι οποίοι καθημερινά θυσιάζουν την καθημερινότητά τους, την-αν θέλετε-την κυνηγετική τους γαλήνη, προκειμένου να διατηρούν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας».
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στο σύνολό τους είναι άριστες – Ωστόσο, ο νόμος αντιμετωπίζει βασικές παθογένειες αλλά και προβλήματα όπως καθυστερήσεις ή αποζημιώσεις
Και στη συνέχεια συμπλήρωσε «Είχαμε εντοπίσει ούτως ή άλλως με τον κ. υπουργό κάποιες παθογένειες οι οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα στρατιωτικά νοσοκομεία και γενικότερα στις υγειονομικές δομές των Ενόπλων Δυνάμεων και με τις αλλαγές τις οποίες κάνουμε όχι μόνο στα πρόσωπα αλλά κυρίως μέσω της νομοθετικής ρύθμισης. Και αυτό το οποίο στο τέλος της ημέρας θα κάνουμε είναι και το επαναλαμβάνω: και πιο καλές υπηρεσίες θα παρέχονται στα στελέχη και καλύτερη σταδιοδρομία τα ίδια τα στελέχη, οι υγειονομικοί μας θα έχουν εντός των νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών και το βασικότερο ότι προβλέπεται και η δημιουργία νέων δομών και υπηρεσιών υγείας. Για παράδειγμα, θα ιδρύσουμε ένα Κέντρο Εκπαίδευσης και Μονάδας Αντιμετώπισης Πολεμικού Τραύματος ή θα γίνει μία στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες. Και όλα αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο-το οποίο έχουμε ξεκινήσει-μεταρρυθμίσεων εντός του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να παρέχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο πακέτο παροχών προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Θέλω όμως, με την ευκαιρία και της συζήτησής μας, να πω το εξής: Οι υπηρεσίες που παρέχονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία-παρά τα περιστατικά τα οποία όντως συνέβησαν-είναι άριστα. Τα περιστατικά δηλαδή τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα προφανώς και είναι απαράδεκτα και γι’ αυτό και διερευνώνται, αλλά οι υπηρεσίες συνολικά είναι άριστες. Επίσης, να πούμε και το εξής: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει βάλει μια πολύ γερή πλάτη στο Υπουργείο Υγείας, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θυμίζω ότι πάνω από 176 ιατροί στρατιωτικοί έχουν στελεχώσει μονάδες του ΕΣΥ και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, νοσοκομεία όπως είναι η Ξάνθη, όπως είναι η Κομοτηνή, όπως είναι οι Σέρρες, αν έλειπαν οι στρατιωτικοί γιατροί θα είχαν καταρρεύσει (…).Υπάρχουν μια σειρά από παθογένειες που αφορούν την περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην αποζημίωση της υγειονομικής τους δαπάνης, όπως και επίσης, υπάρχουν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις δυστυχώς σε χειρουργεία (…)».
Ο νόμος αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου – Με αυτό τον νόμο θα αντιστρέψουμε και την τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για τις παραιτήσεις γιατρών
Έπειτα, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο, ο κ. Κεφαλογιάννης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το εξής «Το νομοσχέδιο λοιπόν, αυτό δίνει για παράδειγμα για πρώτη φορά στους γιατρούς μας αποζημίωση για τις εφημερίες τους, για τα νυχτερινά τους, όπως παίρνουν και οι υπόλοιποι οι γιατροί του ΕΣΥ. Τους μειώνουμε το χρόνο διοίκησης». Όσο για το πότε το νομοσχέδιο αυτό θα γίνει νόμος του κράτους, θα έρθει δηλαδή στη Βουλή για να ψηφιστεί σημείωσε «Αυτή τη στιγμή είναι σε φάση διαβούλευσης, εσωτερικής με τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία. Αναμένουμε τις παρατηρήσεις και υπολογίζω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα μπορεί να βγει και στη δημόσια διαβούλευση. Και μόλις τελειώσει η δημόσια διαβούλευση που σύμφωνα με την εμπειρία μου κρατάει περίπου 15 με 20 ημέρες, έρχεται προς ψήφιση. Ο στόχος είναι προς τα τέλη Ιανουαρίου το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί. Πρέπει να γίνουν άμεσα αυτές οι κινήσεις, γιατί πραγματικά ειδικά σε θέματα υγείας, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι όπου υπάρχει μια παθογένεια πρέπει να την άρουμε πολύ άμεσα».
Τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν έχουν προϋπολογισμούς – Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και περιπτώσεις διαφθοράς
Τέλος, αναφορικά με το αν αυτή τη στιγμή τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν προϋπολογισμούς και ΑΦΜ, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, έκανε το παρακάτω σχόλιο προσθέτοντας χαρακτηριστικά «Μία από τις παθογένειες είναι αυτή. Σκεφτείτε ότι για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, υπήρχε μια νοοτροπία ότι αντιμετωπίζονται πιο πολύ ως στρατιωτικές μονάδες και όχι ως νοσοκομεία. Δεν έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Δηλαδή αυτή τη στιγμή πρακτικά οι ισολογισμοί τους ή οι προϋπολογισμοί τους για την ακρίβεια, είναι θα έλεγα μέρος των ισολογισμών ή των προϋπολογισμών των επιτελείων. Επομένως, υπάρχει απουσία οικονομικής αυτοτέλειας. Αυτό εκ των πραγμάτων πολλές φορές καταλήγει σε μια ελλειμματική οικονομική διαχείριση». Σχετικά τώρα με το αν εμπεριέχει και διαφθορά, απάντησε «Όταν δεν υπάρχει οικονομική αυτοτέλεια, προφανώς, δυστυχώς υπάρχει και ο κίνδυνος να υπάρχει μια έλλειψη διαφάνειας σε κάποιες διαδικασίες. Αυτό επίσης, μπορεί να οδηγήσει και σε μια υποστελέχωση, γιατί όταν δεν υπάρχει αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα, ενδεχομένως μπορεί να μην υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν κάποια κενά (…)».