Γεωργία: Πολιτική κρίση μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου» [βίντεο]
Σε πολιτική κρίση βυθίζεται η Γεωργία μετά τις βίαιες συγκρούσεις της περασμένης νύχτας στην Τιφλίδα μεταξύ αστυνομικών και φιλοευρωπαίων διαδηλωτών, που κατήγγειλαν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο προωθεί η φιλορωσική κυβέρνηση.
Σε πολιτική κρίση βυθίζεται η Γεωργία μετά τις βίαιες συγκρούσεις της περασμένης νύχτας στην Τιφλίδα μεταξύ αστυνομικών και φιλοευρωπαίων διαδηλωτών, που κατήγγειλαν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο περί «ξένων πρακτόρων», το οποίο προωθεί η φιλορωσική κυβέρνηση.
Αστυνομικοί των δυνάμεων καταστολής επενέβησαν απροειδοποίητα με δακρυγόνα, σφαίρες από καουτσούκ, βομβίδες κρότου λάμψης και αντλίες νερού εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για τρίτη εβδομάδα διαμαρτυρόμενοι κατά του νομοσχεδίου, που EE και ΗΠΑ λένε ότι θυμίζει εκείνο που χρησιμοποιεί το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία για να καταστείλει ομάδες της κοινωνίες των πολιτών και να φιμώσει τους αντιπάλους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας η αστυνομία επενέβη για να αποτρέψει τον αποκλεισμό κρατικών κτιρίων και προχώρησε στη σύλληψη 63 ατόμων στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων, ενώ υποστήριξε ότι τραυματίστηκαν αρκετοί αστυνομικοί.
Η πρόεδρος της Γεωργίας καταδίκασε τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καταδίκασε την «αδικαιολόγητη, απρόκλητη και δυσανάλογη χρήση βίας», από την αστυνομία κατά των διαδηλωτών.
«Η ευθύνη βαρύνει
αποκλειστικά την κυβέρνηση» για τη βία
εις βάρος των ειρηνικών διαδηλωτών
ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα
X.
Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον κάλεσαν την κυβέρνηση της Γεωργίας να αποσύρει το νόμο, που έχει πυροδοτήσει εντάσεις και στη Βουλή της χώρας, προειδοποιώντας ότι υπονομεύει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τιφλίδας.
Αλλά το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» είναι αποφασισμένο να περάσει το νομοσχέδιο, που υποχρεώνει ΜΚΟ να αποκαλύπτουν τις πηγές της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό. Είχε άλλωστε αποπειραθεί να περάσει τον ίδιο νόμο πέρυσι, αλλά το απέσυρε λόγω των αντιδράσεων εντός της χώρας.
Η πρόεδρος της Γεωργίας έχει απειλήσει
ότι θα ασκήσει βέτο στον «ρωσικό νόμο»
αν περάσει από τη Βουλή κι έχει ταχθεί
στο πλευρό των αντικυβερνητικών
διαδηλωτών, που κατέβηκαν αρκετές φορές
σε ογκώδεις πορείες αφότου ανακοινώθηκε
το σχέδιο της κυβέρνησης στις 3 Απριλίου.
Τραυματίστηκε ηγέτης της αντιπολίτευσης
στη Γεωργία
Η βίαιη επέμβαση της αστυνομίας έλαβε
χώρα μία μέρα αφότου ο δισεκατομμυριούχος
ιδρυτής του «Γεωργιανού Ονείρου»
εξαπέλυσε οξεία φραστική επίθεση κατά
της Δύσης υποστηρίζοντας ότι ξένες
δυνάμεις -«παγκόσμια κόμμα πολέμου»
τις χαρακτήρισε – προσπαθούν
χρησιμοποιώντας ΜΚΟ να ανατρέψουν την
κυβέρνηση της Γεωργίας.
Η αξιωματική αντιπολίτευση
της Γεωργίας, το «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα»,
ανήρτησε βίντεο με τον ηγέτη της, Λέβαν
Καμπεϊσβίλι, με μαυρισμένο μάτι, πρησμένη
μύτη, ένα δόντι να του λείπει και μώλωπες
μετά τη σύλληψή του και τον ξυλοδαρμό
του από την αστυνομία.
«Δεν πονάω. Το τραύμα στο μάτι
θα περάσει. Τα τραύματα στο σώμα θα
επουλωθούν. Όλα αυτά θα περάσουν, αλλά
η μάχη κατά των οπαδών του Πούτιν πρέπει
να συνεχιστεί» δήλωσε ο ίδιος.
Αλλά και ο δημόσιος συνήγορος της Γεωργίας, Λέβαν Ιοσελιάνι, επέκρινε την βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, σημειώνοντας ότι η διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου είχε «ειρηνικό χαρακτήρα και δεν υπήρχε λόγος να τη σταματήσουν και να ασκήσουν βία εναντίον της».