Γεραπετρίτης: Συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας η Ελλάδα
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με αφορμή την έναρξη της θητείας της Ελλάδας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, διαμηνύει πως η χώρα μας προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας
«Από σήμερα, 1η Ιανουαρίου 2025, η Ελλάδα αναλαμβάνει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο μήνυμά του με αφορμή την έναρξη της θητείας της χώρας μας.
Σημειώνει πως «η Ελλάδα καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις».
Ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα, «προσηλωμένη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αρχών και αξιών και το Διεθνές Δίκαιο, προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης και να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών».
«Με στόχο την προάσπιση του σκοπού του Οργανισμού, να ενώσει δηλαδή όλα τα έθνη του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την ειρήνη, θα προβούμε κατά τη διετή θητεία μας, σε διμερείς και πολυμερείς συνέργειες με όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών, προωθώντας την πολυμερή διπλωματία και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 6 Ιουνίου 2024.
Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των 188 μελών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για την ανάδειξη πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ελλάδα συγκέντρωσε 182 ψήφους και εξελέγη για την περίοδο 2025-26.
Για την Ελλάδα. το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτηρίζεται ως μία ευκαιρία, προκειμένου να ισχυροποιήσει δεσμούς και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, δείχνοντας μεταξύ άλλων διάθεση παρέμβασης και σε ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία.