Γερμανία: Δηλητήριο στην κάλπη
Κλίμα πόλωσης και ανασφάλειας προκαλεί προεκλογικά η επίθεση στο Μαγδεμβούργο.
Μόλις μία ώρα μετά την πολύνεκρη επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου στις 20 ∆εκεμβρίου, όταν ο Ταλέμπ Αλ Αμπντουλμοχσέν οδήγησε με μεγάλη ταχύτητα το όχημά του πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, τα σόσιαλ μίντια κατακλύστηκαν από ψεύτικες ειδήσεις, προορισμένες να υποκινήσουν το ρατσιστικό μίσος και τη βία. Γράφτηκε π.χ. σε αναρτήσεις ότι ο δράστης είναι Σύρος πρόσφυγας (είναι Σαουδάραβας γιατρός που έχει αποκηρύξει το Ισλάμ και είναι υποστηρικτής της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία», της AfD), που έφτασε στη Γερμανία την επίμαχη περίοδο του μεγάλου προσφυγικού κύματος το 2015/2016 (ήρθε το 2006). Γράφτηκε επίσης ότι οι δράστες ήταν πέντε κι έχουν διαφύγει (ήταν ένας και συνελήφθη) και οι νεκροί 34 (ήταν πέντε και 230 τραυματίες).
Θεωρίες συνωμοσίας. Τα fake news οργιάζουν, οι συνωμοσιολόγοι αμφισβητούν ότι ο δράστης είναι οπαδός της AfD, ενώ ο Ελον Μασκ χαρακτηρίζει τον Σολτς «ανίκανο ηλίθιο» και το ακροδεξιό κόμμα «μοναδική ελπίδα» για τη χώρα.
Μέσα στο κλίμα αυτό η Γερμανία οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μια προεκλογική εκστρατεία φόβου, πένθους και μίσους ενόψει των πρόωρων εκλογών στα τέλη Φεβρουαρίου παρόλο που οι πιο μετριοπαθείς, συνετές φωνές προσπαθούν να επικρατήσει μια ατμόσφαιρα ενότητας με κοινές χριστουγεννιάτικες συναυλίες στη Σαξονία Ανχαλτ και μηνύματα θωράκισης της κοινωνικής συνοχής.
Μαύρη διαδήλωση
Λίγα 24ωρα μετά το λουτρό αίματος η AfD διοργάνωσε διαδήλωση διαμαρτυρίας στη δοκιμαζόμενη πόλη, ζητώντας αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής. Το κλίμα έσπευσαν να εκμεταλλευτούν και μικρότερες νεοναζιστικές ομάδες, από τις οποίες πάντως επιχείρησε να κρατήσει αποστάσεις η «Εναλλακτική», φοβούμενη ενδεχόμενη ταύτιση μαζί τους ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της 23ης Φεβρουαρίου. Εως τώρα οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν δεύτερη μετά τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU).
Η εκστρατεία εργαλειοποίησης της υπόθεσης από την AfD δεν απέτυχε ούτε όταν αποδείχθηκε ότι ο υπεύθυνος για το μακελειό ήταν οπαδός της. Πολλοί συνωμοσιολόγοι άρχισαν να αμφισβητούν την ειλικρίνεια των δημόσιων τοποθετήσεων του Ταλέμπ Αλ Αμπντουλμοχσέν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στην πραγματικότητα ήταν φανατικός ισλαμιστής που έριχνε στάχτη στα μάτια των Αρχών καταφερόμενος κατά του Ισλάμ. Ο πιο επιδραστικός εξ αυτών, ο ιδιοκτήτης του Χ, Ελον Μασκ, παρέθεσε ένα ρεπορτάζ που εμφανίζει τον δράστη ως «ισλαμόφοβο» με το σχόλιο «τα παραδοσιακά ΜΜΕ ψεύδονται εκ νέου». Νωρίτερα είχε αποκαλέσει τον Σολτς «ανίκανο ηλίθιο» και την AfD «μοναδική ελπίδα» για τη Γερμανία.
Απώλειες για SPD και CDU. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το συμβάν εμφανίζουν τα συστημικά κόμματα, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες, να χάνουν από 0,5%, ενώ κατρακυλά η δημοτικότητα του Ολαφ Σολτς.
Το βασικό ερώτημα που ταλανίζει τους πολιτικούς αναλυτές είναι πόσο και προς ποια κατεύθυνση θα επηρεάσει η επίθεση το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών σε λιγότερο από δύο μήνες. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το συμβάν εμφανίζουν τα συστημικά κόμματα, σοσιαλδημοκράτες και χριστιανοδημοκράτες, να χάνουν από 0,5%, ενώ κατρακυλούν σε δημοτικότητα ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς και η ομοϊδεάτης του υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ λόγω της αποτυχίας τους να αποτρέψουν την επίθεση.
Στον αντίποδα η επικεφαλής της AfD, Αλις Βάιντελ, σκαρφάλωσε τρεις θέσεις στην κατάταξη των δημοφιλών Γερμανών πολιτικών, αν και τα ποσοστά του κόμματός της παρέμειναν σταθερά.
Τα ερωτήματα
Αυτό που έμεινε άλλωστε από το λουτρό αίματος, το οποίο προκάλεσε ο Σαουδάραβας, δεν είναι τόσο οι παράδοξες απόψεις του όσο τα ακόλουθα ερωτήματα: γιατί εργαζόταν τόσα χρόνια ως γιατρός, ενώ αναγκαζόταν να γκουγκλάρει απλούστατες ασθένειες για να επιβεβαιώσει μια διάγνωση, γιατί δεν είχε απελαθεί παρά τη σωρεία καταγγελιών εις βάρος του και γιατί δεν υπήρχε περιπολικό στην είσοδο της χριστουγεννιάτικης αγοράς, επιτρέποντας στον Αλ Αμπντουλμοχσέν να οδηγήσει το αυτοκίνητό του πάνω στο πλήθος;
Το Ριάντ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως το Βερολίνο για τον δράστη, ζητώντας την απέλασή του. Εδώ και δέκα χρόνια ο Αλ Αμπντουλμοχσέν είχε απειλήσει με τρομοκρατική επίθεση παρόμοια με εκείνη κατά του μαραθωνίου της Βοστώνης, αλλά η έρευνα εις βάρος του τότε δεν στάθηκε αρκετή για την απόρριψη της αίτησης ασύλου του. Σε μία από τις αναρτήσεις του στο Χ τον περασμένο Μάιο είχε απαντήσει απευθείας στην υπουργό Φέζερ, προαναγγέλλοντας ότι είναι πολύ πιθανό να «πεθάνει φέτος για να φέρει δικαιοσύνη» στη χώρα.
«Μόνο η AfD θα τον είχε ήδη απελάσει», ανέφερε στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος. Ωστόσο το προφίλ του δράστη μάλλον θα εξυπηρετούσε τη στρατηγική της AfD που επιχειρεί να ενσωματώσει υποστηρικτές με μεταναστευτική καταγωγή στους κόλπους της, για να αποκρούσει τις κατηγορίες περί ξενοφοβίας και ρατσισμού. Σίγουρα το κυβερνών κόμμα του Σολτς που ελέγχει τους τομείς της ασφάλειας στην κυβέρνηση θα πληρώσει το σοβαρότερο τίμημα από το Μαγδεμβούργο. Από την άλλη, η σοσιαλδημοκράτισσα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ επέρριψε ευθύνες για το «πάγωμα» ενός κρίσιμου πακέτου ασφαλείας (που μεταξύ άλλων προβλέπει και την επαλήθευση βιομετρικών στοιχείων για τον εντοπισμό υπόπτων στους τομείς της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος) στο μπλόκο των Χριστιανοδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) στην άνω βουλή, την Μπούντεσρατ. Παράλληλα, κατατέθηκε μήνυση κατά της πόλης του Μαγδεμβούργου και της τοπικής αστυνομίας για τις παραλείψεις στα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη χριστουγεννιάτικη αγορά. Η επίθεση πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία πολλών κομμάτων ταυτόχρονα, γι’ αυτό είναι δύσκολη μια ασφαλής πρόβλεψη για τις πολιτικές επιπτώσεις της.
Στροφή
Το βέβαιο είναι πάντως ότι κάθε φορά που η ατζέντα στρέφεται προς τον νόμο και την τάξη, η δεξιά στροφή ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και της κοινής γνώμης είναι δεδομένη. Ηδη οι Χριστιανοδημοκράτες έσπευσαν να προτείνουν σκληρότερη στάση απέναντι στους αιτούντες άσυλο που είτε έχουν παρανομήσει είτε έχει απορριφθεί η αίτησή τους. «Αμέσως πίσω από τα κάγκελα» έως ότου δεχθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, είναι η λύση που προκρίνουν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) οι οποίοι συμμετέχουν στη συντηρητική Ενωση μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σύμφωνα με τα επιχειρήματά τους πάνω από 200.000 μετανάστες των οποίων έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις, παραμένουν επ’ αόριστον στη χώρα κι αυτό πρέπει να αλλάξει.
_______________________________________________________________________________
Κεντρική φωτ. : Μέλη της AfD συμμετέχουν σε διαδήλωση στο Μαγδεμβούργο, λίγα 24ωρα μετά το λουτρό αίματος. Παρά το γεγονός ότι ο δράστης ήταν οπαδός του ακροδεξιού κόμματος, η «Εναλλακτική» επιχείρησε (με επιτυχία, όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις) να εργαλειοποιήσει τη φονική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά. [A.P. Photo/Ebrahim Noroozi]