Γ. Στουρνάρας στους FT: Ο πληθωρισμός υποχωρεί στην Ευρωζώνη – Χρειάζεται ταχύτερη μείωση επιτοκίων
Ο πληθωρισμός ενδεχομένως να είναι σε πορεία για να πετύχει τον στόχο του 2% το πρώτο μισό του 2025.
Συνεχης ενημερωση
Αποστολή με email
Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
Μικρότερο μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:30
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρω επιβραδύνει με ταχύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο, κάτι που ανοίγει τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να συνεχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων της, αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times.
“Ακόμα και αν έχουμε μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τώρα [στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου] και άλλη μια τον Δεκέμβριο, θα έχουμε επιστρέψει μόλις στο 3% – ακόμα σε ιδιαίτερα περιοριστική περιοχή”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αποφάσισε τον Σεπτέμβριο να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,50%, μετά τη μείωση του Ιουνίου κατά επίσης 25 μονάδες βάσης.
Ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να είναι σε πορεία για να πετύχει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το πρώτο μισό του 2025, κάτι που ενισχύει το επιχείρημα να μειωθούν “τα ιδιαίτερα περιοριστικά” επιτόκια ταχύτερο από το αναμενόμενο.
Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί ταχύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου της ΕΚΤ.
“Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει σε καθοδική τροχιά προς τον στόχο του 2%, γιατί να μην μειώσουμε [τα επιτόκια] σε κάθε συνεδρίαση;” δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στους FT.
Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια της στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου και να συνεχίσει τις μειώσεις το επόμενο έτος. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο του 2024 από 2,2% τον Αύγουστο και 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023.
Ολόκληρη η συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times (FT.Com)
Τα “πολύ περιοριστικά” επιτόκια της ΕΚΤ θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο, προειδοποιεί ο Διοικητής
Olaf Storbeck και Ελένη Βαρβιτσιώτη, Αθήνα
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί σκόπιμες δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ εφέτος και περαιτέρω χαλάρωση το 2025.
Η πορεία του πληθωρισμού καθιστά πιθανή την επίτευξη του στόχου 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο εξάμηνο του 2025, συνηγορώντας υπέρ της μείωσης των “πολύ περιοριστικών” επιτοκίων ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, ανέφερε ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.
Ο κ. Στουρνάρας στηρίζει δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων εντός του 2024, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά, η πρώτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Σλοβενία και η δεύτερη στην τελευταία συνεδρίαση του έτους το Δεκέμβριο, δεδομένου ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό ήταν πολύ χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν.
“Ακόμη και αν έχουμε μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και άλλη μία το Δεκέμβριο, τα επιτόκια θα επανέλθουν μόλις στο 3%, παραμένοντας σε πολύ περιοριστικά επίπεδα”, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στους Financial Times, προσθέτοντας ότι θα υπήρχαν ίσως βάσιμα επιχειρήματα υπέρ μιας περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής το 2025.
Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι “οι δείκτες εμπιστοσύνης παραμένουν πολύ υποτονικοί” και “ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι μακροοικονομικές προβολές [της ΕΚΤ] του Σεπτεμβρίου” και προσέθεσε: “Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανώς θα επιτύχουμε το στόχο του 2% το α΄ τρίμηνο του 2025.”
Το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε σε 1,8% ‒ κάτω από το στόχο της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2021.
Ωστόσο, οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν ταχύτερα τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι επιδράσεις βάσης από τις τιμές της ενέργειας θα πάψουν να ενσωματώνονται στους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής.
Στόχος της ΕΚΤ είναι ρυθμός πληθωρισμού 2% “μεσοπρόθεσμα”, παράλληλα όμως η έντονη αύξηση των μισθών και ο υψηλός πληθωρισμός των υπηρεσιών εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχίες.
Η ΕΚΤ ξεκίνησε τη χαλάρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της τον Ιούνιο και προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Αν μειώσει και τον Οκτώβριο το επιτόκιο πολιτικής σε επίπεδο κάτω του 3,5%, αυτό θα σημαίνει ότι εγκαταλείπει τη μέχρι τώρα πρακτική της, που ήταν να μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε δεύτερη συνεδρίαση.
Όπως υποστηρίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οικονομολόγος, πρώην πανεπιστημιακός και ένα από τα αρχαιότερα μέλη του 26μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η μεσοπρόθεσμη τάση του πληθωρισμού υποδηλώνει ότι υπάρχει περιθώριο για ταχύτερη μείωση των επιτοκίων.
“Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία του προς το στόχο του 2%, γιατί να μην μειώνουμε το επιτόκιο σε κάθε συνεδρίαση;” είπε ο κ. Στουρνάρας.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, απευθυνόμενη στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, υπονόησε ότι μια μείωση τον Οκτώβριο είναι πλέον πιθανότερη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, κατά τον καθορισμό των επιτοκίων θα ληφθεί υπόψη η μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν πτώση του πληθωρισμού.
Ήδη οι χρηματοπιστωτικές αγορές προεξοφλούν δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων κατά το τρέχον έτος και προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα υποχωρήσουν σε επίπεδο γύρω στο 1,7% το δεύτερο εξάμηνο του 2025.
Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, το “ουδέτερο” επιτόκιο, δηλαδή αυτό που ούτε επιταχύνει ούτε επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, υπολογίζεται γύρω στο 2%.
Κατά τον κ. Στουρνάρα, λίγα είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν τελείως αντίθετη άποψη για τις προσεχείς κινήσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.
“Όλοι έχουμε στη διάθεσή μας τα ίδια στοιχεία, και αυτά δείχνουν ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του στόχου 2% [για τον πληθωρισμό] στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα,” είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.
“Αν δεν δράσουμε, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε πλήγμα στην οικονομία και να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο”. Αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο “παλαιό πρόβλημα” του πολύ χαμηλού πληθωρισμού. “Κανείς δεν θέλει κάτι τέτοιο.”
Ενώ η ΕΚΤ θα χρειαστεί ενδεχομένως να επιταχύνει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της, ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις.
“Θα πρέπει να ενεργούμε σταδιακά”, είπε. Τα Οικονομικά είναι “κοινωνική επιστήμη” και όχι “κβαντομηχανική”, και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλούνται να λαμβάνουν αποφάσεις υπό συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας. “Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο.”
Διαβάστε ακόμη:Villeroy: Η ΕΚΤ είναι “πολύ πιθανό” να μειώσει ξανά τα επιτόκια της
ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
16:54
Τράπεζα του Ισραήλ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς ο πόλεμος τροφοδοτεί τον πληθωρισμό
16:52
Όρμπαν εναντίον όλων στο Ευρωκοινοβούλιο
16:49
Δημοσκόπηση Levada: Η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί τη Γερμανία εχθρική χώρα
16:47
Αναβάλλεται η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη
16:42
Ν. Κεραμέως: Πάνω από 2.000 Έλληνες του εξωτερικού στην πλατφόρμα Rebrain Greece
16:39
Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών
16:38
Κηδεύτηκε ο Μίμης Πλέσσας
16:37
Τρεις νέες επιλογές μετακινήσεων από την Uber σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
16:33
Ο Ζελένσκι θα συναντηθεί την Πέμπτη στη Ρώμη με την Μελόνι
16:31
Λίβανος: Η Χεζμπολάχ κάνει λόγο για συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων
Turkish Airlines: Επείγουσα προσγείωση στη Νέα Υόρκη όταν ο πιλότος αεροσκάφους πέθανε εν πτήσει
Η πρωτοφανής κίνηση Ειρηνοδίκη να ζητήσει δικογραφία για τοκογλυφία τραπεζών σε άσχετη υπόθεση
Επειδή ήταν στραβό το κλήμα το έφαγε και ο Σαλμάς
Ρωσία: Το Κρεμλίνο επιβεβαιώνει την αποστολή Covid test από τον Τραμπ στον Πούτιν, όχι όμως και τις επικοινωνίες τους
Πατάει πόδι στην Αμερική με παπούτσι νούμερο 50
Οι “χρυσές business” της Μαριάννας Λάτση σε κατασκευές και real estate
Χρυσός: Η bull market τώρα αρχίζει
ΟΑΣΘ: Νέα απόπειρα εξαπάτησης του επιβατικού κοινού
Πολύ κακό για το τίποτα;
Αποκάλυψη: Οι μυστικές συνομιλίες Τραμπ με Πούτιν και το τεστ Covid που του έστειλε στις αρχές της πανδημίας
Επειδή ήταν στραβό το κλήμα το έφαγε και ο Σαλμάς
(78)
Είναι το δημογραφικό η νέα χρεοκοπία της Ελλάδας;
(72)
Παραμένει στα όρια του πατριωτισμού το brain gain. Μη το ξεχνάμε..
(29)
Τι συζήτησε ο επικεφαλής των ΕΑΣ με τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Ουκρανία – Τα ελληνικά πυρομαχικά που προμηθεύεται το Κίεβο
(27)
Η πρωτοφανής κίνηση Ειρηνοδίκη να ζητήσει δικογραφία για τοκογλυφία τραπεζών σε άσχετη υπόθεση
(19)
Εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα για την Οικονομία
(9)
Πολύ κακό για το τίποτα;
(9)
Μπαχτσελί: Στόχος του Ισραήλ είναι η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, όχι η Βηρυτός και η Τεχεράνη
(6)
ΗΠΑ: Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα – Ο τυφώνας Μίλτον πλησιάζει τη Φλόριντα
(6)
Σημάδια κόπωσης πολλών τουριστικών προορισμών βλέπουν οι ξενοδόχοι
(6)