Γεραπετρίτης στο συνέδριο του Βήματος: «Ο διάλογος είναι το μέσο της λύσης»
«Δεν έχουμε φοβικό σύνδρομο, αλλά αντιθέτως είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα μπροστά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.
Τρεις υπουργοί εξωτερικών διαδοχικών θητειών συνομίλησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Βήματος για τα 50 χρόνια Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής Γιώργος Γεραπετρίτης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Κοτζιάς συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό με τον Γιάννη Καρτάλη να έχει ρόλο συντονιστή.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης στην αρχική του τοποθέτηση στάθηκε στη θέση της Ελλάδας σήμερα: «Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο ανθρώπους οι οποίοι έχουν υπηρετήσει την ελληνική διπλωματία ως προϊστάμενοι του υπουργείου εξωτερικών και έχουν συμβάλει στο να έχουμε σήμερα ένα πολύ μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο.
Σήμερα συν το χρόνο η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πολύ δυνατό διεθνές αποτύπωμα το οποίο της επιτρέπει να μπορεί όχι μόνο να έχει περιφερειακό ρόλο, αλλά και έναν ρόλο ο οποίος είναι αμιγώς διεθνής, να μπορεί να συγκαθορίζει τη διεθνή αρχιτεκτονική ασφαλείας, να μπορεί να έχει λόγο και να μπορεί να επιβάλει τις αρχές του διεθνούς δικαίου για τις οποίες είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι.
Η Ελλάδα σε περίπου 20 ημέρες αναλαμβάνει μέλος του οργανισμού ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Βρίσκεται ήδη στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει τον πιο καίριο ρόλο για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη. Έχει καταφέρει χάρη στην εξωτερική πολιτική αρχών που ασκεί να έχει ίσο μέτρο απέναντι σε όλες τις καταστάσεις. Με εμμονή στο διεθνές δίκαιο, με βάση τον καταστατικό χάρτη του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ώστε ακόμα και στα πεδία των συρράξεων να μπορούμε υπερήφανα να πούμε ότι έχουμε κερδίσει τον σεβασμό όλων των διεθνώς δρώντων.
Έχουμε καταφέρει να έχουμε μια άριστη σχέση με το Ισραήλ, ενω ταυτόχρονα έχουμε επίσης άριστη σχέση με όλο τον αραβικό κόσμο. Έχουμε καταφέρει να έχουμε μεγάλες στρατηγικές. Την αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, την στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία. Να έχουμε αυτή τη στιγμή πολλούς συμμάχους οι οποίοι εκτιμούν τη στάση αρχών την οποία τηρούμε. Με αυτό το διεθνές κεφάλαιο η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται. Κατά την άποψή μου ως χώρα δεν μπορούμε να είμαστε συναλλακτικοί, οφείλουμε να είμαστε πιστοί στις αρχές μας. Οι αρχές αυτές δεν μπορούν να είναι άλλες από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.
Το διεθνές δίκαιο είναι εκείνο που αποτελεί το μεγάλο έρεισμα των κρατών όταν βρεθούν σε κατάσταση κρίσης, έντασης και το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εμείς θέτουμε ως προμετωπίδα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής. Για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει φοβικό σύνδρομο. Δεν διεπόμεθα από τη λογική της δογματικής ακινησίας η οποία με κάποιο μαγικό τρόπο θα μπορέσει να μας φέρει σε μία καλύτερη θέση. Όχι μόνο δεν έχουμε φοβικό σύνδρομο, αλλά αντιθέτως λόγω της ισχυρής θέσης που έχει η Ελλάδα στο διεθνές και περιφερειακό στερέωμα είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε βήματα μπροστά. Νομίζω ότι αυτό έχει αποδειχθεί τους τελευταίους μήνες που έχω την τιμή να ηγούμαι του υπουργείου εξωτερικών.
Όχι μόνο επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στους διεθνείς οργανισμούς που έχει έναν ισχυρό λόγο, αλλά και στα θέματα που ήταν επί μακρόν λιμνάζοντα. Θα αναφερθώ πρώτα στο ζήτημα του κυπριακού. Η πραγματικότητα είναι ότι είχε περιέλθει σε μια ακινησία. Η οποία ενίσχυσε την αποτύπωση επί του εδάφους την αξίωση που έχει προέλθει από την παράνομη εισβολή και κατοχή και η οποία αποτελούσε στην πραγματικότητα τη Δαμόκλειο σπάθη.
Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας έναντι του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά παράλληλα και χάρη στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, έχουμε καταφέρει να επανεκκινήσει η διαδικασία για την επίλυση του κυπριακού. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί αν πρώτα δεν υπάρξει μια παραγωγική διαβουλευτική συζήτηση. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε θεμελιώδεις αρχές. Είπε ο κ. Καρτάλης προηγουμένως για τη θέση της Τουρκίας η οποία αναφέρεται σε λύση δύο κρατών. Λύση δύο κρατών δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν μπορεί να υπάρξει για έναν απλούστατο λόγο. Διότι αντιβαίνει το πλαίσιο που ο ίδιος οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει μέσα από το συμβούλιο της ασφαλείας.
Ήδη εφόσον ο Γενικός Γραμματέας έχει αναλάβει ως προσωπική του ατζέντα το θέμα του κυπριακού έχοντας πρώτα διορίσει προσωπική απεσταλμένη και έχοντας ήδη εκκινήσει υπό τη δική του σκέπη τις άμεσες συζητήσεις, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το πλαίσιο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά το πλαίσιο το οποίο καθορίζει ο ΟΗΕ.
Φοβισμός δεν υπάρχει ούτε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γνωρίζω ότι υπάρχει μία άποψη η οποία θέλει να αντιμετωπίζουμε πάντοτε με επιφύλαξη την Τουρκία. Η απάντηση σε αυτό είναι απλή. Διάλογος δεν σημαίνει εξ ορισμού ότι θα υπάρχουν υποχωρήσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε μορφή συζήτησης θα περιλαμβάνει υποχρεωτικώς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Το σύνδρομο Ζυρίχης – Λονδίνου που θα έλεγε και ο κ. Βενιζέλος. Θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια σχέση καλής γειτονίας μόνο εάν έχουμε την καλή προαίρεση να προχωρήσουμε μαζί».